Cep telefonları hakkında dikkat çeken araştırma

Cep telefonları hakkında dikkat çeken araştırma

Mobil telefonlar ve kablosuz teknolojilerden yayılan elektromanyetik radyasyonun tehlikeli olduğuna dair yapılan yeni araştırmada cep telefonlarının kanser tehlikesi olmadığı sonucuna varıldı.


28 yıllık araştırmaların bir incelemesi, cep telefonları ve kablosuz teknolojik cihazların kanser riskini artırmadığını gösterdi. Bilim insanları bu cihazların yaydığı radyo dalgalarının, insan vücuduna veya DNA'ya zarar verecek kadar enerji içermediği sonucuna vardı. Ancak, araştırmacılar telefon kullanımının uzun vadeli sağlık risklerini izlemeye devam ediyor.

DW'nin Pubmed'de yer alan bir araştırmadan aktardığı habere göre; yeni bir çalışma, mobil telefon kullanımının kansere bağlantılı olmadığına dair kapsamlı kanıtlar sundu. Çalışma, bu konu üzerine yapılan en geniş inceleme olup, kablosuz teknolojilerin insan vücuduna zarar vermediğini gösteren uzun bir araştırma serisinin bir parçası.

Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Mark Elwood, "Ana konuda, mobil telefonlar ve beyin kanserleriyle ilgili olarak, 10 yıldan fazla maruziyet ve maksimum çağrı süresi veya çağrı sayıları ile bile artmış bir risk bulamadık" dedi.

Bu inceleme, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından görevlendirilmiş ve Environment International dergisinde yayınlandı.

Telefonların kafa ile temas halinde radyo dalgaları yaydığı endişesiyle yapılan inceleme, 22 ülkeden 63 çalışmayı odaklanarak 5,000'den fazla çalışmayı analiz etti.

Elwood, "Bu rapor için, beyin kanserleri (üç tür ve çocuklarda), hipofiz bezi, tükürük bezleri ve lösemiler dahil edildi" dedi.

İncelenen çalışmalardan hiçbiri, mobil telefon kullanımının beyin kanseri riskini artırdığını göstermedi.

Auckland Üniversitesi'nden Keith Petrie, "Kanıtlar, mobil telefon kullanımının kanser riskini artırdığını desteklemedi. Ayrıca, yayın vericilerinden veya baz istasyonlarından herhangi bir risk destekleyen bir kanıt bulunmamaktadır" dedi.



Bu Haber 07.09.2024 - 17:33:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.