Kandilli uyardı: Ege’de 7,7’lik deprem tsunami oluşturabilir

Kandilli uyardı: Ege’de 7,7’lik deprem tsunami oluşturabilir

Yunanistan’ın Santorini Adası çevresindeki sismik hareketlilik endişe yaratıyor. Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde 7,5 ve üzeri büyüklükte bir depremin tsunami oluşturabileceğini ve dalgaların Türkiye kıyılarına yaklaşık bir saat içinde ulaşabileceğini duyurdu. Uzmanlar, riskin yakından takip edildiğini belirtti.


Yunanistan'ın Santorini Adası çevresinde artan sismik hareketlilik, Ege Denizi'nde tsunami riskini yeniden gündeme getirdi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, bölgede yaşanabilecek 7,5 veya 7,7 büyüklüğündeki bir depremin tsunamiye yol açabileceğini ve dalgaların Türkiye kıyılarına yaklaşık bir saat içinde ulaşacağını belirtti.

Bölgedeki sismik hareketlilik yakından takip ediliyor

Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi'ndeki depremleri 7/24 izlemeye devam ediyor. 1-6 Şubat tarihleri arasında bölgede 1260 deprem kaydedildi. Bu depremlerden 1004.0 ve üzeri büyüklükte gerçekleşti. KRDAE, tsunami tehlikesine karşı Türkiye'nin batı kıyıları için erken uyarı sistemleri geliştirmeye devam ediyor.

Tsunami tehdidine karşı hazırlıklar sürüyor

UNESCO çatısı altında faaliyet gösteren Kandilli Rasathanesi, Akdeniz, Marmara, Karadeniz ve çevresindeki tüm denizlerde deprem kaynaklı tsunami senaryolarını değerlendirmekte. Büyük bir deprem durumunda tsunami uyarıları AFAD’a iletilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanacak.

Tarihsel veriler tsunami riskine işaret ediyor

Ege Denizi'nde geçmişte de büyük tsunamiler yaşandı. 1956 yılında meydana gelen 7,7-7,8 büyüklüğündeki Amorgos Depremi, büyük bir tsunamiye yol açarak Mısır’a kadar ulaşan dalgalar oluşturmuştu. 1989-1991 ve 2002-2003 yıllarında ise büyük kırılmalar olmadan sona eren sismik hareketlilik gözlemlendi. 2011-2012 yıllarında bölgede volkanik aktivitelerin eşlik ettiği bir deprem fırtınası yaşandı. 2024-2025 yıllarında devam eden hareketlilik ise uzmanlar tarafından yakından izleniyor.

Marmara depremi senaryoları üzerinde çalışmalar sürüyor

Bölgedeki tsunami riskine ek olarak, Marmara Denizi'nde beklenen büyük depreme ilişkin çalışmalar da devam ediyor. Prof. Dr. Özel, Marmara’da depremlerin tekrarlanma periyodunun 250-300 yıl arasında değiştiğini belirterek, en yüksek riskin Kumburgaz Fayı üzerinde olduğunu söyledi. Ancak tarihsel belirsizlikler nedeniyle kesin tahminlerin yapılmasının zor olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, Ege ve Marmara’da olası depremlere karşı hazırlıkların artırılması gerektiğini belirterek, yetkilileri ve vatandaşları bilinçli olmaya çağırıyor.



Bu Haber 07.02.2025 - 12:34:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.