İşte 2025’in ilk üç ayında sektörden toplanan TGA payı ve konaklama vergisi

İşte 2025’in ilk üç ayında sektörden toplanan TGA payı ve konaklama vergisi

Kamunun ve TGA'nın 2025 yılının ilk üç ayında turizm sektöründen topladığı para miktarı belli oldu.


Turizm sektörünün, 1 Ocak 2023 tarihinde toplanmaya başlanan ve merkezi bütçeye giden konaklama vergisine ve 2 Kasım 2019'da toplanmaya başlanan TGA payına, 2025 yılının Mart ayında ne kadar para ödediği belli oldu.

Turizm Databank’ın Hazine’den derlediği verilere göre, 2025 yılı Ocak-Mart döneminde otellerden konaklama vergisi olarak 2 milyar TL tahakkuk etti (55,7 milyon dolar). Bu dönemde ödenen vergi yaklaşık 1,2 milyar TL oldu (34,2 milyon dolar). İlk 3 ayda en çok ödenen konaklama vergisi İstanbul, Antalya,, Muğla ve İzmir’de tahakkuk etti. Ödeme oranı da yüzde 61 dolayında gerçekleşti.

Yabancı ve yerli gecelemelerin 2024’ü yinelediği 2025 yılında Türkiye otellerinde yapılan ciro da TL bazında yüzde 51 artarken dolar bazında yüzde 29 büyüyerek yaklaşık 2,78 milyar doları geride bıraktı.

TGA, 2 milyar TL’ye yakın kaynak topladı

Turizm Geliştirme Ajansının (TGA) turizm sektöründen aldığı turizm payı miktarı 2025 yılının Ocak-Mart döneminde yüzde 3,5 artarak 904 milyon TL oldu. Diğer yandan TGA’nın Hazine’den (KTB’den) aldığı devlet yardımı bu dönemde yüzde 20 azalarak 1 milyar TL oldu. Toplamda TGA’nın topladığı kaynak yüzde 11 düşerek 1,99 milyar TL’ye (Yaklaşık 54 milyon dolara) yaklaştı.



Bu Haber 17.04.2025 - 09:20:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.