Filyos Kuş Cenneti ile Filyos Kalesi arasında kalan araziyle ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararında, Hazine’ye ait toplam 62 dönümlük parselin 56 dönümünün 3. dereceye düşürülmesine karar verildi.
1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı oLarak tescillendi
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre kurul kararında, arazide 101 adet sondaj açıldığı belirtilerek, bulunan Roma dönemine ait lahit, taş sandık ve kiremit mezarların taşınabilir nitelikte olduğu; dromoslu yer altı mezar odalarının yerinde korunması gerekli yapılar olduğu vurgulandı. Kararda “Söz konusu parsele ilişkin komisyon raporu eki haritaya uygun olarak 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verildi” denildi.
Kurulun bu kararıyla toplam 62 dönümlük parselin 56 dönümünün derecesi düşürülerek inşaat yapılabilir hale getirildi. Bir takım takım tarihi eserlerin taşınarak arazinin boşaltılmasının önü açıldı.
Sümer Atasoy: Karadeniz'in tarihini yok edecek bir karar
Filyos Limanı’nın bulunduğu Tios Antik kentinde yıllarca kazı çalışmalarına başkanlık eden daha sonra emekliye ayrılan arkeolog Prof. Dr. Sümer Atasoy çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bölgenin 1. dereceden 3. derece sit alana çevrilmesine tepki gösteren Prof. Dr. Atasoy, “Tios’un kuruluşu MÖ 7 yüzyıla dayanıyor. Tios antik kenti Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında, üzerine modern şehir inşa edilmemiş, kazılan tek antik kent özelliği taşıyor. Bu Karadeniz’in tarihini yok edecek bir karardır” dedi.
Konut yapılacağı iddia ediliyor
Prof. Dr. Sümer Atasoy, 2000’li yıllardan bu yana buradaki kazıların bir an evvel bitirilmesi yönünde telkin edildiklerini kaydederek, “3. dereceye düşürülen arazide konut yapılacağı söyleniyor.” diye konuştu.
Prof. Dr. Atasoy Filyos’ta yaşadıklarını şöyle özetledi:
''İnşaat yapılırsa büyük ihtimalle tapınak çıkacak''
“3. derecede sit alanına çevrilecek olan arazi denizden 50 metre yüksekte muhteşem bir arazi. 2011 yılına kadar Elektronik Radar Mevzi Komutanlığı’nın yer aldığı tepedir. Artık burada inşaat yapılabilecektir.
Eğer iddialar doğru ise, konut inşa edildiği takdirde inşaat sırasında daha önce örneklerini gördüğümüz ve bahçede sergilenen sütun ve mermer yazıtlı levhaların devamının geleceği, burada bir tapınağın ve mezarların ortaya çıkacağı büyük ihtimal dahilindedir.''
2 bin 700 yıllık şehir
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde; M.Ö. 6-7’nci yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilen Tieion Antik Kenti'nde kaledeki sarnıcın yanı sıra 5 bin kişilik tiyatro gibi eserlerin gün yüzüne çıktığı geçtiğimiz yıl açıklanmıştı. 20 kişilik ekibin devam ettirdiği çalışmalarda, Karadeniz'in kıyısındaki üzerine modern şehir yapılmamış tek antik kent olma özelliğini taşıyan Tieion Antik Kenti, bölge tarihi konusunda önemli bilgiler sundu. Tieion Miletoslular tarafından kurulmuş bir Helen kolonisi olarak biliniyor. Amasyalı antik çağ coğrafyacısı Strabon’a göre Pergamon Krallığı’nın kurucusu Attalos oğlu Filetairos’un doğum yeri…
TurizmGüncel’in Telegram kanalı yayında. Günün öne çıkan turizm haberleri için: https://t.co/KNoOKYG8OD pic.twitter.com/UUvgvILSA1
— TurizmGüncel (@turizmguncel) January 26, 2021
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri