Emir Uyanık'tan 'Otelz ödeme yapmıyor' iddialarına yanıt

Emir Uyanık'tan 'Otelz ödeme yapmıyor' iddialarına yanıt

Otelz İş Geliştirme Müdürü Emir Uyanık, otellere yaptıkları ödemelerde sorunlar ve gecikmeler yaşandığı iddialarıyla ilgili Turizm Güncel'e açıklamalarda bulundu. Sorunun sanal karta para yatırmada güçlük yaşanması, rakip firmaların dezenformasyonu ve otellerle mutabakat sağlanamamasından kaynaklandığını anlatan Uyanık, 2025 yılının mayıs ayına kadar tüm sorunların çözüleceğini ileri sürdü.


Turizm Güncel

Bir süredir Turizm Güncel'e ulaşan kimi otel yöneticileri, Otelz'den ödeme alamadıklarını, kendilerine verilen sanal kartların çalışmadığını ve şirket yetkililerine ulaşamadıklarını belirtiyordu. Otelz'nin İş Geliştirme Direktörü Emir Uyanık, iddialara ilişkin Turizm Güncel Haber Müdürü Savaş Daş'a açıklamalarda bulundu.

Turizm Güncel'in Emir Uyanık'a yönelttiği sorular ve Uyanık'ın verdiği yanıtlar ise şöyle:

"Yurt dışına gönderilen para miktarına sınırlama getirildi"

Emir Bey, otellere verdiğiniz sanal kartlar neden çalışmıyor?

Türkiye'de otel ödemelerinde sanal kart kullanan yerli tek şirketiz. Sanal karttan çekim yapılabilmesi için parayı önce Türk lirasından dolara çevirip İngiltere'ye gönderiyoruz. Bu para İngiltere'de pounda çevriliyor ve kartlara aktarılıyor. Otelciler de parayı TL olarak çekiyor. Rakiplerimiz Booking ve Expedia yurt dışı merkezli oldukları için bu işi çok kolay yapıyor. Ancak, Türkiye'den yurt dışına çıkan para miktarına sınırlama getirildiği için sanal kartta bir yığılma oldu haliyle. Daha sonra oteller arasında fısıltı gazetesi vasıtasıyla 'Otelz batıyor, paranızı kurtarın' gibi söylemler ortada dolaşmaya başladı.

Neden sanal kart ödemesini İngiltere üzerinden yapıyorsunuz?

Sanal kart (Virtula Credit Card - VCC)  Türkiye de bankaların kullandığı bir kart modeli değil ve Türkiye'de üreticisi yok. Bu modele geçtik diye sadece 1,5 - 2 milyon dolar kur farkından doğan zararı üstlendik.

"Dedikoduların ardından bir sürü otel eş zamanlı olarak ödeme talep etti"

Peki ama sanal kartta neden yığılma meydana geldi?

Fısıltı gazetesi aracılığıyla dolaşıma sokulan dedikodular nedeniyle yaşandı yığılma. Çünkü bu dedikoduların ardından bir sürü otel eş zamanlı olarak ödeme talep etti. Yani öyle bir fısıltı ki, bankaya yapılsa bankayı batırır. Otelcilerden biri bir WhatsApp grubunda, "Otelz'den alacağım var. Onlara tanıdığım bir aylık sürenin sonuna geliyoruz. Yarın ödememi yapmazlarsa hesaplarına bloke koyduracağım" diyerek adeta bir dava açmış gibi davranıyor. Rakam belirtmeyerek de sanki milyonlarca lira alacağı varmış gibi algı oluşturuyor. Ancak, baktım alacağı 1700 TL ve faturasını kesmediği için bir alacağı görünmüyor. Bin kişinin bulunduğu ve bizim tartışma konusu olduğumuz gruba girip 'Ödeme alamayanlar bana özelden yazsın, ilgileneceğim' dedim. Bunlar için bana yazan otel sayısı sadece 15 oldu. Bizim de bir sürü otelden alacağımız var ama iş ahlakımız gereği bunların isimlerini açıklamıyoruz.

"Otellerden 75 milyon lira alacağımız var"

Sizin otellerden ne gibi bir alacağınız var?

Otelz'de 'girişte' misafir tarafından, 'sanal kartla' ve 'otele havale' ile olmak üzere, üç çeşit ödeme yöntemi var. Bahsettiğimiz alacaklar, otelde ödeme yapan misafirlerin konaklamalarından kaynaklanan ve bizim alacaklı olduğumuz komisyon ödemeleri.

Şu anda bizim otellerden 75 milyon lira alacağımız var. Henüz mutabakatlaşma süreci tamamlanmadığı için net rakam veremiyorum ama otellere olan borcumuz bundan daha az. Borcumuz yaptığımız cironun yüzde 10'u bile değil. Bunların içinde faturasını kesmeyenler, vade günü gelmeyenler ve ileri tarihli rezervasyonun parasını isteyenler var. Thomas Cook ve FTI iflaslarından sonra otelciler daha temkinli davranmaya başladı. Fakat bizim onlar gibi olmamız imkansız. Çünkü onlar bir paket devri anlaşması yapıyorlar. Bizde alacağı olan otellerin yüzde 75'inin mutabakat sorunu var.

"Yatırım şirketinde finansal sorunlar olabilir"

Otelz'nin finansman sıkıntısı yaşadığı ve piyasadan para bulmaya çalıştığı yönünde duyumlar olduğu söyleniyor. Bununla ilgili ne diyorsunuz?

Bu şirket patrona dayalı bir şirket değil, yatırım şirketi. Otezl'nin içinde 10'a yakın ortak bulunmakta. Bir patron şirketinde olmayan finansal sorunlar yatırım şirketinde olabilir elbette. Çünkü en son yatırımını 2017 yılında almış,  bütün gelirini teknolojiye yatıran bir şirketten bahsediyoruz. En son bir fondan tamamen teknolojik alt yapımıza yatırılmak üzere 1 milyon euro yatırım aldık.

Peki Otelz otelcilerin parasını ne zaman ödeyecek?

Otelz, şu anda günlük zaten 5-6 milyon lira ödeme yapıyor otelcilere. Parasını alan da almayan da Otelz'ye karşı bir cephe aldı. Bu da rakip acentenin hiç beklemediğimiz bir ahlaksızlıkla otelciyi arayarak 'Biz Otelz'nin fiyatına satmıyoruz. Onlar daha indirimli satıyor ama bilginiz olsun Otelz batacak' demesiyle başladı. Böyle bir algı yaratıldı ve bu algı yaratıldıktan sonra otelciler de bu kayığa binmek zorunda kaldı. Ancak 2025 yılının mayıs ayı itibarıyla tüm mutabakatları tamamlayıp ödemeleri yapmış olacağız.

"Finansal sorun olduğu doğru ancak..."

Neden mayıs ayı?

Çünkü 20 bin otelle mutabakat yapıyorsunuz. Bir otelin mutabakatı 10-15 dk sürse, bunu 20 binle çarptığınızda benim açıkladığıma yakın bir süre çıkacak ortaya.

Finansal sorun olduğu doğru ancak, otellerin bizden alacağı konusunda gösterdikleri hassasiyeti, bizim onlardaki alacağımıza ilişkin de göstermelerini istiyoruz.

Bazı otelcilerden 'Otelz bizden habersiz otelimizin fiyatını indiriyor. Sorduğumuzda komisyonlarından taviz verdiğini söylüyor ancak brüt komisyondan fatura gönderiyor' şeklinde şikayetler geliyor. Bu konudaki açıklamanız nedir?

Türkiye'de 22 bin tane otelin satışta olduğu tek platform Otelz. Diğer acentelerde bir tane bile yabancı dil yokken bizde 16 dilde 36 para birimi ile rezervasyon yapılabiliyor. Otelz indirim yapıyor doğru ama Otelz'nin Extranet'ini oteller kullanıyor. Bizim bir 'untouchable' (dokunulmaz) ve 'normal' olmak üzere iki otel listemiz var. Untouchable otellere hiç dokunulmazken, diğerlerine ise eşitleme maksatlı dokunuşlar oluyor. Başka platformda 1.000 lira olan otel Otelz''de 1.100 lira ise buna müdahale ediliyor. Çünkü Otelz de oraya reklam veriyor. Böyle durumlarda otel uyarılıyordur. Uyarılmasına rağmen fiyat düzeltilmiyorsa, ekstra indirimler, eşitleme, süper fiyat, indirimli fiyat ya da akıllı fiyatlar Otelz'nin komisyonundan feragat edecek şekilde otele yansıtılıyordur. Otele yansıtılan ayrıca bir durum yok. Böyle durumla karşılaşan oteller bana mail atabilirler.

"Rakipler bizi hedef aldı"

Emir Uyanık ayrıca, online seyahat acenteciliği konusunda Otelz ile rekabet edemeyen, kurduğu acenteyi uykuya yatıran (reklam ve tanıtım yapmayan) rakiplerin, kendilerini hedef aldığını ileri sürdü. Otelz'nin ödemelerle ilgili finansal sorun yaşadığını kabul eden Uyanık, ancak buna karşılık otellerden alacakları ciddi miktarda para olduğunu bu alacaklar tahsil edildiğinde sorunun aşılacağını ifade etti. Uyanık "Beni mutlu eden şey şu; Türkiye'de 50 bin tane otelci bir araya gelse Otelz'yi batıramaz. Çünkü sistem batmasına müsaade etmiyor. Otelz'nin rezervasyonlarda yaptığı tahsilat yüzde 20. Yüzde 80 hala varışta ödemeli. Zaten sistemin kurulma amacı da bu." ifadelerini kullandı.



Bu Haber 02.12.2024 - 16:19:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.