Airbnb'ye karşı harekete geçen şehirlerin sayısı artıyor

Airbnb'ye karşı harekete geçen şehirlerin sayısı artıyor

Aşırı turizm karşıtı protestolar nedeniyle giderek daha fazla sayıda şehir Airbnb'ye kısıtlama getiriyor. Floransa, Airbnb'ye kısıtlama getiren son şehir oldu.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Avrupa'nın önde gelen destinasyonlarında yaşayan halkın aşırı turizmin sonuçlarına (Ev kiralarının ve fiyatlarının aşırı artması) karşı protestoları nedeniyle Airbnb'ye kısıtlama getiren şehirlere her geçen gün yenileri ekleniyor.

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yer alan habere göre, İtalya'nın Floransa kentinde de artık kısa süreli kiralamalara kısıtlama geliyor. Çünkü yetkililer bu şehirde de halkın konut bulmada ve kira ödemede ciddi şekilde zorlandığını belirtiyor.

Amsterdam: Floransa'ya gelinceye kadar Avrupa'da pek çok şehirde Airbnb kiralamalarına kısıtlama getirilmişti. Örneğin 2019 yılında Amsterdam'da konutların minimum 30 günlüğüne kiralanabilmesi sınırlaması getirilmişti. 

Barselona: Benzer şekilde Barselona'd da konutların 31 günden kısa süre kiralanması yasaklanmıştı. Kentteki sosyalist belediye başkanı Jaume Collboni, 10 binden fazla tatil evinin ruhsatını  2028 yılına kadar sonlandırmayı planlıyor.

Berlin: Günübirlik konut kiralanmasına sınırlama getiren bir diğer şehir de Berlin oldu. Şehirdeki evlerin birer 'tatil evine' dönüşmesini istemeyen yetkililer, ikinci konutla için maksimum 90 gün kiralama sınırı getirdi. Şubat ayında Berlin'in Mitte bölge ofisi, Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi'nde tatil evlerinin tekrar kiralık dairelere dönüştürülebilmesini sağlayan davayı kazandı.

Fransa da sınırlama planlıyor

Günübirlik konut kiralama işini sınırlamak isteyen bir ülke de Fransa. Fransız Senatosu, belediyelerinin gelecekte mobilyalı konutların ticari olarak kiralanmasına daha katı kısıtlamalar getirmesine izin verecek yeni bir yasayı onayladı.

Şimdi de turistler arasında oldukça popüler olan Toskana şehri Floransa benzer adımlar atmaya hazırlanıyor. Floransa'nın yeni sosyal demokrat belediye başkanı Sara Funarıo, yakında gelecekte kentte kısa süreli daire konut kiralamayı yasaklamayı planlıyor.

Toskana İdare Mahkemesi, daha önce bu yönde yapılan bir başvuruyu 'kabul edilemez' olarak bulsa da, Funara'nın yakın dönemde kısa dönem kiralamaya kısıtlama getirilmesi için yeni bir düzenlemeye gideceği belirtiliyor.

Avrupa çapında pek çok siyasetçi konutların turizm amaçlı kullanımına karşı olduğunu açıklasa da, bu tür evlerin sektörde ifade ettiği yerin küçümsendiğini düşünenler de var.

Örneğin Wunderflats'in kurucusu ve CEO'su Jan Hase şunları söylüyor:

Fransa'da 600 bin otel yatağına karşılık 950 bin kiralık konut var. Bunları sadece bir kısmını sistemin dışına çıkarmak/yasaklamak bile kaçınılmaz olarak Fransa'da tatil fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Bu aynı zamanda oteller ve pansiyonlar için de geçerli ve muhtemelen artan talep nedeniyle fiyatları da artacak."



Bu Haber 16.07.2024 - 15:18:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.