Abdülkadir Uraloğlu: 85 milyon kişinin kimlik bilgileri çalındı

Abdülkadir Uraloğlu: 85 milyon kişinin kimlik bilgileri çalındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, pandemi döneminde 85 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalındığını açıkladı.


Ankara'daki kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COVID-19 salgını döneminde 85 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalındığını söyledi.

Gazetecilerin "85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin hackerler (bilgisayar korsanı) tarafından ele geçirildi mi?" sorusunu yanıtlayan Uraloğlu, "Maalesef bazı bilgilerin elde edilmiş olduğu doğru," dedi.

Pandemi döneminde bu bilgilerin çalındığını teyit eden Bakan Uraloğlu, "Bu pandemi sürecindeki hatırlarsınız, sağlık sisteminden bir sızıntıdır. Onun haricinde yok. İnsanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili bir veri yok. Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte o maalesef önlenemedi," dedi.

BTK, Google'dan yardım istedi

İnternet sansürü ile ilgili çalışmalar yapan Free Web Turkey'den Ali Safa Korkut'un haberine göre ise resmi kurumlarda kaydı olan 108 milyon kişinin kişisel verileri çalındı.

Bilgisayar korsanlarının, ele geçirdiği bu veriler, 'Yenilenmiş TC,' 'Adres,' 'GSM,' '101m' ve 'GSM' isimli beş farklı Google Drive dosyasında toplandı.

82 milyon kişinin ikamet adresinin de yer aldığı çalınan veriler arasında, 134 milyon da GSM numarası yer aldı. Verileri korumaktan sorumlu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), verileri koruyamadığı için Google’dan destek istedi.

Google'dan destek isteyen BTK, “Kritik öneme sahip olduğu iddia edilen bazı verilerin sisteminize yüklendiğini dikkatinize sunarız” diyerek ilettiği bağlantılardaki dosyaların "derhal" kaldırılmasını talep etti.

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) verilerin çalındığını fark ettikten sonra Google ile iletişime geçerek yardım istedi.

USOM'un istediği yardımda, “Kanunen yurttaşları kimlik avı saldırıları, kullanıcı hesaplarının ele geçirilmesi ve veri sızıntıları gibi her türlü siber saldırıya karşı korumakla yükümlüyüz,” ifadelerinin kullanıldığı belirtildi. (Kaynak: Euronews)



Bu Haber 12.09.2024 - 15:35:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.