Hakan Eğinlioğlu TUREB'deki 'çifte yönetmelik'i anlattı 

Hakan Eğinlioğlu TUREB'deki 'çifte yönetmelik'i anlattı 
Türkiye'de ilk defa bir meslek örgütü için ikinci bir yönetmelik çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, halihazırda geçerli olan "Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği"nin üstüne "6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Kültür ve Turizm Bakanlığına Verilen Yetki ve Görevlerin Uygulanmasına Dair Yönetmelik" diye ikinci bir yönetmelik daha çıkardı.

Turizm Güncel - Özel Haber 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, hem mevcut Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliğinde kimi değişiklikler yaptı, hem de 6326 Sayılı Turist Rehberliği Mesleği Kanununda kendisine verilen yetkilerin uygulanmasını düzenleyen yeni bir yönetmelik çıkardı.

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Hakan Eğinlioğlu, çıkarılan yeni yönetmeliğin detaylarını Turizm Güncel Haber Müdürü Savaş Daş'a anlattı.

İlk defa yasayla kurulmuş bir meslek örgütü için çifte yönetmelik çıkarıldı

Bir buçuk iki aydır bu yönetmeliğin çıkmasını beklediklerini belirten Hakan Eğinlioğlu "Nisan ayında yasayla ilgili revizyon maddeleri çıktıktan sonra bunlara yönelik bir yönetmelik yapılması gerekiyordu. Bir ilk yaşandı ve meslek yasası olan bir kuruluşa ikinci bir yönetmelik getirilmiş oldu yasada yapılan değişiklikle. Şimdi de yasadaki değişime paralel olarak bunun yönetmelikleri yapıldı. Biri bizim hazırladığımız yönetmelik, diğeri de bakanlığın hazırladığı yönetmelik. Bizim hazırladığımız yönetmeliği arkadaşlarımızla ve oda balanlarımızla biz çalıştay esnasında hazırlamıştık. Üniversitelerden de temsilci vardı. Bunlar olduğu gibi geçmiş. Bir de Bakanlığın kendi yapması gereken konularla ilgili hazırlamış olduğu bir yönetmelik var. O yönetmelik de meslek yasasındaki hususların Bakanlık tarafından nasıl yönetileceğini ve uygulanacağını düzenliyor." dedi. 

Çifte yönetmelik durumunun Türkiye'de bir ilk olduğunu yineleyen Hakan Eğinlioğlu, diğer meslek kuruluşları için de bu tip yönetmeliklerin çıkabileceğini söyledi. 

Eğinlioğlu, yönetmeliğin rehberlik mesleğine neler getirdiği ile ilgili şunları söyledi:

Nasıl rehber olunacak?

Yeni yönetmelikte ve bizim yönetmelikte yapılan değişikliklerde halihazırda çalışan rehberlerle ilgili bir şey yok. Biliyorsunuz, yasa değişikliği ile 'Türkçe rehberlik' getirilmişti. Türkçe rehberler de mesleğe elini kolunu sallayarak girmeyecekler. Bunlar bir şekilde eğitim alacak ve mesleğe giriş sınavına tabi tutulacak. Mesleğe giriş sınavında yabancı dil belgesi olanlar ya da yabancı dilden girenler yabancı dil rehberi; yabancı dili olmayanlar Türkçe rehber olacak ama hepsi mesleğe giriş sınavını vermek zorunda.

Ülkesel ve bölgesel rehber olma koşulları

Rehber adaylarının ayrıca bölgeleri gezmesi gerekiyor. Bir ya da iki bölge gezerse bölgesel rehber, tüm bölgeleri tamamladıklarında da Türkçe ülkesel rehber olacaklar. Bunlara, diğer dil bilen rehberlerden farklı olarak, ayrı renklerde çalışma kartları çıkarılacak. 

Türkçe rehberler sadece kendi dillerinde rehberlik yapacaklar, başka dillerde anlatım yapamayacaklar. Dolayısıyla Türkçe rehberler yabancı gruplara çıkamayacak. Bununla ilgili ceza maddeleri de bizim yönetmeliğimize konuşmuş.

Türkçe rehberler ile arkeoloji ve sana tarihi mezunları hangi kriterlere tabi olacak?

Turist Rehberleri Birliğinin uygulama eğitim gezileri, dil sınavları, mesleğe giriş sınavları ve sertifika programları gibi, TUREB'in ana gelir kalemleri oluşturan sınav, eğitim ve sertifika programları var. Yasada yapılan değişliklikle sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarına rehber olma hakkı tanınmıştı. Sanat tarihi ve arkeoloji mezunları yabancı dil bilmek, bildiklerine dair bir belge almak ve aynı zamanda bu sertifika programına girmek zorundalar. Çünkü bunlar mesleğe giriş sınavına girmiyorlar. Bunlar, TUREB'in veya onaylı başka bir kurum ve kuruluşun yapacağı programa girmek katılacaklar. Bu da ülkesel rehberler için 700 saat, bölgesel rehberler için de 150 saat gibi bir zaman dilimini kapsayacak. Yani sanat tarihi ve arkeoloji, mezunları dil sınavını vermek ve eğitim programını tamamlamak durumundalar.

Sınavları, eğitim gezilerini ve sertifika programlarını kim yürütecek?

Bunun dışında dil sınavları var. Yasada belirtildiği üzere İngilizce, Fransızca, Arapça vb yaygın dillerdeki dil sınavlarını, programında olduğu sürece ÖSYM yapacak. ÖSYM'nin programında olmayan nadir dillerle ilgili sınavları ise Bakanlığın görevlendirmesiyle, TUREB veya ona benzer kurum ve kuruluşlar yapacak. Biz bunların hepsine talip olacağız ancak Bakanlık nasıl takdir ederse o şekilde olacak. Dediğim gibi, bunları daha önce biz yapıyorduk. Bu konuda son derece deneyimliyiz. Bu zamana kadar uygulama eğitim gezilerini de, dil sınavlarını da sertifika programlarını da yapmış deneyimli bir kurumuz. Umarım Bakanlık kararını bizim lehimizde kullanır. TUREB'in hem geleceği hem de prestiji için buna ihtiyaç var."

Eğinlioğlu, çifte yönetmeliğin sektörde kafa karışıklığı yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Olacak tabi...  Yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra hepimiz anlamaya çalıştık nerede ne var, birbiriyle çelişiyor mu, nasıl olacak... diye. Rehberler yönetmeliklere ilk baktıklarında kafaları karışabilir ama yavaş yavaş, anlata anlata bu konuda netlik sağlayacağız. Ancak dediğim gibi, faal olan rehberlerle ilgili herhangi  bir değişiklik yok.  

Öte taraftan, ruhsatname almak için başvurusunu yapmış  çok sayıda rehber adayı arkadaşımız var. Bunlar sürekli 'yönetmelik ne zaman çıkacak' diye soruyordu. Bakanlıkla görüştükten sonra bununla ilgili de açıklama yapacağız. O arkadaşların biraz beklemesi lazım. Çünkü yönetmelik çıkar çıkmaz yorumlanması ve hayata geçirilmesi kolay değil. 

Hukukçularımız çalışma yapıyor. O çalışma bittikten sonra bir video yayını ile rehberlere anlatırız, gerekirse bir açıklama da yaparız.


Bu Haber 08.11.2024 - 09:54:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Arif 08.11.2024 - 10:42

    Ben Japon Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum ve kariyerimi rehberlik alanında ilerletmek istiyorum. Bu bölümden mezun olmama rağmen dil yeterliliği sınavına girmem gerekecek mi? Takip edebildiğim kadarıyla, 2024 yılı içinde Japonca YDS bir kez yapıldı. Tureb ise 2023 Kasım ve 2024 Ocak-Şubat şeklinde iki tane sınav gerçekleştirmiş. Bu durumda öncelik hangisinde oluyor merak ediyorum, bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.