Berkun Meral

Yöneticilerin ajanslarla imtihanı

Turizm sektörü denildiğinde ilk akla gelen işletmeler oteller oluyor. İyi de, bu otellerden nasıl haberdar oluyoruz? Reklam ajanslarının hiç mi payı yok?

Konuyu biraz dramatize bir hale sokalım;

Otellerin web sitelerindeki ziyaretçi sayılarının her geçen gün azaldığını bu işle uğraşan herkes biliyor. Patronlar bu konuyu anlamakta zorlanıyor tabi, çünkü onlar için şu an tek reklam platformu web sayfası. Halbuki, bir çok misafiriniz web sayfanıza göz atmak yerine sizi sosyal medya üzerinden izliyor. Bakıyoruz, evet sosyal medya hesaplarınız da var! Müthişsiniz! Önümüzdeki yıllarda oteliniz dolup taşacak, Rusya pazarındaki düşüşten etkilenmeyecek, yazın ortasına denk gelen seçim ile uzaktan yakından ilgisi olmayacak! Çünkü sizin hem web sayfanız var, hemde sosyal medya hesaplarınız.

Çalışmakta olduğunuz reklam ajansınız sizi zar zor ikna etti ve web sayfanızı yeniledi. Üstüne bir de sosyal medya hesabı açtı! Ama yetmez diyorlar, siz de bunlar para alacak diye uyduruyor düşüncesindesiniz. Yahu koskoca web sayfası yaptırdınız, reklam ajansınız bunun için sizden “eşek yüküyle” para istedi! Ne gerek vardı şimdi? O parayla lobinin ortasına hokkabaz koyardınız, gelen gideni eğlendirirdi, daha işe yarar olurdu değil mi?

Bu ajanslar bir garip, o kadar para verdiniz web sayfanız yenilendi, üstüne bir de sosyal medya hesapları açalım dediler fakat inanılır gibi değil! bunun içinde para istiyorlar! Yahu ne gerek var? Şu bizim ofis boy var Osman, çağırın onu, Facebook hesabı olacaktı onun, açıversin otele bir hesap. Bitti gitti. Çok çakalsın ajans, Osman’ın yapacağı işe para istiyorsun, seni gidi seni. Pardon Google mı dedin ajans? Onlara hiç gerek yok, Adwords falan basit işler, Osman gel!

Her şey çok güzel, ama bilgi işlem personeliniz dedi ki bir mobil uygulama yapsak fena olmaz. Araştırdınız, acaba ajans para kazanmak için personelimi mi kullanıyor. Elle tutulur bir veri bulamadınız ama cevabınız “ne gerek var” oldu. Mantıklı tabi, onun yerine fuar için katalog bastırdınız.

Fuardasınız, standınızın başındasınız, mutlu ve gururlusunuz. Çünkü stand ziyaretçilerinize bizim hem web sayfamız var, hemde sosyal medya hesaplarımız var diyorsunuz. Bunlar içinde sözde “eşek yüküyle” para ödediniz ya, sizden iyisi yok. Standları gezerken bir bakıyorsunuz rakip işletmenin mobil uygulaması var. Aman Allahım! Nasıl olur! Siz, web sayfanız var diye hava atarken, yanınızdaki işletme ben mobil uygulama üzerinden size rezervasyon hizmeti sunuyorum, push mesajlar ile sizi bilgilendiriyorum tarzında gereksiz reklam yapıyor ve ilgi çekiyor. Osman’ı arıyorsunuz, çünkü onun cep telefonu var, bu yüzden mobil uygulamada yapabilir, telefonda bana bir “möböl öygölömö” yap diyorsunuz, anlamıyor! Allahım nasıl anlamaz! Cep telefonu yok mu bu çocuğun?! Yoksa siz mi anlatamıyorsunuz?! Olur mu hiç! Daha 5 dakika önce gördünüz ne olduğunu!

Fuar dönüşü ilk iş reklam ajansınızı çağırıyorsunuz. Ajansınız size bu işlerin olması gerektiğini 2 sene önce söylemişti zaten. Sizde 2 sene önceki fiyat tekliflerini çıkarıp hadi hemen başlayın, 15 güne hazır olsun diyorsunuz. Ajansınız müsade istiyor ve gidiyor. Nasıl olur! Bu işe de sözde “eşek yüküyle” para vereceksiniz ve ajans yapamayız diyip çekip gidiyor. Yazıklar olsun bu ajansların hepsi kötü! Piyasada düzgün ajans yok! Osman gel buraya! Oda mı gitti! Yahu adama tam tamına 1000 TL maaş veriyoruz, 2 iş yaptı diye kaçıyor! Kötü Osman! Bilgi işlem buraya gel!

Tembihliyorsunuz herkesi, parayla reklam yok! Çünkü madem Facebook bedava, Twitter bedava, o zaman reklamda bedava! Google? Oda bedava! Bu kadar otel para mı harcıyor ki dijital reklama diyorsunuz. Personeliniz size olan saygısından kafa sallıyor ama içten içe bari bir eğitim görelim diyor. Gerek yok onada! Herşey internette yazıyor, zaten internete de “eşek yüküyle” para veriyorsunuz. Bu arada da arkadaşlara power pointte mobil uygulama yapmaları konusunda öneride de bulundunuz, hadi yine iyiler, nerde yapacaklarını bilmiyorlardı.

Çok mu abarttım? Hayır. Bu yazdıklarımın hepsi yaşanmış olaylar. Hangi reklam ajansına giderseniz gidin, mutlaka bu tip müşteriler ile karşılaşmışlardır. Maalesef turizm sektöründe biraz fazla. Reklam ajanslarımızın katalog basmaktan daha farklı görevleri olduğunu anlayamıyoruz ve belkide ajanslar olarak anlatamıyoruz.

Bir çok otel, kötü bir senaryo olacağı zaman ilk kesintiyi reklam harcamalarından yapıyor. Aslında bu hareket ile bir bombanın fitilini ateşliyor. Çünkü, sezon kötü olacak ise daha fazla tanıtım ile farklı mecralara ulaşmak, bir portföyü kaybettiysek yenisini yaratmak zorundayız. Bu da sadece tanıtım ve inovasyonla olur. Bugün artık sosyal medya ve mobil uygulama inovatif bir durum değil tam aksine gereksinimdir. Fakat bu platformları kullanarak yaratıcı bir reklam kampanyası yapabilirsiniz. Açık ve net, reklam olmazsa sizde olmazsınız. Bu yüzden lobinin ortasına şaşalı bir havuz koymayı bırakın, oraya yatıracağınız parayı reklama ayırın.

Kötü senaryoların tutmayacağı, başarılı bir yıl dilerim,





Bu Makale 14.02.2015 - 12:21:11 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Turizmci 16.01.2015 - 04:55

    Gönlümden ve başımdan geçeni okudunuz. Tek kelime ile bravo diyorum Başarılarınızın devamını dilerim. Saygılar

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.