İsrail, Suriye'de yeni yerler işgal ediyor
Suriye'nin cihatçıların eline geçmesinden faydalanan İsrail, bu üllede işgal ettiği alanları genişletiyor.
İsrail devleti,
Suriye'de iktidarın cihatçı terör örgütü
Heyet Tahrir’uş Şam'ın (
HTŞ) eline geçmesini fırsata çevirdi. İktidarın değiştiği 8 Aralık'tan bu yana
Suriye'deki yüzlerce hedefe büyük ölçekli saldırılar düzenleyerek ülkenin askeri ve sivil alt yapısını yerle bir eden İsrail, bir yandan da işgal alanlarını genişletiyor.
Beşar Esad yönetiminin devrilmesini fırsat bilerek
Suriye'de işgal ettiği alanı genişleten İsrail, bölgede demografik büyümeyi teşvik eden bir planı onayladı.
Son olarak İsrail'e ait savaş uçakları,
Suriye'nin
Lazkiye ve
Tartus illerinde çok sayıda askeri noktaya hava saldırıları düzenledi. Edinilen bilgiye göre 32. Hava Savunma Alayı, 107. Askeri Karargah ile Hıreysun, Harab, Mıserhin ve Ballutiyye köylerindeki askeri karargahlara ve mühimmat depolarına saldırılar yapıldı. İsrail ordusu, Esad yönetiminin devrilmesinden sonraki 48 saatte Suriye’de yüzlerce noktaya saldırı düzenleyerek askeri altyapı ve imkanlarını imha etmeye başlamıştı.
İsrail ordusu bir taraftan da
Golan Tepeleri’ndeki "tampon bölge"nin devamında yer alan Suriye topraklarını da işgal ederek başkent Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokulmuş durumda.
İsrail Golan Tepeleri'nde nüfusunu artıracak
İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, uluslararası hukuka göre Suriye toprağı sayılan Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişleten Tel Aviv yönetiminin, bölgede demografik büyümeyi teşvik planını onayladığı bildirildi.
Açıklamada,
İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, savaş ve Suriye'ye bakan yeni cepheyi göz önünde tutarak Golan'daki İsrail nüfusunu iki katına çıkarma hedefiyle hareket ettiği aktarıldı.
İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde ve aynı bölgedeki
Katsrin yasa dışı yerleşimindeki demografik büyümeyi teşvik planına 40 milyon şekel (yaklaşık 11,2 milyon dolar) ayrılacağı belirtilen açıklamada, Netanyahu'nun, "Golan'ın güçlenmesi İsrail'in güçlenmesidir. Bu, şu dönemde özellikle önemlidir" ifadelerine yer verildi.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile "tampon bölge" ve "silahtan arındırılmış bölge"nin sınırları belirlenmişti. İsrail bu anlaşmaya uymadı.
Cihatçılar işgale tepkisiz
Suriye’de yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir’uş Şam'ın lideri
Ebu Muhammed Culani, İsrail’in karadan işgalini ve saldırılarını kınasa da Suriye'nin yeni bir çatışma için “çok yorgun” olduğunu belirterek İsrail ile çatışmayacaklarını söylüyor.
İsrail'i bir "tehdit unsuru" olarak anmayan Culani, asıl tehlikenin "Esad, Hizbullah ve İranlı milisler" olduğunu savunuyor.
Kaynak: Sol Haber
Bu Haber 16.12.2024 - 11:14:23 tarihinde eklendi.