AB Mahkemesinden Booking.com'a 'eşit fiyat' şoku 

AB Mahkemesinden Booking.com'a 'eşit fiyat' şoku 
Avrupa Birliği Mahkemesi, online rezervasyon portalı Booking.com ile ilgili önemli bir karar imza attı. Avrupalı otelciler ise kararı memnuniyetle karşıladı.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Dünyanın en büyük online rezervasyon portalı Booking.com, bundan böyle Avrupa'da otellere 'eşit fiyat' dayatmasında bulunamayacak. Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), Booking.com'un otellere dayattığı 'benden daha düşük fiyata hiçbir yerde satamazsın' şeklindeki sözleşmenin yasalara aykırı olduğuna hükmetti. Bu kararla mahkeme Booking'e 'otellere eşit fiyat' şartı koşamazsın' dedi.  

ABAD'ın söz konusu karar, bazı Alman otelcilik şirketleri ile Booking arasında Amsterdam Bölge Mahkemesinde görülen davanın ABAD'a havale edilmesinin ardından geldi. Davanın konusu ise, Booking.com'un otellerle yaptığı anlaşmalardaki "En iyi fiyat" hükmünün AB antitröst yasasını ihlal edip etmediği idi. 

Booking.com 'fiyat eşitliği' hükmünün yasal olduğunu savunurken, ABAD Booking.com'un tutumunu büyük ölçüde reddederek Alman mahkemelerinin daha önce verdiği karara paralel olarak, 'fiyat eşitliği' maddelerinin AB rekabet hukuku kapsamında genel olarak “rekabete yardımcı kısıtlamalar” olarak kabul edilemeyeceğine karar verdi. 

Booking.com'un hizmetlerinin tüketicilere çok geniş bir yelpazede konaklama ve fiyat karşılaştırma olanağı sunduğuna dikkat çeken mahkeme, 'eşit fiyat' politikasının, portalın bu hizmeti sunma veya ulaşmak istediği hedeflerle orantılı olmadığına karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Booking.com'un dayattığı 'tek fiyat' politikasının yalnızca otel rezervasyon siteleri arasındaki rekabeti kısıtlamakla kalmadığı, aynı zamanda daha küçük platformların veya pazara yeni girenlerin rekabet edemeyerek küçülmesine neden olacağını kaydetti. 

ABAD'ın kararı, Avrupalı otel örgütleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Yunanistan'ın turist sayısı ve turizm geliri açıklandı


Bu Haber 25.09.2024 - 12:51:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.