Kadir Uğur soruyor: TGA destekleri hangi kriterlere göre veriliyor?
TGA'nın tur operatörlerine verdiği reklam desteğinde ayrımcılık yaptığını ileri süren deneyimli turizmci Kadir Uğur, 6 yıldır Bakanlığın kapısından geri çevrildiklerini ifade etti.
Turizm Güncel
"Bakanlık bizi sürekli kapıdan çeviriyor"
Türkiye'nin önde gelen turizmcilerinden
Kadir Uğur, pek çok tur operatörü ve online seyahat acentesiyle ortak reklam çalışması yapan
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (
TGA),
Bentour'u sürekli kapıdan çevirdiğini söyledi. Uğur "Bakanlığın ve TGA'nın çalıştığı tur operatörlerinin bulunduğu listeye girmek için ne kriterler gerekiyor? Şirketler bu listeye keyfi olarak mı alınıyor, yoksa belli şartları yerine getirmek mi gerekiyor? Eğer belli şartlar varsa, bunun lanse edilmesi lazım ki biz de o şartları yerine getirelim TGA'nın reklam desteğini alalım." dedi.
"Projelerimiz geri çevriliyor ama nedeni söylenmiyor"
56 senelik bir turizmci olduğunu ve şu anki şirketin de 20 yıllık bir geçmişi olduğunu kaydeden
Kadir Uğur "Bu işin kriterlerini bilmek istiyorum. Verdiğimiz projeler geri çevriliyor. Neden geri çevrildiğine ilişkin açıklama da yapılmıyor. Soruyoruz, 'kabul edilmedi' yanıtını veriyorlar. Nedenini bize kimse açıklamıyor." diye konuştu.
"Randevu istiyoruz onu da vermiyorlar"
TGA'nın dünya çapında
DER Tour'dan
TUI'ye
Loveholidays'ten
Hoteldbeds'e ve C
oral Travel'a kadar onlarca klasik ve online seyahat acentesi ile ortak reklam çalışmasını yaptığına dikkat çeken Kadir Uğur "Bahsettiğimiz şey hem ortak reklam çalışmaları hem de seyahat şirketlerinin Türkiye'ye getirdiği info grupların Bakanlıkça desteklenmesi. Bizim bu konulardaki projelerimizin hiçbirisi şimdiye kadar kabul edilmedi. Bu kararı nasıl verdiklerini soruyoruz ama yanıt alamıyoruz. Randevu istiyoruz, onu da vermiyorlar." şeklinde konuştu.
"Rekabet koşulları bizim aleyhimize bozuluyor"
Bentour'un Avrupa'daki en eski Türk tur operatörü, kendisinin de en eski turizmcilerden biri olduğunu kaydeden Uğur "Yapılan şey rekabet koşullarını bizim aleyhimize, bazı şirketlerin ise lehine olarak bozuyor. Çünkü rakiplerimi destekliyor, beni desteklemiyor. Peki ama niçin? Bu devlet işi, şahıs işi olsa anlarım. Devlet bu tip durumlarda şahsi veya taraflı hareket edemez, ortada durması gerekir." ifadelerini kullandı.
"Bu yaklaşım beni rencide ediyor?"
1968 senesinden beri Türkiye'ye 12 milyon turist ve on milyonlarca euro döviz getirdiklerini kaydeden Kadir Uğur "Bu şekilde bir yaklaşım beni rencide ediyor. 2019 yılına kadar devlet Bakanlık tüm tur operatörlerine eşit mesafede durur, belli seviyeleri aşmış çalışan herkese belli kriterler çerçevesinde destek olurdu. Şimdi TV reklamlarına bakıyorum
TUI ve
DER Touristik dönüyor. Bunlar en ufak krizde Türkiye'den kaçarken biz tüm riskleri göze alarak operasyon yapmaya devam ediyoruz, Türkiye'nin yanında duruyoruz ama bize bu imkanlar tanınmıyor. 2019 yılından bu yana durum böyle." diye konuştu.
"Başvurmadınız demesinler diye her sene dosya veriyoruz"
"Her sene dosya veriyoruz. Şirketteki arkadaslarım 'nasıl olsa geri dönecek vermeyelim' diyor ama ben 'elimizde done olsun. Sonra destek istemediler ki verelim' demesinler diye başvuru yapmaya devam ediyoruz." diyen
Kadir Uğur şunları söyledi:
Aynı destek bize verilse getireceğimiz turist sayısı daha da artar. Sonuçta reklamı niye yapıyoruz? Elbette daha fazla turist getirmek için. Ama Bakanlık böyle yaparak bizim reklam masraflarımızın artmasına, rakiplerimizinkinin ise düşmesine neden oluyor. Bakanın kararı elbette bizi yıkamaz ama biz daha fazla efor sarf ediyor, daha fazla özkaynak kullanmak zorunda bırakılıyoruz.
"Biz ve hissedarlarımız her yıl milyonlarca lira TGA payı ödüyorüz"
Bentour'un hissedarı olan otel grupları ve bizim incoming acentemiz de TGA'ya milyonlarca lira pay ödüyor. Desteği biz verirken neden kaynak rakiplerimize gidiyor? İkincisi Harcandığı belirtilen kaynakla orantılı bir reklam da yapılmıyor. Dijital mecralarda döndüğü söyleniyor ama orada da doğru düzgün gören yok. Kaldı ki, Türkiye'ye gelen Avrupalı misafirin büyük kısmı 60+. Yani bu insanlar dijitale bakmıyor. Konvansiyonel medyaya ve kataloglara bakıyor, rezervasyonunu seyahat acentesinden yapıyor.
Ben başından bu yana Türkiye'nin reklam bütçesinin 200 milyon euro seviyesine çıkarılmasını savunanlardanım. TGA ile birlikte o duruma geldik. TGA'nın kuruluşuna çok da sevinmiştim, ihtiyaç duyulan bir kurumdu."
Bu Haber 05.11.2024 - 13:31:28 tarihinde eklendi.