Ö. Cahit Sarıbey

Uçarak gelin, sefalar getirin

Bir turizm bölgesine ne kadar kolay ulaşılabilirse, o bölge için turizmde istenilen seviyeyi yakalamak o kadar kolay olur. Bu dünyadaki tüm destinasyonlar için geçerlidir.

Güney Ege Bölgesi olarak çok rahat biçimde en az 8-9 ay turizm yapmamız mümkün iken, turizm sezonumuzun neredeyse 3 ay gibi bir sürece sıkışmasından yakınıp durmaktayız.

Belki birçok neden sıralanabilir ama asıl neden, halk arasında “Sakarın Altı” olarak tanımlanan ve aralarında Marmaris ve Fethiye’nin de bulunduğu 7 ilçenin, hatta Antalya’nın batı kesimindeki yerleşim yerlerinin faydalandığı havalimanının konumudur. Dalaman Havalimanı’na yurt içi ve yurt dışından direk tarifeli uçak seferlerinin yok denecek kadar az olması büyük bir sorundur.

Hal böyle olunca, turizm sezonu bitince uçak seferleri de bıçak gibi kesilmekte veya uçak seferleri kesilince turizm sezonu sona ermekte. Her iki durumda da olan, bölge ekonomisine, bölge çalışanına, bölge yaşayanına oluyor.

Dengeler bozuluyor, işyerleri zorunluluktan geçici olarak kapanıyor, personel işten çıkartılıyor, sen ben bizim oğlan misali kaderimizle baş başa kalıyoruz.

GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu ve çalışma arkadaşları, uzun zamandan beri bu olumsuzluk zincirini kırmak için çalmadık kapı, başvurmadık makam bırakmadılar. Yılmadılar mücadele ettiler. Sonunda ne mi oldu?

Ülkenin önde gelen hava yolu firmalarından birisi olan Anadolujet, önce Ankara-Dalaman arasında karşılıklı tarifeli uçak seferleri başlattı. Hem de en az iki sene bu uçuşları kaldırmamak şartıyla uçuşa geçtiklerini birçoğunuz biliyor olmalı.

Aynı hava yolu firması şimdi de yurdun dört bir yanındaki 14 farklı şehirden Ankara bağlantılı olarak Dalaman Havalimanı’na karşılıklı uçak seferi koydu.

Kimse uçuşlar bağlantılı diye burun kıvırmasın. Bugün bağlantılı belki ama yeterli yolcu sayısına ulaşılır, yani bu uçuşlar rağbet görürse bağlantı kalkar, uçuşlar direk tarifeli sefere dönüşür. Ne güzel değil mi?

GETOB yönetiminin bununla da yetinmediğini biliyorum.

Aynı hava yolu firmasıyla işbirliğini geliştirerek kış dönemi için özel programlar ve paketler hazırlayarak yerli turistlerin ilgisini çekmek ve bölgede ağırlamak için gece gündüz çalışıyorlar.

Yanlış anlaşılmasın, diğer hava yolu firmaları ile de dirsek temasını hiç kesmiyorlar.

Amaç bölgeyi kolay ulaşılabilir bir turizm merkezi haline getirmek ve turizmde gelişmesini sağlamak. Bölge turizminin gelişmesi demek, daha çok istihdam, ekonomik anlamda daha çok kalkınma ve gelişmişlik demektir.
Bu amaca hizmet edenlere katkı sağlayanlara da teşekkür ediyor, hava yolunu kullanarak bölgemize gelenlere de uçarak geldiniz sefalar getirdiniz diyorum.




Bu Makale 26.06.2015 - 11:43:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Tunç 28.06.2015 - 01:54

    Tespit ve değerlenirme çok güzel. Getob başkanını ve yönetimini kutlamak lazım. Turizmden ekmek yiyen herkes, özellikle Marmaris, Fethiye, Ortaca, Dalaman, Datça ilçelerindeki tüm odaların başkanları Getobun bu çalışmasına destek olmalılar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.