EMITT bu yıl 28. kez kapılarını açtı

EMITT bu yıl 28. kez kapılarını açtı

EMITT, bu yıl 28’inci kez kapılarını açtı. Fuar, 7 Şubat’a kadar devam edecek.


Turizm Güncel

Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı – EMITT, bu yıl 28’inci kez TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.

Fuarın açılış törenine EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Eker, THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur , İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül, KKTC Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Genel Tanıtma Müdürü Timuçin Güler katıldı.

Açılışta konuşan EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın “Daha verimli bir turizm sezonu yaşanılması için EMITT’te bu sene başta Avrupa almak üzere önemli ülkelerin bulunduğu 80 ülkeden660 tur operatörünü fuara davet ettik. Bu yıl 3 gün boyunca 100’den fazla katılımcıyı ağırlayacağız. EMITT fuarı 28 yıldan bu ayana turizmin daha anlaşılır hale gelmesi için büyük katkılar sağladı ve sağlamaya devam editör. Tatil kültürünü deniz-kum-güneşin ötesine taşıyıp turizmin 12 aya yayılması için imkan sundu.  39 ülke ve Türkiye’den 49 turistik destinasyon stantlarıyla fuarda yer aldılar. Bu yıl da EMITT turizmi gündemine ve sürdürülebilir turizm uymamalarına ev sahipliği yapacak. Fuarda 2024 yılı değerlendirilecek ve 2025 hedefleri ele alınacak” dedi.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz yaptığı konuşmada “Turizmi ele aldığımızda 50’den farklı sektörü doğrudan etkiliyor. Son yıllara baktığımızda paremdi be ekonomik ve stratejik konum nedeniyle dalgalanma yaşansa da sektörün sadece toparlanmayla kalmayıp değer koyduğunu görüyoruz.  Turizm sektörünün yüzde 5 GYHSY’ye katkısının olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin artık turizmde süper ligde olduğunu görüyoruz. Turizm temsilcilerine verdiğimiz taahhütler var. 2 yıllık süreçte sektöre 1 milyar dolar katkı sağlayacağımız söylemiştik. 150 milyon dolar aştık bu rakamı. Bankacılık sektörünün turizm sektörüne verdiği krediler yüzde 24 büyüdü. Ekonomik dalgalanmalar nedeniyle ötelenmiş ödemeler konusunda desteğimizi devam ettiriyoruz. Sürdürülebilirlik ile ilgili her türlü danışmanlık ve finansörlük konusunda destek oluyoruz. Yatırım teşvik belgeli 300’ün üzerinde otel yatırımı görülüyor. 2,6 milyar dolarlık yarımların neredeyse tamamına kaynak ayırıyoruz. Sadece kredi vermek değil nakit akışlarının kolayca yapılması için teknolojik alt yapımızla turizmcinin yanındayız. Turizm bankacıları yaratmak hedefiyle yola çıktık ve turizm ihtisas şubelerimizi açıyoruz. Arkeolojik kazı çalışmalarına destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

TTYD Başkanı Oya Narin “Bu yıl 28înci kez kapılarını açan EMITT, dünyanın en iyi turizm fuarları arasında üst sıralara yükseldi. Türkiye’nin turizmdeki gücünü dünyaya tanıtan bir platform haline geldi. Ülke turizmini daha ileriye taşımak için büyük bir öneme sahip bir organizasyon. Her yıl daha fazla katılımcıyla gerçekleşiyor. Ülkemiz sadece bölgesinde değil dünyada da üst sıralara yükseldi. Doğrudan ve dolaylı 2 milyon istihdam yaratıyor, cari açığa 40 milyar doların üzerinde net katkı veriyoruz OVP’de konmuş turizm hedeflerine adım adım ilerliyoruz. Bugün küresel ve bölgesel gelişmelere ayak uydurabilmek için yeni bir turizm hamlesi ve strateji yaratarak planlarımızı revize etmek, rekabetimiz korumak için daha geniş bir stratejisi ve plana ihtiyacımız var. Hali hazırda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan projelerle ülkemizi daha iyi yere taşıyacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı ise “Türkiye 2024 yılında 62 milyon turist 61 milyar dolar turizm geliri elde etti. Bu sene 64 turist 65 turizm geliri hedefi var. bunları yapabilecek güçteyiz. Ama bazen araya bir virgül koyarak bu rakamlara ulaştığımızda neler yapacağımı konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. 40 milyon turisti yönetmek kolay, Türkiye’ye gelecek turist sayısının 100 milyona ulaşması hedefleniyor. Yavaş yavaş hepimizin bir zihniyet değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha geniş düşünmemiz, birbirimize danışarak bu değişikliği yapacağımıza inanıyorum. TÜROFED olarak de EMITT bizim hep desteklediğimiz bir fuar. EMITT kendini kanıtlamış sadece Türkiye’nin değil Doğu Akdeniz’in fuarı olmuş bir organizasyon. Turizm ekonomik etkilerin yanında aynı zamanda barışı destekleyen bir sektör. Turizmin dili barıştır. Fuarın da bu barışa katkı saplayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Eker, “Turizmi 12 aya yaymak ana amaçlarımızdan bir tanesi. Türkiye’deki turizm yatırımlarını ulaşılabilir kılan seyahat acenteleridir. Ülkemiz şu anda dünya turizminde 5’inci sırada. Bu başarı Türk turizmcinin birikimi, yatırımcısının, esnafının, rehberinin birlik içerisinde çalışmasının başarısıdır. TÜRSAB olarak yurt içinde 10 fuara destek veriyoruz. Yurt dışındaki fuarlarda da yer alıyoruz. Şehirlerimizin turizmi geliştirme konusunda turizmde doğru destinasyon yönetimi için arz talep dengesini iyi korumalıyız. Esnafın fiyat etiket dengesine önem vermeliyiz. Bir esnafın bir uygulaması yapılan tüm çalışmaları boşa çıkartır. Şehrimizin STK’ları ile turizmi yönetmeliyiz. Şehir tanıtımında sürdürülebilirliği unutmamalıyız. Turizmin en değerli ürünü kent estetiği ve kültürüdür. Bu konulara önem vermeliyiz” dedi.

THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur ise “Fuar sürecinse konuşulacak konular turizm sektörü adına iyi sonuçlara vesile olacak. Türkiye’nin turistler arasında hak ettiği konuma ulaşması için çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler, “İlk düzenlendiği günden bu yana her geçen yıl büyüyen EMİTT, turizm sektörüne yön veren bir fuar. TGA olarak yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde küresel bir başarı hikayesi yazdık. 60 milyon turist 60 milyar turizm geliri hedefimiz bu yıl aştık. 62 milyon turist 61 milyar dolar turizm geliri elde ettik. Türkiye turizmde lider bir ülke olarak yerini sağlamlaştırdı. Ülkemize nitelikli turist getirebilmek adına Pazar çeşitliliğine önem veriyoruz. Turizmin ülke çapında yaygınlaşması aynı zaman turizmin bütünselliği açısından önemli. Fuarın bu konuda önemli bir araç olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

28 yıl kolay bir emek değil. Neredeyse 25 yıldız bu fuarın katılımcı olarak beni içine çeken çok renkli bir fuar. İstanbul turizm için çok önemli bir şehir. Farklı medeniyetlerin kesiştiği olağanüstü bir şehir. Böylesi bir şehrin EMITT’e ev sahipliği yapması çok değerli. İstanbul’un her yönüyle dünyaya ilham verme sorumluluğu var.  Hep beraber turizm sektöründen nasıl katkı vereceğimizi tasarlamak zorundayız. Yurt dışından gelen katılımcıların bizimle bağlarını güçlendirecek adımlar atmamız gerek. Hizmette sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunu düşüyorum.

Bir yanda Kartalkaya’daki otel yangını, bir yandan 2 sene önce meydana gelen deprem felaketi ve Orta Doğu’daki yaşananlar bizi derinden etkiliyor.

Hep birlikte yapmamız gereken hususlar var. Yangın meselesi aslında turizm sektöründe denetleme, gözetleme ve ruhsatlandırma konusunda derin bir hususun tartışılması gerektiğini karşımıza koymuştur. Meseleyi sadece bu çerçevede tutarak değil, sadece günübirlik tedbirler alınarak değil turizm sektöründeki bir sorunu daha geniş bir şekilde ele almak zorundayız. Geniş kapsamlı çalışmanın içerisinde ülkemizin merkezi idaresi, yerel yönetimi STK’ları önemli paydaşlardır. Türkiye’nin son dönemde yaşadığı temel bir sorunun altını çizmek gerekir. Her bir hususun merkezi idare tarafından yönetilmesi ülkemizde işi zorlaştırmaktadır. Şehirlerin öne çıkan değerleriyle uzmanlaşması ve güçlü hale gelmesi lazım. Meseleyi ortaya bırakmak değil meseleyi sahiplendirmek demokratik bir gelişmenin yolunu açacaktır.

Konaklama vergileri meselesi çok önemli bir sorun. Bunun yerel yönetimlere verilmesi gerekirken merkezi yönetimde kalıyor. Bunun kentin hakkını gasp etmek anlamına geldiğiniz düşünüyorum.

Şehirlerimize gelen turistleri güvende hissettirmek gerekiyor. Turizmde huzurlu bil ülke olmak için önümüzdeki 100 yılın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu alanda dayanışmacı ve ülkemizin iktidarından muhalefetine dayanışma içerinse olmamız gerektiğini düşünüyorum. Turizmi birinci sıraya yükseltmek için turizmdeki farklı kollarda yılın 12 ayı turizmi yaymak için çalışma yapmamız gerektiğini düşünüyorum.”

İstanbul Valisi Davut Gül konuşmasında “Rakamlar açıklandı. 61 milyon turistin ülkemizi ziyaret etti. Aynı şekilde 18 milyonun üzerinde de İstanbul’a ziyaretçi geldi. Anadolu’nun her bir yerinde sektörün bütün paydaşlarıyla bu rakamların tesadüf olmadığını bize kanıtlamış oldu. Bu rakamları daha da ileriye götürebiliriz. Ziyaretçilerin rahat ulaştığı ve memnuniyetlerin arttığı tabloda rakamlar bugünlere geldi. Bundan sonra da daha ileriye gidecek” açıklamasını yaptı.

Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Turizm Bakanı Leticia Cecilia Gomez Hernandez ise “EMITT, turizmin güçlenmesine katkı sağlayan bir fuar. Bu fuar sadece ülkeelr arası turizmi teşvik etmekle kalmıyor. Fuarın Türkiye ile Venezuela arasında turizm ilişkilerinin geliştirilmesinde köprü kuracağını düşünüyorum” dedi. 

KKTC Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu “KKTC olarak ülkemizin öncü sektörlerinden biri olan turizm bütçe açığının yüzde 60’ını karşılıyor. Turizmin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen fuarlara katılıyoruz alternatif turizm modelleri arasında son yıllarda çok talep gören sandık turizmi. Doğal güzelliklerimizin ve gastronominin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.



Bu Haber 05.02.2025 - 13:31:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.