Ahmet Aras: Turistin güvende dolaşamadığı yerde markalaşma olmaz

Ahmet Aras: Turistin güvende dolaşamadığı yerde markalaşma olmaz

İstanbul Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen “Belediye Başkanları” oturumunda konuşan Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Aras, turistin güvende dolaşamadığı, hanutçuların olduğu bir yerde markalaşmanın olamayacağını ifade etti


Turizm Güncel

İstanbul Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen moderatörlüğünü Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan’ın yaptığı “Belediye Başkanları” oturumuna Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar katıldı.

Turizm sektöründe bir vergi yükü olduğunu ifade eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Turizm 100’den fazla sektörü doğrudan veya dolaylı etkileyen bir sektör. Turizmci yerel kaynakları kullanıyor. Bu tarz konularda da destek geriden geliyor. En kötü dönemde bile turizmci çok dinamik. İşi gücü bırakıp turizmi daha fazla desteklemek gerekiyor. Turistin geldiği kentlerde biz sadece kendi kayıtlı nüfusumuza göre bütçe alıyoruz. Muğla’nın nüfusu 1 milyon, 6-7 milyon turist geliyor. Biz 1 milyon alıyoruz, 6-7 milyon harcıyoruz. Bu sürdürülebilir değil. Bu birçok konuda belediyeye yük getiriyor” dedi.

Konaklama vergisinden belediyelere de pay verilmesi gerektiğini ifade eden Aras, “Konaklama vergisi turizmcinin üstüne binen bir vergi. Avrupa’daki vergi gibi değil. Turizmciye bu şekilde yüklenemez. Dünyanın hiçbir yerinde yok. Yaptığın cironun yüzde 2’si direkt hazineye gidiyor. En azından kentlerin geceleme reytingine göre yüzde 2’nin yüzde 0,02’ini belediyeye ver de altyapısını yenilesin. Ama onu da vermiyor. Zaten bozulan ekonomide belediyelerin finansal tabloları mahvolmuş, belediyelerin yükü artıkça artıyor bir de ‘SGK’nı niye ödemedin? Sana haciz koyuyoruz’ diyorlar. MTV’den belediyelere oran aktar<ılmalı. Yolu ben yapıyorum, aracın egzozunu da ben soluyorum, otoparkını da ben yapmak zorundayım ama oradan da hiçbir pay vermiyor. Nereden tutsanız belediyeler fakir. Belediyelerin görevi turizmcileri desteklemek. altyapıyı yapmak, bölgeyi temizlemek, güvenliği sağlamak belediyenin görevi” ifadelerini kullandı. 

Bodrum’un sanılanın aksine tüm dünyada tanınmadığını belirten Aras, “Biz Bodrum’u tüm dünya tanıyor sanıyoruz ama öyle değil. Turizm master planı olmadan markalaşma olamaz. Muğla Turizm Araştırma Ve Strateji Geliştirme Platformu kurduk. akademisyenler, turizm sektör paydaşlarını, yerel işletmecileri bir araya getireceğiz ve bir master plan oluşturacağız. Kaç tane plan yapılmış yıllarca, arşivlerde tozlu tozlu duruyor, kimsenin yaptığı yok. bizim marka tesisler işletmeler yaratmamız gerekiyor ki destinasyon da markalaşsın. Şimdi birçok ülkeden birçok marka Bodrum’a geldi. En fazla markanın bulunduğu destinasyonlardan biri.” ifadelerini kullandı.

“Hanutçuların olduğu yerde markalaşma olmaz”

Yerel halkın turizmden zarar değil yarar görmesi gerektiğine dikkat çeken Aras, “Vatandaşla turisti entegre etmemiz lazım. Vatandaş turisti sevmezse olmaz. Oradaki halk turizmcilerden nefret etmeye başlar. Bodrum’da yaşayan kesimlerle turizmci arasında çatışma var. Bodrum kadar yatağı olan bir ada var Hırvatistan’da 2,5 milyon turist ağırlıyor. Nüfusu 8 bin. Bodrum’un nüfusu 200 bin ve 1-5 milyon turist ağırlıyoruz diye seviniyoruz.  Korkunç bir çatışma olan bir yerde, yolu, altyapısı olmayan bir yerde, turistin güvende dolaşamadığı, hanutçuların olduğu bir yerde markalaşmadan bahsedemeyiz” dedi.



Bu Haber 10.10.2024 - 10:42:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Boşa giden harcama

    Yusuf babacan 11.10.2024 - 10:16

    Eglence etkinlik ve konserlere verilen paralari alt yapiya cevreye yollara verseler daha iyi olurdu

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.