Enflasyon açıklandı, yabancı kurumlar faiz indirimi beklentilerini erteledi

Enflasyon açıklandı, yabancı kurumlar faiz indirimi beklentilerini erteledi

Açıklanan enflasyon verilerinin ardından yabancı kurumlar Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminlerinin yanı sıra faiz indirimlerine yönelik beklentilerini de güncelledi.


Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Eylül 2024 enflasyonu yüzde 49,38 olurken, yüzde 50 olan politika faizinde beklenen indirimin gelmesinde süre uzadı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verisi sonrasında uzmanlar düşüşte risklere dikkat çekti.

Sözcü’den Mahir Ağar’ın haberine göre, yabancı kurumlar enflasyon verisinin ardından yaptıkları yorumlarda özellikle faiz indirimlerinde de öngörülerini uzattı.

JP Morgan: 250 baz puan indirim

İlk yorumlardan biri JP Morgan'dan geldi. Daha önce ilk faiz indirimini Kasım ayında öngören JP Morgan bu beklentisini Ocak ayına çekti. Aralarında Fatih Akçelik'in de olduğu JP Morgan ekonomistleri Ocak ayında TCMB'den 250 baz puanlık indirim bekliyor.

Ekonomistler yıl sonu enflasyon beklentisini de yukarı yönlü güncelledi. Daha önce yıl sonu enflasyon için yüzde 42,5 öngörüsünde bulunan banka bu beklentisini yüzde 43,50 seviyesine yükseltti. 2025 enflasyon beklentisi ise yüzde 25'ten yüzde 25,50 seviyesine çıkarıldı.

JP Morgan'ın raporunda şu değerlendirmeler yer aldı:

"Ağustos ayında TL'deki değer kaybının yüksek enflasyon açısından hızlı bir şekilde geri tepebileceğine dair kanıtlarla birlikte, TL oynaklığını yönetmeye daha fazla odaklanılacağını ve TCMB politikasının temel taşı olarak TL'de reel değer kazancına vurgu yapılmaya devam edileceğini düşünüyoruz. Yapısal olarak ucuz bir para birimi ve TCMB'nin faiz indirimlerinin ertelenmesi nedeniyle daha uzun süre yüksek kalmaya devam edecek reel mevduat faizleri bağlamında bu arka plan, uzun yerel tahvillere göre daha düşük volatiliteli bir işlem olması muhtemel olan TL'de pozitif görüşümüzü korumaya neden oluyor."

Goldman Sachs yüzde 40'tan yüzde 44'e çıkardı

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB’den ilk faiz indirim beklentisini Kasım’dan Ocak ayına ötelediğini açıkladı. Clemens Grafe ve Başak Edizgil imzalı değerlendirmeye göre bankanın 2024 için yıllık enflasyon tahmini yüzde 40'tan yüzde 44'e yükseltildi.

Ekonomistler, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın perşembe günü enflasyon ivmesinde sürdürülebilir bir düşüş sağlanması ve enflasyon beklentilerinin banka hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi için ilerleme sağlanması gerektiği yönündeki yorumlarına atıfta bulundu.

Yayımlanan notta, "Arka arkaya açıklanan enflasyon verileri, merkez bankasının politika faizini düşürmesi için gereken seviyenin üzerinde kalmaya devam ediyor. Enflasyonda yavaşlama olmaması ve hanelerin satın alma gücündeki sürekli aşınma, aralık ayında asgari ücretin daha yüksek olma olasılığını da artırıyor ve gelecek yıl enflasyona yönelik yukarı yönlü risk oluşturuyor" ifadeleri yer aldı.

Morgan Stanley: Kasım ayında zayıf bir ihtimal

ABD'li Morgan Stanley, enflasyon verileri sonrasında enflasyon ve faizlere ilişkin tahminlerini güncelleyerek, yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti. Daha önce yüzde 42,4 olan enflasyon beklentisini yüzde 43,5'e yükselten banka, kasım ayında olası bir faiz indirimi ihtimalinin de zayıf göründüğünü belirtti.

Dünya devi bankaların açıklamaları birbirini izlerken, İsviçre’den UBS, TCMB’nin kasımda faiz indirimine başlama ihtimalinin sürdüğünü, ancak daha geç olma riskinin arttığını belirtirken, İspanyol bankası BBVA, ilk indirim beklentisini aralık ayına erteledi.

İngiliz bankası Barclays de indirim tarihinin sonraki aylara kayabileceğine dikkat çekmişti. ING de açıkladığı raporda, kasım ayında indirim olma olasılığının azaldığını belirtmişti.



Bu Haber 04.10.2024 - 15:05:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.