Havada kaos yaşanıyor, hava trafik kontrolörleri ne istiyor?

Havada kaos yaşanıyor, hava trafik kontrolörleri ne istiyor?
Antalya Havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan bir yetkili Turizm Güncel’e ülke genelindeki havalimanlarında yapılan uçuşlarda gecikmelerin artmasının nedenini açıkladı.

Turizm Güncel  - Özel

Başta Antalya Havalimanı olmak üzere ülke genelindeki birçok havalimanında uzun süreli rötarlar yaşanıyor, uçaklar dakikalarca havada tur atıyor, yolcular saatlerce valiz bekliyor. Hava yolu şirketleri, tur operatörleri, seyahat acenteleri ve yolcular yaşanan duruma isyan ederken, hava trafik kontrolörleri ise, maliyeti EURONCONTROL tarafından karşılanan, kazanılmış haklarının verilmemesinden dolayı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü (SHGM) ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını suçluyor. 

Antalya Havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan bir yetkili yaşanan süreci ve nedenlerini Turizm Güncel’e değerlendirdi. Yetkiliye göre gecikmelerin ana sebebi, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Sendikasının (HTKSEN) aldığı İnisiyatif Almadan Çalışma (İAÇ) kararı. Söz konusu karara göre, hava trafik kontrolörleri  trafiği hızlandırmak için inisiyatif almıyor.

“Ulaştırma Bakanı tarafından verilen sözler yerine getirilmedi”

HTKSEN’in İAÇ kararı alma sebebinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve Türk Havacılık Sivil Kanunundan hava trafik kontrolörlerinin özlük hakları ile ilgili maddelerin çıkarılması olduğunu kaydeden hvaa trafik kontrolörü “Olayın çıkış noktası şöyle oldu: Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKSEN) Eylül ayında bir takım İnisiyatif Almadan Çalışma (İAÇ) adı altında bazı faaliyetler yürüttü. Hava trafik kontrolörleri inisiyatif alarak belirli kotalarla trafiği hızlandırabiliyorlar. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile yapılan görüşmelerde, zam yapılacağına dair bizlere bir takım sözler verildi. Geçtiğimiz günlerde Türk Sivil Havacılık Kanununda bir takım değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerin içinde hava trafik kontrolörlerinin özlük hakları ile ilgili madde de vardı. Bu çalışma yapılırken, kurumdaki diğer sendikalar, kendilerine zam gelmeyeceği için Bakana baskı kurarak bu maddeyi iptal ettirdiler. Paranın ana kaynağı da EUROCONTROL. Bu Türkiye’de Maliye’den çıkan bir şey değil EUROCONTROL tarafından karşılanıyor. Türk maliyesine asla bir yük getirmiyor. Diğerleri bundan yararlanamayacağı için Bakanı baskı altına alıp bu maddeyi iptal ettirdiler. HTKSEN’de buna istinaden İAÇ kararı aldı. Gecikmelerin ana nedeni bu. Kolaylıkla çözülmesinin tek yolu var: Sendika’nın iki maddelik talebi var. Onlar karşılandığı takdirde bu gecikmeler bitecek.” ifadelerini kullandı.

“Taleplerimiz yerine getirilmediği sürece gecik ve rötarlar devam edecek”

Taleplerinin yerine getirilmediği sürece gecikmelerin devam edeceğini söyleyen Antalya Havalimanı kontrolörü, “Bu gecikilmeler Avrupa hava sahasının yoğunluğu ve meteorolojik şartlar nedeniyle yaşanmıyor. AJet’in, Pegasus’un iç hat uçuşları en çok rötarlı uçuşlar. Ayrıca yaptığımız İAÇ, sadece Antalya Havalimanında değil Türkiye genelindeki bütün havalimanlarında geçerli. Yüksek sezon olması nedeniyle uçuşların yoğun olduğu Antalya Havalimanı daha çok dikkat çekiyor. Tüm Türkiye’de bu gecikmeler yaşanacak.  Taleplerimiz yerine getirilmediği sürece bunlar devam edecek.” dedi.

“Paranın yüzde 35’ini de Maliye vergi olarak kesecek”

Söz konusu ücretlerin Maliye tarafından değil EUROCONTROL tarafından karşılanacağını yineleyen yetkili şu açıklamalarda bulundu: 

“Havacılıkta grev yapmak yasak, memurlar grev yapamazlar. Bu inisiyatif almadan çalışma. Ben trafiği hızlandırmak için inisiyatif almıyorum, kendimi riske atmıyorum herhangi bir özveride bulunmuyorum. Bizim ek göstergemizin 4200’e çıkarılması, ek ödeme ve tazminat gruplarında pilotlarla birlikte aynı grupta olma taleplerimiz var. Bunların tamamı maliyeye yük getirmeden EUROCONTROL tarafından karşılanıyor. Bu maddeler karşılandıktan sonra gelecek olan paranın yaklaşık yüzde 35’ini de Maliye vergi olarak kesecek. Aslında Maliye’ye yük olmadığı gibi ek gelir sağlayacak. Bu para sadece trafik kontrolörlerine verilebiliyor. Bunun da nedeni, meydan işletmesiyle hava seyrüseferin aynı çatı altında yapılması. Aslında kurum ayrılsa ya da bu para sadece hava trafik kontrolörlerine aittir diğerleri için yapacak bir şey yok dense sorun ortadan kalkacak. Elektrik, makine, itfaiye gibi kuruma bağlı teknik personellerin EUROCONTROL tarafından verilen bu parayı alması uygun görülmüyor. Sadece hava seyrüsefer ve trafik kontrolörleri için verilebiliyor.”



Bu Haber 01.07.2024 - 20:49:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.