İşte mutfağın olimpiyatında ödül kazanan Türk aşçılar

İşte mutfağın olimpiyatında  ödül kazanan Türk aşçılar
Şef Gürcan Gülmez, 1987 yılında Şef Paul Bocuse tarafından başlatılmış Bocuse d’Or’un, Türkiye birincisi oldu.


Adını yüzyılın şefi seçilen efsanevi Fransız şef Paul Bocuse’den alan ve dünyanın en önemli gastronomik yarışması, hatta Mutfak Olimpiyatları kabul edilen Bocuse d’Or yarışması ilk kez Türkiye’de düzenlendi. Uluslararası üne sahip Türk ve yabancı aşçıların katılımıyla, Bocuse d'Or Türkiye elemesi 9 Mart’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Dört aday yarışmacıya, izleyicilere açık olarak tariflerini hazırlamaları için 5 saat 35 dakika zaman tanındı. Pişirilen yemekler, ana sponsor ve tedarikçi sponsor olan Metro Toptancı Market tarafından temin edilen Trakya Kıvırcık kuzusuna dayalı bir yemek ve Kuzey Ege Lagosuna dayalı bir balık yemeği olarak adayların kendi özgün sunumlarıyla hazırlandı. 

Kıyasıya bir yarışın yapıldığı etkinlikte, Kazanan aday Şef Gürcan Gülmez oldu. Gülmez, 2014 yılında İsveç-Stockholm’de gerçekleşecek olan Bocuse d’Or Avrupa seçmelerinde Türkiye’yi temsil edecek. Avrupa seçmeleri, birçok ünlü ve lider şefi bir araya getirecek ve Türkiye’ye dünya standartlarında ki bu etkinliğin kapılarını açmış olacak. Yarışmada dereceye giren diğer aday şeflerden Erol Sarıdoğan ikinci, Volkan Karataş üçüncü oldu. En iyi komi ödülü ise Okan Öztürk’e verildi. Şef Gülmez, 2006 yılında genç şefler yarışması olan uluslar arası Chefs Rôtisseurs yarışmasını kazanarak ülkemizi Avusturalya’da temsil etti. Yine 2008 yılında ülkesinde yapılan Osmanlı yemek yarışmasında modern Türk mutfağı yarışmasında birincilik elde etti.

Dünyanın en prestijli aşçılık yarışması olan Bocuse d'Or’un Türkiye ulusal elemelerine Ünlü Şef Mehmet Gürs başkanlık yaptı. Şef Mehmet Gürs yaptığı açıklamada: “Bocuse d’Or çok heyecanlı bir yarışma. Öyle bir seviyeden bahsediyoruz ki olimpiyatlarda 100 metre finali neyse, Bocuse d’Or finali de aynen öyle bir şey. Bütün yeme-içme dünyasının müthiş ilgi gösterdiği bir olay. Dünyanın en önemli aşçılık yarışması. Yaşayan efsane Paul Bocuse adına yapılan bir yarışma. Fransa’da başladı ama artık uluslararası bir aşçılık yarışması. Geleneksel Batı mutfağı olma zorunluluğu yok. Hatta şu an yarışmacıların kendi memleketlerinden bir pişirme tekniği ya da ham madde götürme zorunlulukları var. Hem ülkemizin mutfak kültürü ve gelişimine büyük katkı sağlayacak hem de aşçılarımıza uluslararası platformda muhteşem bir tecrübe kazandıracak bir yarışma” diye konuştu. 

Gürs, Kazanan Şef Gürcan Gülmez’in Mayıs 2014’te Stockholm’de yapılacak Avrupa finalinde Türkiye’yi temsil edeceğini ve milli takım gibi bir koçu, bir de yardımcısı olacak; üç kişilik bir takım halinde yarışıyor olacaklarını belirtti. 9 Mart’taki Türkiye finalinin hemen ardından TMD (Türk Mutfağı Derneği) bünyesinde Bocuse d’Or Türkiye Akademisi resmen kurulacak ve kazanan şefin hazırlıklarına destek verecek.

İLK KEZ DÜZENLENEN FUARA KATILIM YOĞUN

7-9 Mart 2013 tarihlerinde gerçekleşen Sirha İstanbul Fuarı, otel, restoran ve catering alanında uluslararası etkinliklerle desteklenen en önemli fuar olma özelliğini taşıyor. Dünyaca ünlü şeflerin Türkiye ve uluslararası gastronomiyi tanıttığı fuara yurt içi ve komşu ülkelerden 15,000 ziyaretçi, 50’si yabancı 150 firma katıldı. 
 
Fuarın ilk kez Türkiye’de düzenlendiğini ve İstanbul'da her iki yılda bir gerçekleşeceğini belirten Sirha Fuarları Direktörü Marie-Odile Fondeur, şöyle konuştu: ''Bu yıl ilki düzenleniyor. Sirha fuarlarının asıl amacı restoran ve otel endüstrisine ait tüm çözümleri bir arada bulundurmaktır. Sirha fuarları, ağırlama sektörüne yön veren fuarlardır. 2013 yılı ocak ayında Lyon'da yapılan fuarda 3 bin katılımcı ve 185 bin ziyaretçi ağırladık. Bunların 18 bini şefti. Pek çok etkinlikle birlikte İstanbul'da da zamanla aynı başarıyı yakalayacağız ve ağırlama endüstrisine yön veren trendleri belirleyen bir fuar olarak adımızı yazdıracağız.'' dedi.
 
Bocuse d’Or Yarışma Direktörü  Florent Suplisson ise Bocuse d’Or hakkında şunları söyledi: “Bocuse d’Or sadece bir yemek yarışması değil uluslararası gastronomik yetenekleri bir araya getiren bir dünya etkinliğidir. GL events tecrübe ve uzmanlığıyla Bocuse d’Or Türkiye Seçmesine katkı sağlamanın gururunu duyarken, Türkiye’yi Bocuse d’Or ailesine kazandırmanın da mutluluğunu yaşamaktayız. Dünyanın en önemli gastronomi etkinliğine hepiniz hoş geldiniz” diye belirtti. 

Bocuse d’Or 2013 Türkiye kazananlar 
 
Şef Gürcan Gülmez: 1987 yılında Paul Bocuse tarafından başlatılmış Bocuse d’Or’un Türkiye birincisi oldu.  
 
Sonuçlar:
 
BOCUSE D’OR - TÜRKİYE

2013 Türkiye birincisi  Gürcan Gülmez

Ödül : 3.000 €
 
BOCUSE D’OR - TÜRKİYE

2013 Türkiye ikincisi Erol Sarıdoğan
Ödül : 2.000 €
 
BOCUSE D’OR - TÜRKİYE

2013 Türkiye üçüncüsü Volkan Karataş
Ödül : 1.000 €
 
 
En iyi komi ödülü:  Okan Öztürk
 
 


Bu Haber 10.03.2013 - 11:16:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Neslihan 10.03.2013 - 02:12

    Yarışmayı kim sundu?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.