Zeynep Nili Bozatlı Bakır

Turizmde sürdürülebilir başarı insana olan yatırım ile olur

Turizm ve otelcilik sektörünün özellikle en çok ihtiyacı olan satış ve pazarlama alanlarında kendini yenileyen ve geliştiren personeldir. Özellikle turizm’de satış profesyonelleri aynı zamanda ülkenin destinasyon pazarlamasına da direk olarak hizmet etmektedir. Bu sebeple, dinamik ve yenilikçi olmak şart.
 
 
Sektöre butik ve kuruma özel bir eğitim anlayışı getiren; genç, dinamik ve heyecanlı bir ekipten oluşan ve en büyük özellikleri “sizi sizden çok düşünmek” olan B-rain Team Kurucu ortaklarından Mert Üstün ile yapmış olduğum röportaj tüm ayrıntıları ile sizlerle…
 
B-rain Team ‘in çıkış noktası nedir ? 
 
Türkiye’de yeterince yeni satış profesyoneli yetişmiyor. Hatta, doğru yön verilemediğinden ve gerekli alt yapı sağlanamadığından, satış profesyonelleri zaman içerisinde yok oluyor. Bizler otelcilikte satış dünyasından geldiğimiz için satışçının tam olarak neye ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Kurumlara bunu sunmak ve göstermek, tecrübelerimizi ve yenilikleri paylaşmak istedigimiz için B-rain Team'i kurduk. Az tecrübeli satış ekiplerinden, deneyimli satış uzmanı ve yöneticilere kadar geniş bir yelpazeye hizmet veriyoruz.
 
B-rain Team’in vizyonu nedir ? 
 
Butik bir firmayız ve müşterilerimize kişiselleştirilmiş hizmet vermek en önemli vizyonumuz. Amacımız çalıştığımız firmalarla uzun vadeli ilişkiler kurmak; onların ailesinin bir parçası olmak ve eğitim sonrası takipler ile ilişkimizi sürdürmek. 
 
Yabancı bir şirket ile stratejik ortaklığınız olduğunu biliyorum, neden böyle bir tercih yaptınız ? 
 
Uluslararası platformda çalışan, Londra merkezli Claviga adında bir şirket ile stratejik ortaklığımız var. Seçmiş olduğumuz belirli satış eğitimleri konusunda Claviga’dan teknik know-how aldık ve böylece eğitim programlarımızı uluslararası standartlarda sunabiliyoruz.
 
Spesifik olarak  ne tür satış & pazarlama eğitimleri veriyorsunuz ? 
 
Temel ve ileri satış teknikleri, portföy ve kilit müşteri yönetimi, yeni iş kazanma, yeni müşteri kazanma, satış yöneticileri için liderlik ve satış koçluğuna yönelik farklı eğitim programları sunuyoruz. Eğitim öncesi kurumun satış ekibinin özelliklerini detaylı olarak inceliyoruz ve ihtiyaçları belirleyerek eğitim programımızı buna göre şekillendiriyoruz. 
 
Bölgesel bir ilgili alanınız var mı ? 
 
Aslında biz hem Türkiye’nin her bölgesine hem de tüm Dünya’ya hizmet ediyoruz. Türkiye’de ana ilgi alanımız İstanbul ve Marmara bölgesi başta olmak üzere; Anadolu’nun da Turizm’de ciddi bir potansiyeli olması bizi Bursa, Gaziantep, Eskişehir, Samsun, Ankara gibi şehirlere de yönlendiriyor. Bizden hizmet almak isteyen müşterilerimizin bölgesine göre programlarımızı adapte edebiliyor olmamız en büyük özelliğimiz. 

 
Eğitim programlarınızda nasıl fark yaratıyorsunuz? 
 
Her müsterinin yapısına göre ihtiyacının farklı olduğunu düşünüyoruz; ve bu yapıya göre bir keşif sürecimiz var. Organizasyonun yapısını inceleyip nerede gerçekten ihtiyaç olduğuna bakıyoruz ve bu yapıya uygun bir eğitim tasarlaması yapıyoruz. Böylece firmaya, bölgesine, satış ekibine özel bir butik çalışma yapiyoruz. Tüm müşterilerimiz ile uzun vadeli ilişkiler kuruyoruz, ve çalıştığımız bir çok firma ile eğitim sonrası danışmanlık sürecimiz de devam ediyor. En büyük farkımız bu, ikinci farkımızda eğitimlerimizden sonra organizasyonun liderleriyle eğitimi ölçümlendirmek adına satış profesyonellerinin performansını inceleyebiliyoruz ve geri bildirim yapıyoruz.
 
Turizm sektöründe eğitim ihtiyaçları ile ilgili görüşünüz nedir ?
 
Şu anda Turizm sektöründeki özellikle orta ve üst kademedeki yöneticilerde Yönetici Becerileri, Koçluk ve Liderlik alanlarında eğitime çok ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Turizm sektorü çok inovatif gözuken pazarlamada öncü gözüken ama tamamen insan odaklı çalısmaya yönelik ve bizim görüşümüz “insanları geliştirmedikçe bunu sürdüremezsiniz” – özellikle Turizm firmalarina “sürdürülebilir” olma alanında eğitmek istiyoruz. Sürdürülebilir başarının insana olan yatırım ile gerçekleşebileceğine inaniyoruz.
 
Satış profesyonelleri ve oteller için paylaşabileceğiniz Top 3 öneriler nedir ? 
 
1- Liderin çok belirgin bir stratejisi olmal ve herkesin aynı strateji dilinde konuşması lazım.
2- Satış ekibinin tamamen satış odaklı bir organizasyona sahip olması gerekiyor. 
3- Satış ekibine belirli strateji verildikten sonra, yöneticilerinin insiyatif vermesi gerekiyor. 
 
Sosyal medya mecraları ile satışçının ilişkisi nasıl olmalı sizce ? 
 
Sosyal Medya satış profesyonellerine her açıdan fayda sağlayabilecek çok önemli bir mecra. Facebook, Twitter, Linkedin satışçıların en önemli mecralarıdır. Özellikle Linkedin’i satış profesyonellerine öneririm, tüm karar vericileri bulabileceğiniz ve direk olarak mesaj yollayabileceğiniz bir platform. 
 
Sosyal medyada satış profesyonellerinin resmiyeti koruyabilmesinin ince çizgisi nedir ? 
 
Sayfalarindan müsterileri tespit etmeleri ama Linkedin dışında direk irtibata geçmelerini uygun görmüyorum – Facebook ve Twitter’ı müşteri hakkında bilgi edinmek için kullanabilirler, böylece çok daha donanımlı bir satış faaliyetinde bulunabilirler. 
 
Satış profesyonelleri için özel bir mesajınız var mı ?  
 
Organizasyonlar ve bu organizasyonlar için çalisan satış profesyonellerinin bugün en önemli misyonu “Yeni Müsteri Kazanmak”. Tüm strateji, taktik ve eylemlerini buna göre düzenlemeliler cünkü bilmelilerki yeni müsteri kazanmadan hic bir şekilde organizasyonlarını büyütemezler. Tüm mekanizmanın yeni bir müsteriyle başladığını unutmasınlar. 
 
Mert Bey, bu keyifli sohbet için çok teşekkürler, sektöre getireceğiniz yenilikleri keyifle takip ediyor olacağım! 
 
B-rain Team turizm sektöründe eğitim anlayışına yeni bir soluk getirmesi beni heyecanlandırıyor ! Sorularınız için kendileriyle irtibata geçmek isterseniz www.b-rainteam.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. 
 
 
 

Bu Makale 11.02.2013 - 10:08:11 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.