Bülent Uysal açıkladı: Tur operatörleri ne kadar fiyat artışı bekliyor?

Bülent Uysal açıkladı: Tur operatörleri ne kadar fiyat artışı bekliyor?
FODER Başkanı Bülent Uysal, tur operatörlerinin Dalaman bölgesi otellerinden beklediği fiyat artışının yüzde 7-8 olduğunu söyledi. Uysal, kurlar yerinde saymaya devam ederse otelcilerin zorlanacağını ifade etti.

Turizm Güncel

Fethiye bölgesi olarak 2024 sezonunda bekledikleri misafir sayısına ulaşamadıklarını kaydeden . Fethieye Tursitik Otelciler Derneği (FODER) Başkanı Bülent Uysal "Bölgede yer alan tesislerimizin neredeyse tamamı Temmuz 15’ten Ekim 15’e kadar yüzde100 dolulukla geldi. Ancak beklediğimiz karlılığa ulaşamadık. Otelciler olarak en büyük sorunumuz maliyetlerdeki artış ve kurun düşük kalması." dedi.

Ziyaretçi sayımız 2025'te yüzde 5 artar

2023’ten 2024’e girerken Dalaman Havalimanı özelinde gelen yabancı misafir sayısının yüzde 8 arttığını ifade eden Uysal "2025’e ilişkin beklentimiz ise yüzde 5 civarında bir artış olması. Henüz tur operatörleri ve seyahat acentaları planlamaları yapmadılar ama biz bölgeye gelen yabancı misafir sayısında yüzde 5 artış yaşanacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Tur operatörleri yüzde 7-8'in üzerinde artış beklemiyor

Yabancı tur operatörlerinin kendilerinden yüzde 7-8'in üzerinde bir artış yapmamalarını beklediğini söyleyen FODER Başkanı Bülent Uysal "Döviz kurunda bir artış olmazsa 2025 sezonu maliyetler açısından çok zorlu bir sezon olacak gibi görünüyor." dedi.

Personel sıkıntısını turizm öğrencileri ile aşmak istiyorlar

Aynı zamanda kalifiye personel sorunu yaşadıklarına dikkat çeken Bülent Uysal şunları söyledi:

"Sadece Fethiye bölgesinin değil, tüm Türkiye’deki turizm sektörünün en büyük sorunu kalifiye personel sıkıntısı. Bunun da çeşitli sebepleri var. Her platformda dile getiriyoruz. Fethiye özelinde bakacak olursak şu anda dışarıdan bölgemize gelen personelin en büyük sorunu konaklama. Buna da ev kiralarındaki artış neden oluyor. Turizm potansiyeli artan Fethiye ve Marmaris gibi sınırlı nüfusu olan bölgelerde mutlaka dışarıdan personel ithal etmesi gerekiyor. Malum lojman sayıları sınırlı. Bölgenin doğal ve tarihi yapısından kaynaklı olarak istediğimiz sayıda lojman inşaatı da yapamıyoruz. Bu yüzden dışarıdan lojman kiralamak durumunda kalıyoruz. Ciddi bir maliyet yaratıyor. Bölgeye personel gelmek istese bile gelemiyor. Bizim Turizm Bakanlığımızdan talebimiz üniversitelerin akademik takvimimin turizm sezonlarına uyarlanması yönünde. İnşallah bu gerçekleşirse üniversite öğrencilerimizi bu şekilde turizme kazandırıp sektörde yaşanan eleman sıkıntısını kısa vadede çözebiliriz."


Bu Haber 18.10.2024 - 09:44:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.