Barselona’daki Airbnb yasakları turizmi nasıl etkileyecek?

Barselona’daki Airbnb yasakları turizmi nasıl etkileyecek?

Barselona Belediyesinin, kentteki 10 bin turistik apartmanın ruhsatını 5 yıl içerisinde kademeli olarak iptal edeceği kararı almasının ardından sektör temsilcileri karara tepki gösterdi.


Barselona'da belediye, 5 yıl içinde 10 bin turistik apartman ruhsatını kademeli olarak iptal edeceğini açıkladı. Bu turistik daireler ise kentteki konutların yüzde 0,77'sini oluşturuyor.

Geçtiğimiz yıl, İspanya'nın 5,5 milyon nüfuslu Barselona kentini tam 26 milyon turist ziyaret etti. Turistlerin kente doğrudan ekonomik etkisi 12.75 milyar euro oldu.

Euronews’te yer alan habere göre turizm gelirleri, Katalan ekonomisinin en önemli dayanağı ancak turistler ve dijital göçebeler nedeniyle hayat kalitesi bozulan yerel halk kitlesel turizmden bıkmış durumda.

Yine de şehirde aşırı turizme karşı yapılan son protestoların etkisi ile Belediye Başkanı Jaume Collboni'nin 10 bine yakın konutun kısa dönemli kiralama ruhsatlarının 2028 yılına kadar kademeli olarak iptal edileceği açıklaması sektörün aktörleri tarafından p45ek hoş karşılanmadı.

Turistik daire kiralama şirketi Durlet Apartments'ın genel müdürü Bonaventura Durall, "Kiralar son 10 yılda önemli ölçüde arttı ve bence yönetim, mevcut daireleri başka amaçlar için kullanarak eksikliklerini kapatmaya çalışıyor ancak bu sorunu çözmeyecek," dedi.

Barselona Turistik Apartmanlar Birliği'ne (APARTUR) göre, turistik daireler kentteki konutların sadece yüzde 0,77'sini oluşturuyor.

Birlik, ruhsatların kademeli iptalinin yasadışı dairelerin sayısını artırabileceği ve potansiyel olarak kent turizminin yüzde 40'ının yok olmasına neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Barselona'da restoran işleten Marc, "(Yeni düzenlemenin) elbette bir etkisi olacak ancak bunun sadece konaklama sektörünü etkilemeyeceğini, tüm hizmetlerde yansımaları olacağını düşünüyorum. Yaz aylarında herkes Barselona'da yerel halkın sıcaktan ve insanların şehirden uzaklaşmasından dolayı kaybolduğunu bilir. Müşterilerimizin yüzde 50'sini turistler oluşturuyor," dedi

Ailesiyle birlikte şehri ziyaret eden Belçikalı Pablo da Marc'a katılıyor.

"İnsanların turizmden biraz bıkmış olmasını anlayabiliyorum ama şehri de canlı tutuyor" diyen Pablo, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani turizme ihtiyaçları var. Eğer turizm durursa, esnafın daha fazla zorlanacağını düşünüyorum ve sanıyorum ki çok şey kaybedecekler."

Her şeye rağmen, turistler şu anda Barselona sokaklarında herhangi bir reddedilme hissetmediklerini söylüyor.

Mayorka Adası'nda gösteriler

Binlerce kişi geçtiğimiz hafta sonu Mayorka Adası'nda aşırı turizmin olumsuz etkilerine karşı gösteri düzenledi.

Yürüyüşü düzenleyenler, kontrolsüz turist sayısının ücretlerde düşüşe, yaşam kalitesinde kayıba, gürültüye ve hem kiralanacak hem de satın alınacak konut fiyatlarında artışa neden olduğunu söylüyor.

"Rotayı değiştirelim - turizme sınır koyalım" pankartları ile yürüyen göstericilere 110 sivil toplum kuruluşu da katıldı.

Malaga sakinleri bu yılın başlarında, kent merkezini yerel halkın turistler hakkında ne düşündüklerini anlatan çıkartmalarla donatarak hayal kırıklıklarını dile getirmişlerdi. Kanarya Adaları'nda da benzer bir durum yaşanıyor.

Aşırı turizm sadece Balear Adaları ile sınırlı değil. Çok sayıda Avrupa ülkesi turist vergileri uygulamaya başladı. Venedik de dahil olmak üzere, kruvaziyer gemilerinin tehlike altındaki kanal sistemine girmesini yasakladı.

Amsterdam'da yetkililer ve yerel halk, aylardır çoğunlukla İngiliz olan sarhoş turistleri şehirden uzak durmaya teşvik etmeye çalışıyor. Atina'da belediye başkanı, şehrin sınırlarını belirlemek ve kısa dönemli kiralamalar ve oteller hakkında veri toplamak için bir turizm kapasitesi çalışması başlattığını duyurdu.

Sorun küresel olsa da, İspanya tabandan gelen tepkilere öncülük ediyor.



Bu Haber 23.07.2024 - 09:40:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.