Antalya'da turist sayısı artıyor, ödenek yerinde sayıyor
Ağırladığı turist sayısı hızla artan Antalya, hala yerli nüfus sayısına göre ödenek alıyor.
Turizm Güncel 2024 yılının 11 aylık döneminde
Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısı yüzde 8 oranında artarak 16,6 milyona ulaştı. Bu da 2 milyon 365 bin nüfusa sahip kentin, nüfusunun 7 katından fazla ziyaretçi ağırladığı anlamına geliyor.
Büyük bir kitle destinasyonu olan Antalya'da, başta arıtma olmak üzere, mevcut alt yapı bu trafiği kaldırmakta zorlanıyor. Kentteki trafik adeta çileye dönüşürken, denizdeki kirlenme de başlıca tartışma konularından biri.
Antalya'nın yıl ortalaması nüfusu 3,7 milyonun üzerinde
Başta Antalya olmak üzere, her yıl milyonlarca turiste hizmet veren turizm şehirleri, İller Bankası'ndan yerleşik nüfuslarına göre ödenek alıyor. Örneğin yıl genelinde ortalama nüfusu 3 milyon 750 bin olan Antalya, 2 milyon 365 bin nüfusa göre ödenek alıyor. Aynı durum Bodrum'dan Didim'e ve Alanya'ya kadar tüm turizm merkezleri için geçerli.
Bakanla belediye başkanı arasında arıtma tesisi polemiği yaşanmıştı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yapımını Bakanlığın üstlendiği Antalya'daki arıtma tesisi için “
Hatta öyle bir seviyeye geldi ki maalesef bazı büyük şehirlerde biz arıtma alt yapılarını bile yapar duruma geldik. Bakın bu Kültür ve Turizm Bakanlığının işi değil. Dünyanın hiçbir yerinde Kültür ve Turizm Bakanlıkları arıtma alt yapısı yapmaz biz mecburen bunların yapmadıkları işleri yapmakla yükümlü olduğumuz için bu çalışmalara da el atmaya başladık." diyerek Antalya Büyükşehir Beledi Başkanı Muhittin Böcek'i hedef almıştı.
Ona yanıt veren
Muhitin Böcek ise "
Sayın Bakanım, ülkemizin turizm gelirinin %40’nı sağlayan Antalya’mızda, faydalandırılmadığımız konaklama vergilerinin bir kısmıyla bile Kemer-Çamyuva Arıtma Tesisleri yapılabilecekken; İşbirliği Protokolü ile Antalya Büyükşehir Belediyemizin 27 yıllık Kemer atık su gelirlerini vererek tesisimizi yaptırdığımızı vatandaşlarımıza hatırlatmayı borç biliyoruz." ifadelerini kullanarak tesisin finansmanının aslında belediye tarafından karşılandığını hatırlatmıştı.
Turizm şehirleri konaklama vergisinden pay alamıyor
Öte yandan, Türkiye'deki konaklama tesislerinden toplanan
konaklama vergisi, dünyadaki örneklerinin aksine, yerel idarelere değil merkezi bütçeye aktarılıyor. Yani her yıl milyonlarca turiste hizmet veren Türkiye'deki turizm şehirleri o turizmin yarattığı katma değerden hiçbir pay alamıyor ve kısıtlı bütçelerle milyonlara hizmet vermeye çalışıyor. Dünyadaki yaygın örnekte yerel idareler bu gelirlerle bir yandan kitle turizminin kentte yarattığı tahribatı gideriyor, bir yandan alt tapı yatırımı yapıyor ve bir yandan da kentin tanıtımına katkıda bulunuyor.
Bu Haber 17.12.2024 - 09:56:39 tarihinde eklendi.