Bakan Ersoy'a 'Çeşme Turizm Projesi' ile ilgili kötü haber

Bakan Ersoy'a 'Çeşme Turizm Projesi' ile ilgili kötü haber

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un hayata geçirmeye çalıştığı ancak bölgede destek bulmayan 'Çeşme Turizm Projesi'ni iptal etti.


İzmir Tabip Odası, Türk Mühendisleri ve Mimarlar Odası Birliği İl Koordinasyon Kurulu (TMMOB İzmir İKK), İzmir Barosu, İzmir Yaşam Alanları, ÇEŞÇEP ve davacı yurttaşlar, İzmir Tabip Odası ev sahipliğinde Çeşme Projesi'ne ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile Çeşme Turizm Bölgesi ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının kesin olarak iptal edildiği belirtildi.

Meslek örgütleri, çevre dernekleri ve vatandaşlar tarafından 12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi’ne yönelik açılan davada iptali istenmişti. Davacıların talebini değerlendiren Danıştay 6’ncı İdare Dairesi, Danıştay Tetkik Hakimi Mehmet Özdamar’ın görüşü doğrultusunda projenin iptal talebini reddetti. Son olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6’ncı İdare Dairesi’nin vermiş olduğu kararı iptal etti.

İzmir Tabip Odası’nda düzenlenen açıklamada basın metnini İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz okudu.  Yılmaz, “12.02.2020 tarihli Resmi Gazete, İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlanmıştı. Çeşme Yarımadasında mevcut devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanların tümünü, 47 Km kıyı alanını, deniz alanlarını ve bu alanlardaki beş adet adayı, 5.000 hektar orman alanını, içme suyu koruma havzalarının tamamını, bölgedeki doğal koruma alanlarını, nitelikli tarım alanları ile zeytinlikleri, kültürel ve arkeolojik miras alanlarını, yarımadada yerleşim alanları dışında kalan alanların tamamını içeren 16.000 Hektar (22.400 futbol sahası büyüklüğünde) devasa kamu arazisini kapsamaktadır” dedi.

Kamu arazisinin ve deniz alanlarının irtifak hakkı sahibine devri karşılığı alınacak bedelin kamu harcamaları için kullanılamayacağını belirten Yılmaz, “Sadece alanın alt yapı yatırımlarına harcanabilecektir. Yani irtifak bedeli dahi kamuya değil yatırımcının hizmetine sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

Tahsis edilecek kamu arazisi ve deniz alanlarının nadir bir ekosistemi barındırmakta olduğunu söyleyen Yılmaz, alanın doğal sit alanları, su koruma havzaları, orman alanları ile çok özel niteliklere sahip olduğunu ekledi. Yılmaz, “Alanın bu çok özel niteliklerine müdahale edilerek, imtiyazlı bir azınlığın hizmetine sunulmak üzere; mega yat limanları, golf sahaları, kıyı otelleri, lüks konut ve rezidanslar vb. yapılacaktır” dedi.

“Projenin iptaline karar verildi”

Kurumların ve çok sayıda yurttaşın konuyla ilgili Danıştay 6. Dairesinde açtığı davayı hatırlatarak, hukuki süreç hakkında şöyle bilgi verdi:

“Ancak mahkemece gerekçesiz olarak davanın reddine karar verilmişti. Hukuka aykırı bu karar temyiz edilmiş Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun geçen hafta avukatlarımıza tebliğ edilen kararı ile deniz alanlarını da kapsayan bu denli büyük bir alanın gereklilikleri açıklanmadan turizm bölgesi ilan edilmesi hukuka aykırı bulunarak Danıştay 6. Dairesinin kararı bozulmuştur.”

İdari Yargılama Usulü Kanunu gereğince Danıştay Dairesinin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurul kararına karşı direnme hakkının bulunmadığını belirten Yılmaz, Danıştay Dairesinin bozma kararı doğrultusunda karar vermek zorunda olduğunu ekledi. Yılmaz bu nedenle kararın kesin olarak iptal edildiğini dile getirerek “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurul kararı ile Çeşme Turizm Bölgesi ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının kesin olarak iptal edilmiş olduğunu kamuoyuna müjdelemek isteriz. Kamuya ait devasa alanları kamunun elinden alıp imtiyazlı azınlığın kullanımına terk edecek bu işlemin iptal edilmiş olması ile kamusal sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

‘Çeşme yeni yükü karşılamayacak ölçüde tükendi”

Çeşme yarımadasının mevcut turizm ve ikinci konut yükünü karşılayamayacak ölçüde tükenmiş durumda olduğunu söyleyen Yılmaz, son kalan kamuya ait orman ve nitelikli alanları turizm yapılaşmalarına açmak kamu menfaatine olmadığı gibi yarımadayı yaşanılamaz hale getireceğini ekledi.

Son olarak Bakanlığa ve idareye seslenen Yılmaz, “Çeşme yarımadasının son kalan kamu alanlarına turizm bahanesiyle el atmaktan vazgeçin. Yargının yarımadaya müdahaleyi engelleyen kararlarına uyun. Hiç değilse bu sefer imtiyazlı azınlığın değil kamunun menfaatine göre hareket edin” dedi



Bu Haber 24.09.2024 - 08:49:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.