İzmirli turizmciler Çalışma Bakanlığının denetimlerinden rahatsız 

İzmirli turizmciler Çalışma Bakanlığının denetimlerinden rahatsız 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın otellerde başlattığı denetim İzmirli otelcileri rahatsız etti. Açıklama üstüne açıklama yapan ETİK, denetimlerin sektöre zarar verdiğini, denetimler yüzünden iş yapamaz hale geldiklerini iddia etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı müfettişlerin otellerde çalışan personelin özlük dosyalarını, puantaj kayıtlarını, fazla mesai formlarını ve ücret pusulalarını incelemesi İzmirli otelcileri rahatsız etti. Daha önce iki açıklama yaparak denetimlere tepki gösteren Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), yeni bir açıklama daha yaparak, denetimlerin sektöre zarar verdiğini, turizmcilerin denetimlerden başını kaldıramadığını ileri sürdü.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği(ETİK) Yönetim Kurulu Üyesi Settar Kaplan son yıllarda büyük bir atılım yaparak dünya süper ligine adını yazdıran Türk Turizminin başarısının adeta cezalandırıldığını ve denetlemelerden başını kaldıramadığını savundu. Bakanlık ve sayıları 16’yı aşan kamu kurum ve kuruluşlarının turizmcinin başında Demoklesin Kılıcı gibi dolaştığını anlatan Kaplan denetlenmekten iş yapamaz halde olduklarını ileri sürdü.

“Denetleme furyası ile boğuşuyoruz”

Her sektörün denetlenmesi taraftarı olduklarını, ancak turizmin sahibinin ve denetleyicisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı olması gerektiğini söyleyen Kaplan sektörün öksüz, yetim muamelesi gördüğünü savundu. Settar Kaplan şunları söyledi:

“Turizmin ekonomimize katkıları görmezden gelinemez. Ülkemiz için kritik önem taşıyan bir sektörüz. Cari açığı kapatan, istihdam yaratan, ülkeyi alanında dünyada söz sahibi yapan, kendisi dışında 60 yan sektörü tetikleyen, bacasız sanayiyiz, hizmet pazarlayarak döviz girdisi sağlayan en önemli ihracatçı, dış yatırımcıyı ülkemize çekerek geleceğe dönük yatırımlar yapılmasını sağlayan yegane yatırımcı iş koluyuz. Alanımızda dünyanın önemli ülkeleriyle amansız bir yarışın, adeta savaşın içindeyiz. Biz bu mücadeleyi sadece yabancı rakiplerimize karşı değil kendi kurumlarımıza rağmen veriyoruz. Turizm sektörü bir denetim cenneti durumunda. Her kurumun ilgi alanında. Turizm Bakanlığı, Turizm İl İlçe Müdürlükleri, Çevre Bakanlığı, Çevre İl Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Valilik, İl ve İlçe Belediye Başkanlıkları, İl ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Bölge Çalışma Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Müdürlükleri, İŞKUR, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı, İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları, Emniyet Müdürlükleri, KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kurumu) Kurumu turizmciyi denetleyen kurum ve kuruluşlardan bazıları. Turizmci yoğun sezon içinde işini yapmaya çalışırken adeta bir denetleme furyasıyla boğuşmaktadır. Ülkeye en fazla faydayı sağlayan turizm sektörü Türkiye'de en çok denetlenen sektördür. 16 farklı kurumun eli kesintisiz her an turizmcinin üzerindedir.”

“Turizm birlikleri Bakanlığın yetkili kurulları haline getirilmeli”

“Sektörün gelişimini engelleyen, yatırımcıları sektörden uzaklaştıran bu konu yeniden düzenlenmelidir. Denetim yetkisi belirlenecek nitelik ve kriterleri taşıyan turizm birliklerine verilmelidir. Birlikler bakanlık yetkili kurumları haline dönüştürülmelidir. Denetimler planlı ve koordineli bir şekilde yapılmalıdır. Sektör temsilcilerinin denetim süreçlerine dahil edilmesi gereksiz bürokratik işlemlerin ortadan kalkmasını, denetim mekanizmasının bilinçli ve hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Sektör temsilcileri olarak, bu konuda yetkililerden acil çözüm bekliyoruz.”


Bu Haber 27.06.2024 - 09:46:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Denetim

    Engin elbir 28.06.2024 - 07:06

    Ne kadar ilginç ve içler acısı bir yorum..rahatsizlarmis..personeli saatlerce çalıştırın.eksiklikleriniz bulunmasin diye feryat edin..az personelle çok iş uatirdiginiz bilinmesin diye görmediğiniz kılık yok..bence gıda denetimi bile arttırılmalı..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.