Kaan Kavaloğlu: Antalya turizmde en yüksek sayılara ulaştı

Kaan Kavaloğlu: Antalya turizmde en yüksek sayılara ulaştı
Sektörün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya’nın turizmde en yüksek rakamlara ulaştığını söyledi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) geleneksel temmuz ayı öğle yemeği buluşması Kemer’de yer alan Rixos Sungate’de gerçekleşti.

“Antalya turist sayısında en yüksek rakamlara ulaştı”

Buluşmada konuşan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, 7 milyona turist sayısıyla Antalya’nın en yüksek rakamlara ulaştığını belirtti. Kavaloğlu “Antalya 6 aylık dönemde turizm hareketlerinde en yüksek rakamlara ulaştı. 2023 yılına göre yüzde 14’lük bir artış kaydedildi. Rusya Federasyonu ise savaş koşullarına rağmen Ocak-Haziran ayları arasında pazar payı açısından yeniden Antalya’nın ilk sıradaki kaynak pazarı oldu. Antalya'nın milliyetlere göre turizm hareketlerine bakıldığında; Rus ziyaretçiler en fazla temmuz ayını, Almanlar Ekim ayı, İngilizler,  Polonyalılar ve  Hollandalılar ise  Ağustos aylarını tercih ediyor. İspanya da en düşük ve en yüksek aylar arasında ziyaretçi sayısı iki kata çıkarken Türkiye'de bu oran 4 katın üzerindedir. Kış ayları ve yaz aylarında ortalama yüzde 500 olan değişkenlik, altyapısal sorunları da beraberinde getiriyor.” dedi.

“Euro kuru turizmcinin can damarına basıyor”

Euro kurunun turizmcinin can damarına bastığını kaydeden AKTOB Başkanı “Bu durum bizi derinden sarsıyor. Kış sezonunda bizi zorlayacak diğer bir konu bu. Biz bu turist sayılarına fiyat avantajımız sayesinde ulaşıyorduk. Fakat gelinen noktada Euro kuruna endekslenen fiyatlar, maliyetlerimizi karşılamıyor. Yaptığımız fiyat artışları ise tüketiciye fazla geliyor” ifadelerinde bulundu.

“FTI’ın kış operasyonlarının yerini doldurmak için görüşmeler yapıyoruz”

FTI’ın iflasının sektöre etkileri ile ilgili de değerlendirme yapan Kavaloğlu, özellikle kış operasyonlarında bu şirketin yerini alabilecek tur operatörleri ve hava yolu şirketleri ile görüştüklerini ifade etti. Kavaloğlu “Önümüzdeki sezonlarda mevsimsellik ciddi bir problem olacak. Çünkü biz otellerimizdeki istihdamın aynı oranda ve nitelikte devamını arzuluyorsak mevsimsellik engelini aşmamız gerekiyor. Kışın Antalya’da açık olan otel yüzde 10 oranında. Kışın birçok otelimiz yapısal ve pazarlama eksikliği gibi nedenlerden dolayı açık kalamıyor. Bu da istihdam ve finansal imkanların daralmasına ve istihdam konusunda ciddi sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Kışın otellerin kapanmaması, turist akışının devam etmesi gerekiyor. Kış sezonuna konulacak uçuşlar, arttırılacak koltuklar bu yüzden çok önemli.” dedi.


Bu Haber 18.07.2024 - 08:25:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • dalga geçiyorlar bizimle

    RIZA aKSAKAL 19.07.2024 - 10:02

    çok güzel bir analiz

  • Yalan. Sanırım üst makamlarla iyi geçinmeye çalışıyor, biz buna kısaca yalakalık diyoruz

    life plus hotels 18.07.2024 - 08:48

    Her kelimesi yalan. Oteller boş. Ruslar da azaldı. Pegas, Odeon, Teztur her biri 1,5 milyon rus getirirken şimd iher biri 350000 rus getiriyor. Anex ise 1 milyon getirirken 750000'e düştü. Fun&sun da 750000 pax getiriyor. Anex ve fun&sun kendi otellerine çalışıyor sadece. Turizm dediğin zaten 5 büyük şirketin elinde tekelleşti artık. Diğerleri battı. TUI kendi otellerini dolduruyor ve başkasına müşterisini göstermiyor. Anex kendi otellerini dolduruyor ve başkasına müşterisini göstermiyor. Odeon, Tez ve Pegas da kendi otellerini dolduruyor. Otelcilik gruplarından Maxx royal dolu ve turizm bakanının kendi girişimleriyle dolu. Kristal grubu, Limak gibi her yıl bünyesine yeni otel katarak tekelleşen şirketlerden başka kim kazanıyor? turizm iyi ise kime iyi? 10 tane lüks oteli olup, en iyi satış alan pahalı bölgelerde tekelleşen otel ve acente şirketleri her yıl yeni otel alıyor. Ama diğerleri ise yok olup gidiyor. Sokaklarda rus turist yok. Ruslar geliyor. Doğru. Ama otellerde aramayın. EVler ağzına kadar rus dolu. Ev alanlarda ruslar birinci, ukraynalılar ikinci. Rusyadan ve ukraynadan kendi evlerini kiralık satıyorlar. Yani hepsi artık evlerde. Bu arada ev satın alanlar da giderek çoğalmaya başladı. Artık otelcilik yok olacak. Sizin gibi tekel olan otel grupların yok olacağından dolayı da sevinçliyiz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.