Didim, UNESCO listesine gitmek istiyor

Didim, UNESCO listesine gitmek istiyor
Tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü Didim'deki üç alanın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişim başlatıldı.


Didim Ticaret Odası tarafından konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
   
"Didim’in sahip olduğu, ülkemizin en önemli kültürel değerleri arasında bulunan dünyaca ünlü Apollon Tapınağı, Milet Ören Yeri ile Anadolu beylikleri dönemine ait İlyas Bey Külliyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindee yer alması için başvuru da bulunduk.
   
Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı ve Oda Meclis Üyesi Hikmet Atilla, Oda yönetim kurulu ve komisyon üyeleri Mekin Subaşı, Celal Gümüş ile Oda Meclis ve komisyon Üyesi Veysel Ece, ilçede görev yapan gazetecilerle birlikte başvuru yapılan yerler; Apollon Tapınağı, Milet Ören yeri ve İlyas Bey Külliyesini ziyaret edip, süreçle ilgili bilgiler verdi. İlk olarak Apollon Tapınağını ziyaret eden Ticaret Odası heyeti, Tapınağın özellikleri ve neden UNESCO’ya alınması gerektiğini anlattı.
   
Apollon Tapınağı'nda konuşan Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ Oda bünyesinde kurulan Strateji Geliştirme Komisyonu tarafından bu önerinin dile getirildiğini belirterek “Komisyon çalışmalarında böyle bir netice çıktı. Yönetim kurulu olarak talep yazımızı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne ilettik. Talep incelendikten sonra adaylık sürecinin başlayacağını belirten Üstündağ, ilçe olarak hak ettikleri listeye bir an önce girmek istediklerini dile getirdi. küçük otellerin revizyonunu sağlayıp turizme tekrar kazandırabilir ve kış sezonunda açık kalmalarını sağlayabilirsek buraya çok sayıda turist gelir'' dedi.
   
Didim Ticaret Odası Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı ve Oda Meclis Üyesi Hikmet Atilla, adaylık için başvurulan yerlerle alakalı bilgiler paylaşarak UNESCO’ya yapılan bu başvurunun Didim’deki herkes tarafından sahip çıkılması gerektiğini belirtti. “Bizler başvuruda bulunduk. Kabul edilmesi için Kamunun ve siyasi partilerin ve Sivil Toplum kuruluşlarının ortak çalışma yapması lazım. Burada küçük oteller gelişmesi lazım; bu bunlar gerçekleşince ziyaret sayısı da artacaktır'' dedi.
   
Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı Hikmet Atilla ise dünya genelinde dünya miras listesine kayıtlı bin 7 kültürel ve doğal varlığın bulunduğunu, Türkiye'nin de 13 alanla listede yer aldığını, 52 alanı için adaylık sürecinin devam ettiğini ifade etti.

APOLLON TAPINAĞI

Antik coğrafyacı Strabon, Didim’deki Apollon Tağınağı’nı dünyanın en büyük ve en görkemli tapınağı kabul eder. Antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak ünlenen tapınak Dört yanından basamaklarla çıkılan bir platform üzerinde çift sıra oturtulmuş 124 sütunla çevrelenmiştir. M.Ö 494’te, Miletos’a saldıran Pers ordusu tarafından tahrip edilmiştir. Tapınağın yeniden yapımı ise Büyük İskender’in bölgeyi pers hakimiyetinden kurtarmasıyla başlar. İnşası M.S. 2. yüzyıl ortalarına dek süren görkemli tapınak, tam olarak bitirilememiştir. Yeniden yapıldığı üzere bugünkü formunu alan tapınağın boyutları yaklaşık 109x51 metredir. Yapının ortasında bulunan, zamanında yalnızca rahip ve kâhinlerin girebildikleri 53x21 m. boyutlarındaki “Sella Kutsal Alanı”, günümüzde konser ve sanat organizasyonlarına ev sahipliği yapmaktadır.

MİLET

Tarihte Didim, 20 km uzaktaki Milet’e heykellerle dolu kutsal yolla bağlıydı. Antik çağın yedi bilgesinden biri olan Tales, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros, filozof ve tarihçi Hekaitos, şehir plancısı ve mimar hyppodamos Milet'te yaşamıştır.

M.Ö 38'de Roma imparatorlarının özel ilgisiyle özerkliğini elde eden ve İon şehirleri arasında metropol düzeyine ulaşan Milet tıpkı Efes gibi kuruluşunda bir liman kenti olmakla beraber, Büyük Menderes nehrinin getirdiği alüvyonlarla liman dolduğu için bugün denizden10 km içeride bulunur. Çok iyi düzenlenmiş ızgara planıyla tanınan Kentte bulunan yapılar arasında en ilgi çekenler, 15.000 kişilik kapasiteli, onarımı sürmekte olan Roma Çağı yapısı Tiyatro, M.S 1. yüzyılda inşa edilen Roma Hamamları, dini merkez olan Delphinion, Kuzey Agora, M.S 2. Yüzyıla ait İonik Stoa, Capito hamamları, Gymnasium, M.S 2. yüzyılda inşa edilen Bouleterion, 164-196 m. Boyutlarındaki Güney Agora yapısı ve M.S. 2. yüzyılda yapılan Faustina Hamamı'dır. Milet ve Apollon tapınağı kazılarında elde edilen buluntular Milet Müzesi ve bahçesinde sergilenmektedir.
Milet'te ilk kazılar 1899'da Th. Wiegand tarafından başlatılmış ve 1938'e kadar devam etmiştir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tekrar başlatılan çalışmalar halen kazı ve onarımlarla Alman Arkeoloji Enstitüsü uzmanları tarafından sürdürülmektedir.

İLYASBEY KÜLLİYESİ


Anadolu beylikleri dönemine ait olan İlyas Bey Camii ve yanındaki medrese ile hamam yapıları grubu, Milet arkeolojik alanı içinde yer alan benzersiz bir külliyedir. Külliyenin bulunduğu yerde, son aylarda günışığına çıkarılan ve Bizans dönemine tarihlendirilen hamamlı villa ile çeşitli yapı kalıntıları da bulunmaktadır. Antik yunan dünyasının ünlü mimarı hyppodamos tarafından planlanan Miletos şehrinin ızgara planı içinde, farklı açılarla konumlanmış olarak belirginleşen külliye, ortaçağın kendine has karmaşık dünyasının ipuçlarını gözler önüne sermektedir. Yapıların etrafında bulunan asırlık nadide melengiç ağaçları, bu hem mistik hem de dünyevî ortamın en gösterişli pastoral unsurlarıdır."


Bu Haber 16.02.2015 - 12:41:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.