Berkun Meral

Yas

Her gün yeni bir acı haber ile uyanır olduk. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor, bitti toparladık derken tekrar başa dönüyoruz. Bir çok yurttaşımız hayatını kaybediyor, askerlerimiz şehit oluyor.


Bir yandan turizm sektörü de tepetaklak oldu. Zarar konusunda telaffuz edilen rakamlar oldukça yüksek. İlerleyen yıllarda kaç firma iflas edecek, kaç işçi işsiz kalacak, kaç aile dağılacak kim bilir. Bakıyorum artık turizm sektörü anılmıyor bile. Nasıl anılsın, ne yapacağız da işin içinden çıkacağız, Ankara’nın ortasında bomba patlıyor ve vatandaşlarımız hayatını kaybediyor, bunu ülkeye gelmesini beklediğin turiste nasıl mantıklı bir şekilde açıklarsın ki?

Ama bu ülkede güzel “şey”ler de oluyor? Ne? Bana 7 Haziran tarihinden bu yana ülkemiz de olan güzel bir “şey” söyleyin. Bakın ulusal “YAS” ilan ettik. Bayraklar yarıya indirildi. Ülkece içimiz kan ağlıyor.

Ama bakın. “YAS” tutma kavramını bence biraz yanlış anlıyoruz. Örneğin, “YAS” ilan edildiğinde manav etkileniyor mu? “YAS” tutuyoruz diye evinize domates almaktan vazgeçiyor musunuz?  Ama turizm sektörü direkt olarak etkileniyor değil mi? Turizm çünkü bir eğlenceden ibaret. Eğlence denildiğinde de akla hemen müzik geliyor. Dolayısı ile ülkemizde ne zaman acı bir tablo yaşansa hemen bütün müzik sektörü susturuluyor. Konserler, otel programları, bar programları hepsi iptal ediliyor. Zaten zar zor geçimini sağlayan müzisyen dostum o akşam evine ekmek götüremiyor.

“Ya ne olacak? Orada insanlar hayatını kaybediyor, bu adam 1-2 gün evine para götüremese ne olur?”

Doğru. Orada bir sürü canımız, arkadaşımız, eşimiz dostumuz hayatını kaybetmiş. Bizim bu sebepten eğlenmeye hakkımız yok. Buna katılıyorum. O insanların yakınlarının acılarını ülke olarak paylaşmamız gerek. Bu yüzden “YAS” tutmamız gerekiyor.

Peki, müzik her türlü duyguyu içeren bir sanat dalı ise, neden müziği susturmak yerine müzisyenlerin acıların paylaşılacağı parçalar çalmasına izin verilmiyor. Araya bir “Ankara Havası” sıkıştırırlar ve yanlışlıkla eğlenirler diye mi korkuluyor? Otelin lobisinde, sessiz sakin bir şekilde piyanosunu çalan müzisyeni neden kaldırıyorsunuz ki oradan? Duygularını ifade etmesine neden engel oluyorsunuz ki? Piyanonun önünde göbek atan insanlar mı gördünüz? O müzisyenin piyanosunu çalarken eğlendiğini mi düşünüyorsunuz?

11 Eylül 2001 saldırılarını hatırlamayan ve bilmeyen yoktur. Sting’in yanlış hatırlamıyor isem saldırılar ile aynı gün veya 1 gün sonra yaptığı bir konser var. Araştırın, izleyin derim. Sting Live in Tuscany diye aratarak bulabilirsiniz. Konser de Sting ve müzisyenlerde dahil herkes parçaları ağlayarak çalıyor ve söylüyor. Kimse bunu garipsemiyor çünkü bu insanlar yaptıkları sanat ile duygularını ifade ediyor ve söyledikleri şarkıları hayatını kaybedenlere adıyor.

Herkes “YAS” tuttuğunu farklı bir şekilde ifade ediyor. Bakın sosyal medya hesapları siyahla kaplandı. Diyorlar ki, öyle profil resmini değiştirmekle olmaz! Peki nasıl olur? Müziği kapatarak mı? Aç bir bak televizyon programlarına. Hiç “YAS” tutar bir halleri var mı? Koskoca medya sektörü tabi. 1 hafta yayınlamasa o evlilik programını kaç bin lira zarar edecek. Bu yüzden o “YAS” tutamaz, onun yerine müzisyen tutar.

Bırakın yöneticiler müzik devam etsin. Müzisyenler de “YAS” tutsun. Onlar nasıl “YAS” tutulacağını emin olun çok iyi bilir. Bırakın hayatını kaybedenler için çalsınlar, söylesinler. O insanların sanatla anılmaya hakları var. Siyaset programlarına malzeme olmak yerine, müzikle anılmaya hakları var.


Ülkemizin başı sağolsun.

Bu Makale 19.12.2015 - 15:02:10 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • sukru 14.10.2015 - 08:17

    ah berkun bey ah. muzige gelene kadar daha ne meslekler var anlattiginiza benzer sebeplerden yok olan. Ama dediklerinize yuzde yuz katiliyorum. Konservatuar ogrencisi bir oglum var, burada ogretilenler sadece insanlari eglendirmek icin mi? ne kadar basit insanlarin ekmek paralariya oynamak. Kapatin muzigi... Eee tamam mi simdi? Hersey duzeldi mi? Bakin radyo kanallarinin cogu yas nedeni ile muzik tarzimizi agirlastiriyoruz dediler, bunun cozumu budur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.