Turizmde hedef 2023, her yol Roma'ya çıkar
“Uzun ince bir yoldayım
Gidiyorum gündüz gece
Bilmiyorum ne haldayım
Gidiyorum gündüz gece”
Haydi gelin "hallarımıza" mertçe ve dürüstçe bakalım..
ELİMİZDE OLANLAR:
1) Üç tarafı denizle çevrili ve tamamen kendimize özel Marmara denizi, iki adet muhteşem boğaz.
2) Tartışma kabul etmez tarih ve kültürümüz.
3) Aynı anda dört mevsimi yaşayabilen ve her mevsim kullanılabilme olanağı olan eşiz bir doğa. Deniz elbette pek çok yerde var ama Alaska’da mayonuzla denize giremezsiniz.
4) Yüreği sevgi ve saygı dolu bir halk.
5) 814 bin 578 km2 Alana sahib Asya ve Avrupa’yı birleştiren bir ülke.
TURİZM ALAN VE YATIRIMLARI OLARAK ELİMİZDE OLANLAR:
TURİZM DESTNASYONLARI (BÖLGELERİ)
1) İstanbul.
2) Antalya, Belek, Kemer.
3) Muğla veya başka bir deyişle Marmaris ve Bodrum.
4) Kuşadası, İzmir.
5) Kapadokya.
Unuttuklarım varsa affola.
YATIRIM VE İŞLETMELERDE MÜLKİYET DURUMU:
Tahminime göre otellerimizin %90'ı, yat ve kruvaziyer limanlarımızın %100'ü hazine mülkü.
İŞLETME VE KİRA SÜRELERİ:
Elde kalan süre ortama 25 yıl. Yap - işlet - devret modelinde yapılan yat limanlarında süre 15/20 yıl.
DÜNYA PAZARLARINA SUNDUĞUMUZ DEĞERLERİMİZ:
Güneş, deniz ve kum ve de kültür…
KATILDIĞIMIZ YURT DIŞI FUARLARI:
136 fuar. Bunlardan sadece 2'si yatçılık, 1 tanesi de kruvaziyer fuarı.
SİSTEMLERİMİZDE NELER VAR?:
Sistemlerimiz de "hallarımıza" mertçe ve dürüstçe bakalım..
1) YATIRIMLARIMIZ:
a) İhale şartları, yasal izin ve belgeler gözlüğü ile duruma bakarsak 650 yatakla binler arasındaki uçurumları görebilir miyiz bilmem. Üstüne üstlük birde 25/30 yıllık kullanılmışlık, aşınmışlık..
b) Deniz, güneş ve kum ama kıyı kenar çizgisi, kıyı asla olmaz. 1'inci 50 metre, eh birazcık 2'inci 50 metre. Haydi birazcık daha...
Bir küçük fıkra " Bodrum Kara Ada bir zamanlar bir yatırımcıya 49 yıl süre ile kiralanmış. Kıyı ve kıyı kenar çizgisi beyler 'Dur kardeş. Buralar bizden sorulur' demiş. Bayan birinci 50 ile ikinci 50 metreler 'Vallahi ayol nasıl olur? Hadi gari biraz oluversin' demiş. İhtiyar aksakallı sit amca da 'Hop hemşerim. Evladım haddini bileceksin, yaşlılara saygı göstereceksin' demiş. Demişler, demişler ama adama adada ayak basacak yer bırakmamışlar. Ne yapsın adamcağız, kara kara düşünüp dururken bir de bakmış yeşilciler, çevreciler, fokçular alay alay geliyor... Rivayet olunur ki o adamcağız hala ardına bakmaksızın kaçıyormuş."
Turizm adına deniz - güneş - kum satacaksak ki satmalıyız özellikleri nedeniyle kıyıdan başka yerde yapılması mümkün olmayan yapıları, bu tesisleri (3621 sayılı kıyı kanunun 6'ıncı maddesi) gözlüğünden sadece liman, balıkçı barınağı yat limanı gibi deniz yapıları dar bir çerçevede görmekten süratle kurtulmalıyız.
Kıyılarımızın kullanım amacı süratle belirlenmeli, sınırlamaları bu amaçlara engel olmayacak, ancak kıyılarımızı korunmasını ve kullanılmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
2) PROFESYONEL YATIRIM VE İŞLETME AMATÖR SEKTÖR OLUŞUMU:
Turizm Sektörü 1980'li yıllardan beri her turizm bakanından Turizm Birlikleri Kanunu istemiştir. Bir sürü çalışmalar, toplantılar yapıldı. Bakanlarımızın hemen hepsi söz verdi. Antalya'da katıldığım galiba son çalıştayımdı. TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarçıklıoğlu ile birlikte gelecek olan Sayın Ertuğrul Günay kapanış toplantısına ağır girip nedeniyle katılamamıştı. Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu kapanış toplantısında açık ve net konuştu. 'Beyler ben TOBB Başkanı olduğum sürece Turizm Birlikleri Kanunu çıkmayacaktır. Turizm sektörü kendi sektörel disiplini oluşturmak hakkı tanınmayan, meslek bile kabul edilmeyen sadece kamusal disiplin ve kurallarla masa başında yönetilmeye çalışan bir sektör. Türkiyem'in, ülkemin vazgeçilmezi bir sektör.
3) YATLAR, YAT LİMANLARI, SU SPORLARI, GÜNÜBİRLİK GEZİ TEKNELERİ, KRUVAZİYER TURİZMİ KISACA DENİZ TURİZMİ :
Elbette, otellerimiz de otel işletmecilerimiz de dünya turizminde çok önemli bir yer edindiler, doğrudur. Ama deniz turizmi yat limanları ile Avrupa'da 1 numara'ya ulaşmıştır. Yat inşaatımız ise dünyada 2'inci sıraya yerleşmiş. 20 yıl önce rüyamızda bile göremediğimiz yat ihracatı 1 milyar dolara ulaşmıştır. Kruvaziyer gemiler için homeport'u olmayan 3 tarafı denizle çevrili tek ülkeyiz. Dünyanın en güzel yatı unvanına sahip SAVARONA YATINA VE DİĞER MEGA YATLARA bağlanma hizmeti verecek limanımız yok.
10 yılı aşkın bir süredir GALATAPORT'U kruvaziyer limanı yapmaya çalışıyoruz. Olmazzz'! Galata'da İstanbul boğazı içersinde o tarihi alanda hem deniz hem kara trafiği açısından homeport olmaz. KRUVAZİYER HOMEPORT'U İÇİN ATAKÖY İDEALDİR. GALATAPORT 50 METRE ÜSTÜNDE MEGA YAT STATÜSÜNDEKİ YATLAR İÇİN DÜNYA ÇAPINDA BİR VIP LİMAN OLMALIDIR.
4) VE TABİİ ELİMİZDE HİÇ KONUŞMADIĞIMIZ, BİR BAŞKA VE ÇOK DEĞERLİ BİR ÖGE DAHA VAR. PERSONEL VE MÜRETTEABAT.
Kim ne derse desin ben büyük harflerle yazıyorum.
TÜRK TURİZMİ.....
OTELLERİMİZ, ACENTALARIMIZ, REHBERLERİMİZ ;
TÜRİZM PERSONELİMİZİN
DENİZ TURİZMİ İSE ;
MÜRETTEBATIMIZIN
SIRTINDA BUGÜNE ULAŞMIŞTIR.
Bu Makale 02.04.2013 - 14:13:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Sayın Artun bey, öncelikle bir turizmci olarak yazılarınızı beğeni ile okuyorum. Söylediğiniz herşey düşündürücü olduğu kadar gerçeklere ve geleceğe ışık tutuyor. Söylenmeyelim söylemek cesaret ister, siz ise bunu büyük bir cesaretle yapıyorsunuz. Kaleminize sağlık. Evet, bu yazınıza istinaden, bir turizmci ailenin kız çocuğu olarak bene turizmin otel bacağındayım. Otelciyim 13 yıldır, önbüro, SATIŞ, SATIŞ pazarlama Md yardımcılığı ve şimdide genel müdür yardımcısıyım... Biz çalışan alt kadro olmasa hangi paton, iş veren bizim yerimize çalışacak merak ediyorum. Biz alt kadro severek çalışıyoruz, karşılığında ise takdir edilmek ve bir teşekkür istiyoruz. Bizim büyüklerimiz toplantılara gidiyor, onlar bizim yerimize de konuşuyor ama bizim işlerimizi yaşam imkanlarımızı eğitimimizi düşünen kaç işletme var acaba?
Turizmcinin anıları da şikayetleri de bitmez, birileri bu gidişe ir dur dese hiç fena olmaz...
-
Değerli yorumlarınıza ve hissiyatınıza katılmamak mümkün mü Sn.Çağlayan...? ANCAK: Turizmi bu günlere getiren tüm emekçilerin (aç ve bilaç) kış uykusuna yatma zorunluluğu ötesinde, eldeki üçbuçuk destinasyonun Anadoluya da bu koşullarda yayılmasının getireceği ortamı, Türkiye hiç bir şekilde hak etmemektedir. Politik çıkarlar rol oynasa bile, uzlaşma yoluyla çözümler bulmak ve kesinlikle durmamak gerekmiyor mu...? Şampiyon turizmin bugün halen tek bir kruvaziyer gemisi yoksa, bundan büyük dersler çıkmalıdır. Çağdaş gereklere uygun destinasyonlar filomuzu geliştirmek ve dünya denizlerinde Anadolu değerlerini ve dengeleri bozmaksızın hak ettiği değerine pazarlamak, Türk turizminin temel hedefi olmalı ve tüm engeller acilen aşılmalıdır...