Erkan Yağcı: Turizm tarihinde ilk defa İspanya’nın fiyatlarına yaklaştık

Erkan Yağcı: Turizm tarihinde ilk defa İspanya’nın fiyatlarına yaklaştık

Türkiye’nin turizmde rakiplerinin Mısır, Tunus değil İspanya olduğunu ifade eden Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Erkan Yağcı, jeopolitik riskler nedeniyle İspanya’da turizm yapmakla Türkiye’de turizm yapmak arasında fark olduğunu ve bu coğrafyada bu rakamlara ulaşmanın büyük bir başarı olduğunu söyledi.


Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı, turizm sektörünün geride bıraktığı yedi aylık dönemi, sektörün geleceğini ve atılması gereken adımları değerlendirdi.

Hürriyet’ten Salim Uzun’un haberine göre, Türkiye’nin 2023’ten bu yana turist sayısından çok gelir hedefi ile yola devam ettiğini vurgulayan Yağcı, fiyatların kademeli olarak artırıldığını ve turizm tarihinde ilk defa bu yıl İspanya’nın rakamlarına yaklaşıldığını söyledi. “Şimdi bu fiyat politikasını test edeceğimiz ve tatilciye kabul ettireceğimiz bir dönem başladı” diyen Yağcı, şöyle devam etti:

“Enflasyondan biz de etkileniyoruz”

“Bu anlayışı kabul ettirme konusunda çok kritik adımlar attık. Başarılı da olduk. Ama bu süreçte Türkiye’de enflasyonist bir ortam oluştu. Elbette bu durum turizmi de etkiledi. Şu an sektörün yaşadığı sıkıntının temelinde düşük-sabit kur politikasına karşın maliyetlerin ciddi şekilde artması var.

Türkiye bu yıl 60 milyon turist hedefliyor. Bu ne demek? Dünyadaki ilk beş ülkeden biri olacağız. Şu anda yedinciyiz. Biz bu hedefleri koyarken haksız eleştirilere de maruz kalıyoruz. Unutulmasın ki enflasyondan biz de etkileniyoruz.

“Rakibimiz Mısır değil İspanya”

Gelirde bu yıl hedefimiz 60 milyar dolar. Bu hedefe ulaştığımızda 90 milyar dolar potansiyelimiz oluşacak. Bunu yaparsak belki de Türkiye’nin cari açık sorunu çözeceğiz. Bu sektör 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. 50 tane sektörü besliyor. Jeopolitik riskleri de unutmayalım. İspanya’da turizm yapmakla Türkiye’de turizm yapmak arasında çok büyük fark var. Bu coğrafyada bu rakamlara ulaşmak çok büyük bir başarı.

Rakibimiz artık Mısır, Tunus değil. Bizim rakibimiz İspanya. Türkiye’de şu an yaklaşık 21 bin tesis var. Her keseye uygun ürünümüz var. Türkiye, turizmde fiyat çeşitliliğini sunan en iyi ülke. Maliyetler daha fazla yükselirse kalite düşer algısına da katılmıyorum. Türk turizmcisi pandemide bile kalitesinden ödün vermedi ve tüm dünyaya örnek oldu, sistem dersi verdi.”

“Yunanistan kıyaslaması iyi yapılmalı”

Bu yaz yerli turistin ‘Yunanistan daha ucuz’ kıyaslamasıyla ilgili de konuşan Yağcı, “Destinasyonları karşılaştırırken elma ile armudu karıştırmamak gerekiyor. Son dönemde Türkiye ile Yunan adaları çok fazla kıyaslanıyor. Türkiye’deki hiçbir ürün adalarda yok. Oradaki otel fiyatları Türkiye’deki otel fiyatlardan daha pahalı çünkü aynı ürün değil. Mikonos’a, Santorini’ye gidin otel fiyatı Türkiye’deki otel fiyatından yüzde 50 daha pahalı. Asıl hata ise sokak restoranındaki fiyatları karşılaştırıp bu yorumları yapmak” diye konuştu.



Bu Haber 12.08.2024 - 11:44:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.