Bülent Fakıoğlu: Türk Hava Yolları ayrımcılık yapıyor

Bülent Fakıoğlu: Türk Hava Yolları ayrımcılık yapıyor

Evrensel köşe yazarı Bülent Fakıoğlu, Türk Hava Yollarının bazı dernek ve STK’lara ayrıcalık tanıdığını ve bu nedenle diğer vatandaşlara ayrımcılık yapıldığını yazdı.


Evrensel köşe yazarı Bülent Fakıoğlu yayınladığı son yazıda, Türk Hava Yollarının (THY) Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) üyelerine uçuşlarda ayrıcalık sağladığını ve bu nedenle yurt dışında yaşayan vatandaşlar arasında ayrımcılık yaptığını ifade etti.

UID’in AKP’nin Avrupa kolu olduğunu söyleyen Fakıoğlu yazısında THY ile UID üyeleri arasında yapılan anlaşmaya göre, üyelere yüzde 10 indirim, uçak bileti sınıflandırmasına göre farklı indirimler, 10 kilo fazla bagaj hakkı, değişiklik ve iptal ücretlerinin cüzi seviyede tutulması gibi ayrıcalıkların tanındığını bundan faydalanmak için UID üyelik numarasının ibraz edilmesinin yeterli olduğunu ifade etti.

Bu durumun yurt dışında yaşayan vatandaşlar arasında ayrımcılığa sebep olduğunu belirten Fakıoğlu, Almanya’da Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonunun (DİDF) da duruma “Ekonomik sorunların ve yoksulluğun arttığı bu dönemde THY bize 600-700 eurota bilet satıyor. Reklam ve sponsorluk adı altında milyonlarca euro harcama yapan THY’nin yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli işçilere ve emekçilere fahiş fiyata bilet satması, yandaşlara özel indirim programları devreye koyması kabul edilemez.” açıklamasını yaparak tepki gösterdiğini söyledi.

Konuyla ilgili THY ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bir açıklamaya yapmadığını söyleyen Fakıoğlu, UID’in açıklama yaptığını söyledi.

UID’in açıklaması şu şekilde:

“THY ile yapılan anlaşma bize özel değil. Turkish Airlines Corporate Clup programı çerçevesinde yapılan bu tür anlaşmalar yalnızca UID ile sınırlı olmayıp, binlerce firma, STK ve çeşitli organizasyonlar, farklı sektörde faaliyet gösteren şirketlerle benzer anlaşmalar yapılmaktadır.”

Fakıoğlu yazısında “Evet haklılarmış, daha birçok kuruma yapılmış. Amma… 'Durum herhangi bir kuruma özel istisnai bağlamda değerlendirilmemelidir' tespitlerinde de bir o kadar yanıltıcılar. Çünkü… ‘Kimlere yapılmış acaba?’ diye işin peşine düşünce oklar hep ‘yandaşa’ çıkıyor. Uygulama sadece ‘lobici’ dernek UID’den ibaret değil. Tarikatlara, yakın görülen derneklere, eşe dosta THY’nin yöneticileri tek taraflı menfaat sağlayacak hibeler yapıp durmuş. Binlerce bedava bilet… İndirimli yolculuk… Karşılıksız sınıf yükseltme işlemleri… Bedava taşınan tonlarca bagaj ve kargo…Yıllardır devam eden, çok geniş kapsamlı bir ‘kıyak’ mekanizması var ortada.” ifadelerine yer verdi.

THY Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı tarafından imzalanan evrakta THY’nin İsmailağa Derneğine de benzer ayrıcalıklar sağladığını belirten Fakıoğlu yazısında şöyle diyor:

İsmailağa Cemaatinin derneği olan İsmailağa Derneğine 2021 yılında yapılanlar: 132 adet yurt dışı ekonomi sınıfı…244 adet yurt içi ekonomi sınıfı… 11 adet hac ve umrede kullanmak üzere ekonomi sınıfı…Toplam 180.000 dolar tutarında bilet hibe verilmiş.

THY Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı tarafından imzalanan evrakta yer alan bilgilere göre THY geçmişte de derneğe hibe yapmış.

2018 yılında 74.000 dolar…

2019 senesinde 110.000 dolar…

Ve 2020 yılı içerisinde 160.000 dolar.

Başka örnek…

Kültürlerarası Eğitim ve Dostluk Derneğine (KADDER) yapılanlar.

2021 yılında… 1000 adet yurt dışı bileti için yüzde 50 indirim sağlanmış. Uçuş başına 150 kg bagaj ve ücretsiz değişiklik işlem hakkı verilmiş.

2021 yılı ve öncesindeki yıllarda THY tarafından sağlanan ayrıcalıkların ayrıntılarına ulaşılabilirken sonraki yıllara ait protokollere erişim engeli getirildiği için ulaşılamıyor.

Bir kamu kurumu olan THY bilgileri paylaşmadığı gibi bilgilere erişilmesini de istemiyor.

Kurum çalışanlarından alınan bilgiye göre…

Erişim engeli getirilen 2022 ve 2023 yıllarında sağlanan ayrıcalıklarda, dolar bazında yüzde 20-30 oranında artış olmuş.

İndirimli ve bedava bilet protokolü yapılan tarikat ve cemaat sayısı da artmış.

‘Şıh uçmaz müridi uçurur.’ THY de Şıh’ını uçuran müritleri uçurmuş.”

 



Bu Haber 22.07.2024 - 11:02:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.