EMITT Turizm Fuarı’nda düzenlenen Başkanlar Oturumu’nda konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmde son yılların kayıp yıl olduğunu söyledi. Türkiye’ye gelen gelir seviyesi yüksek turist sayısının azaldığını ifade eden Bağlıkaya, turizmde doğal bir artış yaşandığını fakat Türkiye’nin bu artışı yakalayamadığını belirtti.
Turizm Güncel
28. EMITT Turizm Fuarı kapsamında modetörlüğünü Turizm Danışmanı Osman Ayık’ın yaptığı Başkanlar Oturumu düzenlendi.“Fikir Önderleri 2025 Turizm Öngörülerini Açıklıyor” başlığıyla düzenlenen panele Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin katıldı.
Panelde konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Doğru veri turizmde çok önemli. Veriler doğru mu? Değil. Biz 4 senedir doğru veri üzerine çok konuştuk hatta kitaplar yayınladık. Verilerimizle ilgili çok büyük sıkıntı var. 40'tan 60'a mı gidiyoruz? Bu veriler 2 kez revize edildi. Türkiye’ye gelen turist sayısında revizyona gidilmedi ama turizm gelirinde revizyon yapıldı. Bu veriler hiçbirimizin ikna olduğu veriler değil. Bir şey yapacaksak doğru veri çok önemli” dedi.
TGA yönetim kurulunda seyahat acentelerine yeterli kontenjan verilmediğini ifade eden Bağlıkaya, “Hep dayanışmadan, iletişimden bahsediliyor. TGA kurulurken 18 yönetim kurulu üyesinin 1 tanesini seyahat acentelerine verdiler. ‘Siz aslında yarım hak ediyorsunuz’ dediler. Kendi otellerini seyahat acentelerine pazarlatan konaklama sektörü 15 kişi olarak orada. Burada bir anormallik yok mu? Bu olurken sektörün hiçbirinden çıt çıkmadı” ifadelerini kullandı.
Turizm sektörünün önemli bir sektör olmasına rağmen turizmcilerin önemli hissettirilmediğini ifade eden Bağlıkaya, “Turizm önemli mi? Çok önemli. Turizmci çok önemli mi? Bu bize hissettiriliyor mu? İhracatçı kendini çok önemli hissediyor. TÜİK’e gider müdahale edersiniz. Türkiye 100 milyar dolar gelir elde edebilir bundan sıkıntı yok. Fakat rakiplerinle mukayese edemiyorsun. Bu hesaplama yöntemiyle sen hesap yapmıyorsun ama sanki onlarla aynı hesabı yapıyormuşsun gibi mukayese ediyorsun. Bu böyle olmaz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nın rakiplere göre daha az büyüdüğü bilgisini veren Bağlıkaya, “İspanya, 2022’de yüzde 71, 2023’te yüzde 85 büyümüş. Türkiye’nin büyüme oranı yüzde 49. Yüzde 10,4 artış hızında gerideyiz. Biz bu işleri yaparken nasıl bir bütçeyle yapıyoruz? TGA bütçesini bilen var mı? 2023’te 272 milyon euro kullanmış. Fransa 28 milyon euro kullanmış tanıtım için. İtalya 32 milyon euro kullanmış. Rakiplerimizin 10 katı para kullanmışız ama büyüme oranımız rakiplerimizin altında” söyleminde bulundu.
TÜİK’in gelir düzeyine göre gelen turistleri belirlediği istatistikleri kapattığını ifade eden Bağlıkaya, “TÜİK bazı istatistikleri kapattı. Hala turistin yüzde 80’i 4-5 şehre geliyor. İspanya’da ülkenin her köşesi destinasyon. Bizim onların seviyesine gelebilmemiz için destinasyon seviyemizi artırmamız lazım. Gelir düzeyi yüksek turist deniyor; bunun için TÜİK’in verileri vardı kapattılar, çünkü düşüyor. Gelir düzeyi yüksek daha az turist geliyor” açıklamasını yaptı.
Bağlıkaya konuşmasının devamında şu noktalara değindi:
Biz son 5-6 senede turizm açısından hiçbir adım ileri gitmediğimiz gibi geriye gittik. Olağan artışı yakalayamadık. Zaten nüfus artıyor, seyahat artıyor. Biz bu doğal artışları yakalayamadık ama bir garip başarı hikayesi yazıldı. En sonunda Cumhurbaşkanı ‘Çok para kazanıyorsunuz yatırım yapın’ dedi. 4-5 senedir uyardığımız bu. Rakamları değiştirseniz olacağı bu. Rakamlarla oynamadan gerçekçi olmak gerek. Alacak çok yolumuz var. Son 4-5 yıl kayıp yıllardır. Son 4-5 yılda kırılan tek rekor turizm anlamında Kültür ve Turizm Bakanı’nın bakanlık süresidir.
Dünyanın her yerinde yurt dışından tur operatör tek tek oteli gelir inceler. Kendine göre bir biçimde düzenleme ister. Bu Türkiye’de yerli turist taşıyan arkadaşlar tarafından uygulanan bir şey değil. Belki de bir standardı olmadığı için. Tesislerin niteliklerine yönelik yönetmelik 58 kez değiştirilmiş. Biz TÜRSAB olarak ABTA’dan örnek alarak seyahat acentelerimize otellerde bunlara dikkat edin diye bir kılavuz hazırlıyoruz. Turizmde güvenlik her şeyden daha önemli. Zaten herhangi bir doğal olayın ne kadar etkisi olduğunu görüyoruz. İnsan kusuru anlaşılır bir şey değil.
Günlerce yayın yapıldı Türkiye’de güvenlik yok diye. Ayağımıza çelme takmak için yer arıyorlar. Bütün otel denetimlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığının altına girmesi ayrı bir yük de yüklüyor. Dünyanın her yerinde bakanlık bunu düzenliyor, sektör denetliyor. Buna uymayan otellere müşteri götürmüyor en basiti.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri