Eda Özsoy

Türkiye Rusya’da 5 milyon hedefini tutturur mu?

Turizm sektörü olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Önce Almanya, arkasından Hollanda ile yaşanan siyasi kriz, hepimizin moralini bozdu. Nereye sarılacağını şaşıran turizmci, biraz hüzünlü ama umutlu olarak Rusya’daki MITT MoskovaTurizm Fuarı’na katıldı. Peki bu yıl Rus pazarında bizi neler bekliyor?
 
Rusya’da yeniden bir ivme yakalanacak
 
Rusya’da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman başkanlığındaki heyet ile birlikte temaslarda bulunduk. Sayın Bakan Yardımcımız oldukça aktif bir bürokrat, turizmcilerle tek tek görüşmelerde bulundu, sorunlarını dinlemeye çalıştı. Fuar alanında Rusya’da faaliyet gösteren tur operatörleri ve turizm meslek örgütleriyle birlikte bir toplantı yaptı. Bu toplantıda herkes eteğindeki taşları döktü, bu yıl Rusya pazarının nasıl geçeceğini kendi görüşleri çerçevesinde anlattı. Tabii, herkesin görüşleri farklıydı. Ama genel kanı en azından Rusya pazarında yeniden bir ivme yakalanacağı yönündeydi.


 
Sonunu düşünen kahraman olamaz
 
Bakan Yardımcımız Hüseyin Bey, Türk turizminin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek sözlerine başladı, ancak turizmcilere moral vermeyi de ihmal etmedi. ‘'Sonunu düşünen kahraman olamaz’' diyen Hüseyin Yayman, “Türkiye’nin Rusya pazarındaki hedefi 5 milyon turist olmalı. Biz hedefimizi koyalım, çalışmalar yapalım ve önümüze bakalım.” dedi.
 
Hüseyin Yayman, terör olaylarının dünyanın her yerinde yaşandığını vurguladı ve “Paris, Moskova ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenli.” diye konuştu. Sayın Bakan Yardımcımızın 5 milyon hedefi, bazı sektör temsilcileri tarafından realist bir rakam olarak benimsenmese de, Hüseyin Bey, yeni bir yol haritası çizilmesi gerektiğini ve en azından bir hedefimiz olması gerektiğini ısrarla vurguladı. Hüseyin Bey, turizmcilere moral vererek ‘'Yes we can’' sözleriyle konuşmasını noktaladı. 
 
Ruslarda Türkiye özlemi var
 
Evet, Rusya’da uzun süredir devam eden bir ekonomik kriz var. Ancak Rus halkı psikolojik olarak bu krizi aştı. Geçen yıl İspanya’ya giden Ruslar, Türkiye’den sonra memnun kalmayarak ülkelerine geri döndü. Rus hükümetinin teşvikleriyle bazıları Soçi ve Kırım’da tatil yaptı, ancak Ruslar yine Türkiye’deki gibi bir hizmet bulamadı. Konuştuğum Rusların çoğunda Türkiye özlemi var. Bu nedenle Rusya’da daha fazla çalışmamız için bir neden var, bir hedefimiz var. Yıllardır bir sürü badireler atlatmış Türk turizmcinin moralini bozmadan daha da çok çalışması gerekiyor.

 
Yavuz Donat: Morale ihtiyacınız var
 
Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü heyetiyle birlikte Moskova’daki fuara katılan değerli gazeteci Yavuz Donat da aynı görüşleri paylaşıyor. Donat, Türk turizminin Türkiye’de kendi kendine dönen önemli lokomotiflerden biri olduğunu vurguluyor ve şu anda tek ihtiyacın moral olduğunu söylüyor. Türk turizmcinin morale, dayanışmaya ve hükümetin desteğine ihtiyacı var.
 
Yaşanan siyasi kriz nedeniyle Rus halkı biraz kırgın; bunu Moskova’ya gittiğimizde daha iyi gözlemleme olanağı bulduk ama Türkiye’ye hala çok seviyorlar ve ülkemize yeniden gelmemeleri için hiçbir neden yok. 
 
Rusya’da Ukrayna da konuşuldu!
 
Öte yandan fuarda en çok konuşulan konulardan biri de Ukrayna oldu. Kimlikle geçiş uygulaması ile trafiğin artacağı ortada. Kamu ve özel sektör bu realite üzerinden pazarlama stratejileri geliştirecektir. Yaklaşan Kiev Turizm Fuarı şimdi daha da önem kazandı.
 
2018’den itibaren stantlarımız tamamen değişiyor
 
Bu arada fuar sırasında görüşme imkanı bulduğum Tanıtma Genel Müdür Yardımcımız Ahmet Temurci de yaşanan olaylar sonrasında Türkiye’nin tanıtım stratejisinde değişikliğe gideceği sinyalini verdi. Temurci, “2018 yılından itibaren artık fuarlarda bu stantları görmeyeceksiniz. Bunun yerine destinasyon odaklı bir tanıtım modeline geçeceğiz. Sosyal medyaya ağırlık verip, insanlara hayal yerine yaşanmış mutlulukları anlatacağız.” dedi.
 
Türkiye’nin uzun süredir uygulaması gereken strateji buydu aslında… Çünkü insanlar artık hayal satın almak yerine yaşanmış mutlulukları görmek istiyor. Umarım doğru ve yerinde bir tanıtım stratejisi ve algı yönetimi ile her şey çok güzel olacak....


 
 
 


Bu Makale 19.04.2017 - 16:23:48 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Ahishavi 20.03.2017 - 10:16

    Moskova fuarı , kötü geçen Hollanda ve Almanya dan sonra muhteşem gelebilir. Ama önceki yıllara göre kıyaslarsak Moskova fuarında ilgi çok fazla yoktu.İsrai ,Fransa, İtalya , Yunanistan olduğu pavillon daha kalabalık ve etkiliydi. Hayal kurmaya gerek yok . Hayal satarken kendimizi de kandırmamız gerekiyor. Talep kaybı artarak sürmeye devam edecektir. Herkesle hırlaşmaya devam edersek , bu kadar geleni bile bulamayacağız. Çıkmaz bir yolda gidiyoruz. Işık YOK , ama UMUT ÇOK .................. Umut fakirin ekmeği !!!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.