Kadir Uğur ‘akıllanmayan otelcileri’ yazdı

Kadir Uğur ‘akıllanmayan otelcileri’ yazdı
Duayen turizmci Kadir Uğur, erken rezervasyon satışları iyi giderken ‘daha pahalıya satarım’ diyerek indirimi geri çeken otelcilerin yolda kaldığını belirtti.

Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, 2023 yılında kalem aldığı senaryonun 2024 yılında gerçek olduğunu belirtti. ‘Görünen köy kılavuz istemez’ başlıklı bir yazı kaleme alan tecrübeli turizmci “Erken rezervasyon sürecindeki indirimler ile güzel bir rezervasyon akışı yakaladık. Yine akıllanmayan birkaç otelcimiz erken rezervasyonu durdurdu, erken rezervasyon zamanı geçtikten sonra daha pahalı satarız dedi, ama yolda kaldı.” dedi. 

Uğur yazısı şöyle:

Görünen köy kılavuz istemez

Geçen sene de kalemi alıp yazmıştım 2024’te olacakları. Keşke haklı çıkmasaydım. Ama bu 56 yılın verdiği tecrübe ve meslek hissiyle kendimi tutamıyor yine yazıyorum.

Erken rezervasyon sürecindeki indirimler ile güzel bir rezervasyon akışı yakaladık. Yine akıllanmayan birkaç otelcimiz erken rezervasyonu durdurdu, erken rezervasyon zamanı geçtikten sonra daha pahalı satarız dedi, ama yolda kaldı. Erken rezervasyondan sonra işler son dakika rezervasyonlara kaldı. Biz tur operatörleri şimdi dua ediyoruz, telkinlerde bulunuyoruz ki fiyatlar erken rezervasyon fiyatlarının altına inmesin. Bunu yapan oteller bizlere tekrar boşa kürek çektiriyor. Çünkü misafirler rezervasyonlarını ücretsiz iptal ettirip yeniden rezervasyon yaptırıyor.

Elde olmayan sebeplerden Türkiye geneli pahalandı. Bizler, işletmeler, halk ve turistler bundan etkilenmeye başladık. Genelde masraflar arttığı zaman fiyatlar da artar. Burada arz ve talep mekanizması araya giriyor ve tüketici diyor ki ‘Ben bu fiyatlara alışveriş yapmam.’ Talep azalınca fiyatlar da düşme seyrine giriyor.

Ne yapmamız lazım?

Biz tur operatörleri zaten Batı Avrupa’da yüzde 3,8 gibi komik bir brüt kar ile çalıştığımız için bu marjlar da ancak masraflarımızı karşıladığı için bizim tarafımızdan yapılacak pek bir şey yok.
Otel ve uçak şirketlerinin simdi yüzde 30, yüzde 40 marjlar yerine yüzde 10-15 arası marjlara alışması gerekiyor. Lüzumsuz masraflara dur demesi, servisten ödün vermeden tasarruf etmesi, müsrifliğe dur demesi gerekiyor.

Dünyanın hangi bölgesindeki otelin büfesinde her akşam 100 çeşit tamamen ücretsiz yemek var? 

Bizden ve Antalya’dan başka hiçbir yerde bu müsriflik yok. Büfeyi kısıtlarsan, mutfak kadronu da kısıtlayabilirsin. Personel masraflarını indirmek için personel sayısını azaltmamız gerekiyor.
Her gün yatak çarşaf değiştirmek yerine 3 günde bir uygulamamız gerekiyor. Daha çok tasarruf edilecek noktalar var otellerimizde. Bunları zaten profesyoneller biliyor.

Bu şekilde fiyatları düşürüp müşterimizi elde tutmamız gerekiyor.

Bu badireyi de Türk turizminin atlatacağına eminim. Tecrübe olacak. Belki dış pazarlar kararlar alınmadan önce daha çok dinlenecek, söylenenlere kulak asılacak.

Kalın sağlıcakla.


Bu Haber 04.07.2024 - 14:32:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Yusuf mutlu 04.07.2024 - 09:47

    Zaten problem sadece otelcide!!!!….geçen yıldan bu yıla personel yiyecek vs iki kat artmış , otelci neden zam yapmış elinde patlamışmış nede iyi olmuş 300 otel dünkü haberlerde iflas başvurusu Rus’u yapmış yenileri sıraya girmiş….duayen!! Turizimci yorum yapmış ….Allah akıl versin sözün bittiği yerdeyiz….

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.