Antalya’da düzenlenen Resort Turizm Kongresinde Rusya pazarındaki son durum ele alındı. Turizmciler Rusya pazarında 2025 yılının da 2024 senesiyle paralel olarak yüzde 5-7 oranında büyümesini bekliyor.
Turizm Güncel
Resort Turizm Kongresinde moderatörlüğünü AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çevik’in yaptığı ‘Rusya Turizm Kaynak Pazarında Gelecek Beklentileri’ isimli panele Anex Tour Genel Müdür Yardımcısı Barış Serteser, Coral Travel Rusya Genel Direktör Birinci Yardımcısı Osman Tav, Fun & Sun Türkiye Genel Müdürü Oğuz Ergül ve Pegas Tour Kontrat Direktörü Gülin Kocakaya katıldı.
Pegas Tour Kontrat Direktörü Gülin Kocakaya: Türkiye’de maliyet baskısıyla temmuz sonuna kadar 2024 sezonu tur operatörlerini çok yordu. Rusya-Ukrayna savaşı ve uçak sayısının düşmesiyle arzı çoğaltmak çabasıyla ilk yarı yordu bizi. Hem pazarın dinamiklerinin oturması, hem de tur operatörlerinin gerekli aksiyonu almasıyla iyi bir eylül-ekim dönemi geçirdik. 2023’te iniş çıkışlarla geçen yıl iyi bir kış sezonu geçirdik. Umarım bu yıl da çok iyi bir kış sezonu geçiririz. Savaş ver, ekonomik kriz var ama Türkiye’ye talep var mı? Var. Sadece bu misafir profilinde değişiklik oluyor. Ben bunun sadece Rusya’da değil tüm dünyada olduğunu düşünüyorum. Eskiye oranla Rusya’da daha bilinçli alıveriş yapan bir kitle var. Biz Mayıs ayında 70-80 boşlukla karşılaşırdık, bugün haziranı konuşur hale geliyoruz.
Rusya pazarı hiçbir zaman Antalya’dan vazgeçmedi. Bunun nedeni pazarın tur operatörleriyle yapılaşmış olması. İyi güne kötü günde bir yol bulup uzlaşabiliyoruz. İklim derdimiz 10 yıldır var. Tesisler tedbirler alıyor. Herkes bir iyileştirme aşaması içerisinde. Pandemi dünyaya çok zarar verdi ama sektörel çok şey öğretti. Eski BDT alışkanlığı dışında 2019 rakamlarına kıyasla 2022’den sonra seyahat kapasitemiz düştü ama bu aslında içimizin kararması gereken bir süreç değil. Rusya’nın misafir kitlesinin bir artış beklemek doğru olmaz. Biraz da karlılık odaklı sürdürülebilir bir turizm yapmalıyız.
Pax artırdığınız zaman bunu yapma şansınız yok. Ukrayna’da ciddi bir kayıp var. Ama yan pazarlarda da ciddi bir artış var. Polonya, Belarus gibi Ukrayna’ya yakın ülkelerden ziyaretçi sayısı arttı. Bu artışı göz ardı etmemek lazım. Son 8 senedir 3-4 yıldızdan çok 5 yıldızlı otellere talep artışı var. Misafirden ümitliyiz. Misafir kalitesi yükselmiş durumda. Bugün tesislerde gördeğimiz bizim zorla fiyat odaklı getirdiğimiz kitle yok. Savaşın bitmesiyle bir anda yapılanabilir mi? Hayır. O satış performansı karlılıkla gelebilir. Çok büyük bir beklentimiz yok öyle de planlama yapmıyoruz. Yaşanan bir takım misafir kayıpları olmadığı taktirde mevcut planı koruduğunuz zaman yüzde Rusya pazarı 5-6 artış gösterecektir. Biz ticaret yapıyoruz otel cephesindeki maliyet baskısını, kur politikasını TL ‘deki kalem artışlarını kabul ediyoruz ama bu gemiyi beraber yürütmemiz lazım. bazen karlılıktan vereceğiz”
Fun & Sun Türkiye Genel Müdürü Oğuz Ergül: Sezon sonuna geldiğimiz bu dönemde olarak zor günler geçirdik. Rakip destinasyonlarda havanın sıcaklığı handikap olarak öne çıkıyor. Mısır, Tayland, BAE, Nisan-Mayıs Antalya yolcusunu aldı. Sezon sonuna geldikleri için fiyat avantajları oluyor. Bu anlamda herkesin önlem alması gerekiyor. ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump’ın savaşı bitirme konusundaki söylemleri bizi mutlu etti ama mevcut başkanın söylemleriyle tansiyon yükselmiş durumda. Bu durum turizmi direkt olarak etkiliyor. Erken rezervasyona girmişken bunlar bizi çok etkileyecektir. Antalya’da pazarın neredeyse yarısını kaybettik. Bu anlamda diğer destinasyonlara göre bu yaptırımlardan en az etkilenen destinasyon olduk. Rusların hava sahası kısıtlamaları nedeniyle diğer destinasyonlara uçamaması bize avantaj sağladı. Türkiye’deki ekonomik koşullardan maliyetin artış sebebiyle Türk otelcilerin elleri kolları bağlandı. Rakip destinasyonlarda fiyatlandırma esnekti. Temmuz ayında birçok seferimizi Mısır’a kaydırmak zorunda kaldık. Ortalama Rus pazarı aile tatil üzerine kurulu bir pazar. Gelenlerin yüzde 70’i aileleri kapsıyor. Temmuz ayında Mısır’daki tesisler 85-90 dolar civarındaydı. Bu amaçla da 2025 planlamalarında erken rezervasyon planlamasını iyi yapmamız lazım. Pazarın savaşçıları olarak görüyoruz kendimizi. Rusya pazarı Antalya’yı hiçbir zaman terk etmedi. Burada firmaların kişisel çabaları çok değerli. Çok paralar kaybettiğimiz dönemler oldu ama mücadeleyi hiçbir zaman bırakmadık. Sorunlarımız ortak bir paydada toplayıp çözüm üretmek zorundayız. 2025 yılında çok planlı düzenli bir erken rezervasyon planlaması yapmamız lazım. En az yüzde 35-40 uçak doluluklarını yakalamamız gerekiyor ki sezon planlamasını ona göre yapalım.
Coral Travel Rusya Genel Direktör Birinci Yardımcısı Osman Tav: Nisan-Mayıs aylarında bir dalgalanma oldu. Rusya’da 3 aylık aralıkla bazı istatistikler açıklanıyor. Yurt dışına turist sayısı 8,7 milyon civarında. Geçtiğimiz yıl 7 milyondu. 2019 yılında ise bu rakam 14 milyonun üzerindeydi. Dolayısıyla genel bir kapasite var ama şu anda gördüğümüz düşüşler biraz da Rusların seyahat edememe probleminden kaynaklı. Ama bu genel Avrupa’yı kapsayan bir şey. Burada Türkiye bu problemden en az zarar gören ülke. Uçuş sayısı arzı talebe göre dengeli durumda. Bu sene genel olarak verimli geçti diyebiliriz. Etmenler değişmediği sürece bu sene de mevcut durum devam edecek. Mesafe, sigorta, uçak sayısının kısıtlı olması bu problemleri doğuruyor. Mevcut durum devam ettiği sürece bu sene de koltuk arzında çok büyük dalgalanma olmayacak. Erken rezervasyon çalışmalarını doğru yaparsak 2025 yılından ümidimiz bu yıla paralel bir yıl olması
Anex Tour Genel Müdür Yardımcısı Barış Serteser: Alım gücünden kaynaklı otel segmentelerinde düşüş var. 5 yıldızlı yerine 4 yıldızlıya, hatta daha yüksek fiyatlı bölgelerden daha düşük fiyatlı bölgelere talep kayması var. Öte yandan geceleme sayıları düştü. 2019’da 9,5 geceleme yapılırken bu 8,4 gecelemeye düştü. Savaş nedeniyle uçuş mesafesi arttı. Bir misafir bir önceki yıl geldiği otele gelemiyor. Aynı fiyata aynı performansı bekliyor ama maliyet artışları paket fiyatlarına yansıyor. 2023’ten 2024’e geçerken iyi bir artış yaptık. Pax sayılarından mutluyuz. Ama sürekli bir alım sıkıntısı varken çok radikal artışlar bekleyemeyiz. Aynı oranda devam ederiz. Yüksek sezonda fiyatlar çok yüksek oluyor, Nisan-Mayıs aylarındaki erken sezonda da mevsimsel sorunlar oluyor. Bir talep var bunu karşılamamız lazım. Ne kadar çok erken rezervasyon satarsak yüksek sezonda yaşanan zararı karşılarız.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri