Hami Koç: Maliyet ve kurdan oda başına 620 lira zarar ediyoruz

Hami Koç: Maliyet ve kurdan oda başına 620 lira zarar ediyoruz
Kapadokyalı turizmci Hami Koç, turizm sektörü üzerindeki maliyet ve kur baskısına dikkat çekerek yüksek maliyet ve sabit kurdan dolayı sattıkları her odadan 620 lira zarar ettiklerini belirtti.

Artan maliyetler ve dövizin sabit seyretmesi, otelleri kıpırdayamaz hale getirdi. Hem ülke hem de küresel ölçekte alım gücü düşerken, yüksek maliyet ve sabit kurdan dolayı fiyatları daha da yukarı çekmek zorunda kalan otelciler bu nedenle hem otellerin zarar ettiğin hem de vatandaşın tatil süresini kısalttığına dikkat çekiyor. 

Dünya gazetesine konuşan How To Make Travel ve Ennar Cave House Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç, yerlinin yanı sıra yabancı turistin de en ekonomik şekilde tatil yapmak istediğine dikkat çekti. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fiyat hassasiyeti ön planda, ucuz tatil arayışı var"

"Balona bineyim geri döneyim, ekonomik olsun istiyorlar. Yabancı bir turist ortalama 1,6 gününü Kapadokya’ya ayırıyor. Yani 16 saat ayırarak daha ekonomik olmasına çalışıyor. Yabancı turist önceden 3-4 gün kalırken, şu anda 1,6 – 2 güne düştü. O nedenle Kapadokya’da turistlerin yapabileceği aktiviteleri fazlalaştırmalıyız. Bu sayede kalacağı gün sayısını artırmalıyız ki, daha çok döviz girdisi sağlansın. Yerli turist ise 1 güne düşüyor. Batı’dan Doğu’ya geçerken sabah geliyor, akşam gidiyor. Yerli turist daha çok çadır, karavanda konaklıyor.”

“Sattığımız her odadan 620 lira zarar ediyoruz”

Tesis olarak yüzde 85 yabancı ağırlıklı çalıştıklarını ve daha çok yabancı aileleri ağırladıklarını söyleyen Koç, “Şu anda Kapadokya bölge otellerinde doluluk yüzde 35-40 arasında. Geçen yıl odabaşı ortalama fiyat 70 euroydu, şu anda 55 euroya gerilemiş durumda” dedi. Koç, yüksek maliyet ve sabit kur dolayısıyla satılan her oda için odabaşı 620 lira zararın olduğunu söyledi. Koç, son olarak "Bizde konaklama fiyatları çok uygun, ancak yiyecek-içecek pahalı malesef. Fırsat fiyatlarına izin verilmemeli" dedi.


Bu Haber 09.07.2024 - 09:15:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zarar

    Ali V. 10.07.2024 - 12:11

    "her oda için odabaşı 620 lira zarar" ifadesindeki rakamı nasıl bulduğunuzu açıklayabilir misiniz?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.