Intercity Rent a Car’ın kurucusu, başarı hikayesini turizmcilerle paylaştı

Intercity Rent a Car’ın kurucusu, başarı hikayesini turizmcilerle paylaştı
Türkiye’ nin en büyük filo kiralama şirketi Intercity Rent a Car’ın kurucusu ve Genel Müdürü Ali Vural Ak başarı hikayesini Genç Turizmciler ile paylaştı…

Türkiye’ nin en büyük filo kiralama şirketi Intercity Rent a Car’ın kurucusu ve Genel Müdürü Ali Vural Ak başarı hikayesini Genç Turizmciler ile paylaştı…

Turizm sektörünün önemli ayaklarından birisi olan araç kiralama alanında önemli bir isimle birlikteyiz. Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Vural Ak, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler&Siyaset Bilimi mezunusunuz. Ancak araç kiralama sektöründe önde gelen isimlerden birisi olarak kariyerinize devam etmektesiniz. Girişimcilik öykünüzden biraz bahsedebilir misiniz?

Üniversiteye başladıktan sonra hem iş hayatının içinde olmak hem de okul masraflarımı karşılamak üzere iki farklı araç kiralama şirketinde 4-5 yıla yakın bir süre farklı görevlerde çalıştım. 1991 yılında 21 yaşındayken kendi işimi yapmaya karar verip Intercity Rent a Car’ı kurdum. İki yılın sonunda çok büyük bir borç yüküyle battım. Çünkü sermayem yeterli değildi, yatırım gerektiren bir işti ve yeni kurulmuş bir şirkete hiçbir banka kredi vermek istemiyordu. Kaybetmediğim tek şey iç huzurum ve kendime olan güvenimdi. Ama ticari hayatımın başında böyle bir şey yaşamam benim için tecrübe oldu. Bu süreci atlatmak için eşimden, dostumdan aldığım araçları kiralamaya başladım. O güne kadar yalnız turistler ve yurt dışından gelen yabancı iş adamlarına araç kiralıyorduk. Bu iş dönemsel olduğu için farklı bir şeyler yapmak istiyordum ve filo kiralama işine girmeye karar verdim. Büyük şirketlerle görüşmeler yaparak onları kiralama yapmaya ikna ederek sözleşmeler yapmaya başladık ve her yıl büyüyerek yolumuza devam ettik. Bu süreçte ülkede yaşanan ekonomik sorunlardan her şirket gibi biz de etkilendik. Özellikle 2001 yılı krizinde yaralandık ama rakibimiz de kalmadı. Kriz döneminde herkesin yaptığı hata reklam bütçelerini iptal etmek. Biz bu krizi yaptığımız reklam kampanyası ile aştık. Krizler fırsatların önünü açıyor. 2001 krizinden sonra da her yıl 2 kat büyüdük. Bugün Intercity %25 pazar payı, 28.500 araçlık filosu, 400 çalışanı, 300 milyon euro’luk cirosu ile Türkiye’ nin en büyük filo kiralama şirketi. Intercity’ nin %45 i Mitsubishi Grubuna, %4’ u IFC’ye (Dünya Bankası Kuruluşu) ait, şirketin %51’nin kontrolü ise hala bende.

İçinde bulunduğunuz sektörün geleceğini de dikkate aldığınızda, Türkiye pazarının dinamiklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 Ne gibi fırsatlar ve riskler  mevcut?

İçinde bulunduğumuz sektörün durumundan önce Türkiye’nin durumuna bakmamız lazım. Türkiye büyük bir ivme içinde. Türkiye’nin ihracatı 20 yıl önce 1 milyar dolar seviyelerindeydi, şimdi ise 130 milyar doları buldu, kişi başına düşen gelir 10 bin dolara yaklaştı. Türkiye’nin hem ekonomisi hem de ekonomik ilişkileri çok gelişti ve hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Otomotiv pazarı hızla gelişen Türkiye ekonomisinin can damarlarından bir tanesidir. Türkiye ekonomisindeki iyileşmeler, otomotiv pazarını da mutlaka iyi yönde etkileyecektir. Otomotiv pazarının gelişimi doğal olarak bizim içinde bulunduğumuz operasyonel filo kiralama pazarını da olumlu etkileyecektir. Türkiye’de operasyonel filo kiralama pazarının büyüklüğü 110-115 bin araç  seviyelerinde; Türkiye’de kullanımda olan yaklaşık 12 milyon araç var, bu araçların 3 milyonu şirketler tarafından kullanılıyor, bu 3 milyonluk araç parkının içerisinde taşıt tanıma sistemi kullanan araçların sayısı 500-600 bin araç seviyelerinde, sadece bu rakamlara bakarak operasyonel filo kiralamadaki potansiyel görülebilir. Pazardaki bu potansiyel, aynı zamanda büyük bir fırsattır. Sektördeki riskler saymakla bitmez ama risklerden çok fırsatlara odaklanmak lazım.

Öğrendiğimiz kadarıyla emek ve sabırla örülü bir başarı hikayeniz var. Bu bağlamda, sektörde girişimci olmayı amaçlayan genç arkadaşlara ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

Cevap aslında sorunun içinde diyebilirim, emek, sabır, akıl, çok çalışma, iyi bir ekip ve biraz da şansla genç girişimci arkadaşlar istedikleri başarıyı elde edebilirler. Gerekli riskleri alıp, inandığınız fırsatlara odaklanmak girişimciliğin ilk kuralı diyebilirim. Yaptığınız iş ile ilgili konuları, gelişmeleri, yayınları ve en önemlisi insanları yakından takip etmekte girişimci olmak için gerekli olan diğer bir unsur.

Girişimci olan genç arkadaşlara verilebilecek çok öneri ve tavsiye var ama verebileceğim en önemli tavsiye “vakit kaybetmeden işe koyulmaları”.

Bir yönetici olarak, çalışmak istediğiniz kişilerde ne gibi özelliklere dikkat ediyorsunuz? Aradığınız nitelikler nelerdir?

Çalışmak istediğim kişilerde, işle ilgili bilgi ve becerilerin üst düzeyde olmasını beklerim ama iyi niyetli olmaları ve iyi bir kişilik sahibi olmaları işle ilgili konulardan çok daha önemli. Karşılıklı güven de çok önemli, bunun gelişmesi için zamana ihtiyaç oluyor. Bugün benim birebir çalıştığım insanlar, çok uzun zamandır benimle birlikte çalışıyorlar. Herhangi bir işi onlara emanet ettiğimde en iyi şekilde yapılacağından kuşku duymuyorum, içim rahat bir şekilde başka işlere konsantre olabiliyorum. Benim beraber çalışmak istediğim insanlarda aradığım özellikleri detaylandırmak mümkün ama temel kriterler bunlar diyebiliriz.

Bilindiği üzere Türkiye Turizmi son yıllarda önemli gelişmeler kaydediyor. Bu gelişim “Rent A Car” şirketlerini de olumlu yönde etkiliyor. Siz bu gelişim ve değişimin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Sizce Türkiye marka bir Turizm ülkesi olarak Batılı rakiplerine karşı yarışabilecek mi?

Türkiye turizm ülkesi olarak Batılı rakiplerine karşı zaten senelerdir yarışıyor, bu yarışta bazı rakiplerini geçti, bazı rakipleri hala önünde. Yapılması gereken çok iş olsa da Türkiye bu hiç bitmeyecek yarışta kendini daha üst sıralara taşıyacak özelliklere sahip. Intercity bunun güzel bir örneği aslında, hayatına küçük bir  ”rent a car” olarak başlayan bir firma, her alanda büyük bir değişim ve ilerleme gösterdi. Bugün Avrupa’nın en büyük filolarından biri haline geldi, Batılı tüm rakiplerin Türkiye’de faaliyet göstermesine rağmen, Intercity Türkiye’deki en yakın rakibinin 3-4 katı büyüklüğünde, %25 pazar payı ile sektör lideri. Türkiye’nin, Intercity’nin ve “rent a car” şirketlerinin beraberce büyüyeceğine, gelişeceğine ve yarışta daha iyi dereceler elde edeceklerine inanıyorum.

Başarılı girişimci Ali Vural AK’a Genç Turizmciler olarak teşekkürlerimizi sunarız.

GENÇ TURİZMCİLER MERKEZ


Bu Haber 15.08.2010 - 18:42:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • KENAN SARIOĞLU 19.07.2018 - 09:54

    MERHABA FİRMANIZ DAN 34RT2122 PLAKALI ARACI SATIN ALDIK. YEDEK ANAHTARI 3 GÜN İÇİNDE TESLİM EDECEKLERİ SÖZÜNÜ VERDİLER YEDEK ANAHTARI TESLİM ETMEDİLER. VE ETMEYECEKLER. EĞER BU DURUM ÇÖZÜLMEZ İSE FİRMANIZDAN BİR DAHA ARAÇ ALMAYACAĞIZ 34 RT 4648 PLKALALI ARACIDA SATIN ALMIŞTIK

  • ufuk eler 03.12.2010 - 01:52

    Ali Vural AK bey gercekten yaptıgınız tıcarete ayranım sızın yolunuzdan cok gıtmek ıstıyorum bende yenı bı RENT A CAR actım hep sızı ornek alarak cıktım yolla allahdan dılerımkı daha cok basarılı olun neyse bunu okurmuzunuz bılmıyorum sızın ılk bu ısı basladıgınız gıbı bende basladım hangı bankaya basvuruda bulunduysam kımse yuzume bıle bakmıyo yenı gırısımsın olmaz dıyolar cıkıyolar ısın ısınden ama ınanıyorum kı bugun bana yuzunu cevıren bankalar benı arayacaklar SU RENT A CAR benım tl 0536 524 12 47 okursanız cok sevınırım allahdan dılerımkı yolunuz acık olsun

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.