Trump’ın ticari politikaları Çinli yatırımcıyı Türkiye’ye yönlendirdi
Türkiye, Çinli üreticilerle iş birliği yaparak çelik termos üretiminde küresel tedarik zincirindeki konumunu güçlendirecek. Şanlıurfa’da kurulacak yeni tesis, günlük 40 bin termos üretim kapasitesiyle dünya pazarlarının dikkatini çekiyor.
Trump endişesi Çinli yatırımcıyı Türkiye’ye çekti: Şanlıurfa’da dev termos üretim tesisi
Ekonomim'den Veysel Ağdar'ın haberine göre, çelik termos üretiminde Avrupa ve Ortadoğu’nun önde gelen ismi Termosan Çelik, Çinli üretici Zhejiyang Yongheng HouseHold ile güçlerini birleştirerek Şanlıurfa’da 25 milyon dolarlık yatırım yapacak. Yeni tesis, Türkiye’nin dünya çapındaki tedarikçi rolünü güçlendirecek.
Türkiye’nin ilk ve tek çelik termos üreticisi
Termosan Çelik, 2016 yılında Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun ilk ve tek çelik termos üretim tesisi olarak sektörde önemli bir adım attı. Şirket, ithalatı ikame ederek yaklaşık 15 milyon dolarlık bir ekonomik değer yarattı ve 45 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Aralarında Cooker Termos, Vestel, Karaca ve LCW gibi markaların bulunduğu 80’den fazla firmaya özel üretim yapıyor.
Yeni tesis ile kapasite dört katına çıkacak
Termosan Çelik, Termomug Çelik adıyla 35 bin metrekare alanda kurulacak yeni tesisle günlük 40 bin termos üretimi hedefliyor. Termomug Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, bu yatırımla Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik’teki mega müşterilere ulaşmayı amaçladıklarını belirterek, “Made in Türkiye markasıyla Çin’in know-how’ını birleştirerek Türkiye’yi dünya pazarında önde gelen bir tedarikçi haline getireceğiz” dedi. Tesisin Mayıs 2025’te üretime başlaması planlanıyor.
Mega müşteriler hedefte
Yılmaz, yeni yatırımla ihracat oranını iki yıl içinde yüzde 60’ın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Amerika’nın 1,5 milyar dolarlık termos pazarında dev kahve ve perakende zincirleriyle çalışmayı planladıklarını ifade eden Yılmaz, “Stanley ve Yeti gibi küresel markalarla görüşmelerimiz devam ediyor” diye ekledi.
“Türkiye’nin avantajları tercihimizi belirledi”
Zhejiyang Yongheng HouseHold Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Yichao, yatırım için Tayvan ve Vietnam’ı değerlendirdiklerini ancak Türkiye’nin lojistik, maliyet ve gümrük avantajlarının kararlarında belirleyici olduğunu söyledi. Zhou, “Termosan, Çin dışındaki bir numaralı üretici konumunda. Yeni tesisle birlikte daha geniş pazarlara ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.
Endüstri 4.0 ile sürdürülebilir üretim
Yeni tesis, robotik sistemlerle otonom üretim yapacak şekilde Endüstri 4.0 ilkelerine göre tasarlandı. Termomug, ayrıca güneş enerjisi sistemleri (GES) yatırımı ve geri dönüştürülmüş paslanmaz çelik kullanımıyla sürdürülebilir üretimi hedefliyor.
Bu Haber 23.12.2024 - 11:38:58 tarihinde eklendi.