Cem Polatoğlu

Turizmde fırsat siteleri

Türk tüketicisinin yeni gözdesi fırsat siteleri. Yaklaşık iki yıl önce yabancı yatırımcılar sayesinde tanıştığımız fırsat sitelerinin sayısı 200’ü geçti. Türkiye’deki takipçi sayısı da 4 milyona ulaştı.

Türkiye’deki toplam internet kullanıcılarının yüzde 15’i tur alışverişinden akşam yemeğine, masajdan dil kursuna, konser biletinden spor salonu üyeliğine kadar fırsat sitelerinden alışveriş yapıyorlar. Üyelere mailler yolu ile öyle fırsatlar sunuluyor ki  biri cezbetmese diğeri cezbediyor insanı. Çünkü her telden çalıyorlar, her zevke hitap ediyorlar.
 
Bir çok kuruluş gibi seyahat acenteleri da fırsat siteleri vasıtası ile satışlarını geliştirmeye başladı. Bu konuyu irdeleyip fırsat sitelerinin turizm sektörüne katkılarına göz atmak istedik. 

FIRSAT SİTELERİNİN SEYAHAT ACENTELERİNE KATKILARI

Tur şirketlerinin pazarlama ve reklam harcamalarından büyük tasarruf sağlar.
 
İlan verme potansiyelinde olmayan küçük acentelerin, kendileri ve ürünlerinin büyük kitleler tarafından tanınmasını ve satın alınmasını sağlar.
 
"Tatil, tur" ile henüz tanışmamış tüketicilerin sektörle tanışmasına katkı sağlar.
 
Ölü sezon dediğimiz turizmin durgun dönemlerinde pazarın canlanmasına katkıda bulunur. Bu sayede otel, yöre esnafı ve onlara ürün sağlayan sektörlere hareket getirir. 
 
HER FIRSAT SİTESİ TUR SATIŞI YAPABİLİR Mİ?

Fırsat siteleri TÜRSAB belgeli değiller ise tüketiciden para tahsil edemezler. Bu durumdaki fırsat sitesi ücreti mukabili 'indirim kuponu' yayınlar. 1618 sayılı yasaya göre nihai müşteriden para toplama yetkisi sadece Türsab ve Turizm Bakanlığı belgeli seyahat acentelerine aittir. 
 
Kupon yayınlamayan, seyahat acentesi olmayan fırsat siteleri sundukları hizmet karşılığı tur şirketine hizmet (komisyon) faturası kesebilirler.
 
6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre tahsilat; irsaliyeli fatura ve/veya ürün teslimatı ile gerçekleşebilir. Fırsat siteleri firmalarının ürünü teslim etmeden önce 'para toplama' yetkileri yoktur. Seyahat acenteleri adına tahsilat yapma yetkileri de yoktur.

1618 sayılı yasaya göre tur için para toplama yetkisi sadece seyahat acentelerine mahsustur.  Bunun aksine davranan fırsat siteleri haklarında fatura bedelleri 3 katı maddi ceza ve sonucu hapis cezalarına kadar varan 'dolandırıcılık' davaları açılabilir.

Bu nedenle tur satışları için nihayi tüketiciden para tahsil etmek isteyen fırsat siteleri, mutlaka ilana çıktığı “aynı isim ve vergi dairesi altında olmak kaydı ile” seyahat acentesi belgesi almak zorundadırlar.
 
Fırsat siteleri, “A” ismi ile seyahat acentesi kurup “B” isimli şirketleri vasıtası ile para tahsilatı yapamazlar. Kısaca 'Kasaba Fırsatı' adındaki fırsat sitesi yine aynı şirket, adres ve vergi levhasına ait TÜRSAB belgeli 'Kasaba Fırsatı' isimli tur şirketinden tahsilat yapabilir.   
 
TÜKETİCİLER İÇİN; BİR TURU FIRSAT SİTESİNDEN ALMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Tüketiciler, Fırsat sitesi şirketini maliyeden, Tur şirketini TÜRSAB’ın web sitesinden teyid etmelidirler http://www.tursab.org.tr/tr/seyahat-acentalari/seyahat-acentasi-arama Tüketiciler Tur ödemesini Fırsat sitesine yapılacaklar ise, Fırsat Sitesinin TÜRSAB belgesini yukarıda ki adresten sorgulamalıdırlar

Web siteleri nedeni ile Türsab’a, Bakanlığa ve Platformumuza gelen şikayetlerin %85’i ne Türsab, ne bakanlık veya maliye, hiçbir yerde kaydı olmayan kaçak acentelere ait şikayetlerdir. Bu durumda yetkili mercilerin de yaptırımı olamamaktadır.

Yurtiçi veya yurtdışı bir günlük turlarda bile “TÜRSAB seyahat sigortası” sorulmalıdır. Bu sigorta bavul kaybı, hırsızlık v.s sigortası değil tamamen ayıplı, eksik veya gerçekleşmeyen turlara karşın düzenlenmiş bir sigortadır. Ve sadece Türsab'a bağlı seyahat acenteleri bu sigorta poliçesini verebilir. Sigorta şirketi dahi bu güvenceyi veremez.   

Bu Makale 13.02.2012 - 14:30:19 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Mustafa Tuğrul FIRAT 25.01.2012 - 10:42

    Herkes yazıdan farklı birşeyler anlamış ama benim anladığım kısım şu oldu: Fırsat siteleri daha geniş bir kitleye erişebildikleri için acenteler ve tur şirketleri için de bir fırsat yaratmaktadırlar. Tabiki herşeyde olduğu gibi işini düzgün yapan fırsat sitelerinin sunduğu hizmetler çok daha iyi olacaktır. Pekçok şikayetin gelmesi müşterilerin birşey satın alırken dikkat etmemesi ve bu konuda bilinç oluşmaması nedeniyle olmaktadır. Neticede günlük yaşamda da heryerden alışveriş yapmıyoruz değil mi? Zaten yazar da tüketicilere hemen gidin bir fırsat sitesinden alışveriş yapın dememiş. Fırsat sitelerinden alışveriş yapmak için gerekli koşulların ne olduğunu açıklamış. Şahsen ben de fırsat sitelerinden bir alışveriş yaparak bu turları denemeyi düşünüyordum. Bilgilenirici bir yazı olmuş hem tüketiciler hem de fırsat sitelerinden geniş kitlelere ulaşmak isteyen şirketler için

  • Hamdi Tanpınar 20.01.2012 - 12:49

    Cem Bey Selamlar bu konuda daha çok yazılır çok çizilir bir iki kelime de ben edeyim dedim. Fırsat sitelerinin ortaya çıkış mantığıyla, şu anda yürütülmeye çalışılan operasyonlar arasında derin bir zıtlık oluşmuş durumda. 2009 krizinde ABDde restoranların boş masalarını doldurmak için ortaya çıkan bu model ülkemizde site pazarlamacıları tarafından ürün sağlayıcılara (otel veya tur operatörü) zararınızı reklam pazarlama gideri gibi düşünün bir seferde bilmem kaç milyon kişiye mail ile ulaşıyoruz acayip reklamınızı yapıyoruz şeklinde lanse ediliyor. Bir turunuzda elinizde kalkışa üç gün kala hala 3040 koltuk var ve çatır çatır parasını ödediyseniz can kurtaran olarak kullanmanız gereken sistem durup dururken patlayan bir silah gibi hepimize zarar veriyor. Otelci keni bilir mal kenisinin isterse 90 indirimlerle satar (Gerçi bu da aynı fiyatı veremeyen acentelere zarar veriyor) Ama gel gör ki tur paketlerinde herkesin maliyeti belli üzerine bindirim yapılıyor sonra indirim veriliyor, ya da hizmette kısıtlamalar yapılıyor kusurlar işleniyor. (Öyle tarihlere müsaitlikler veriliyor ki bazen kuponu kullanmak mümkün olmuyor) Kullanılamayan kuponlardan sitelerin ciddi karlar yaptığını duyuyoruz. Yola çıkışta 35 olan site sayısı şu anda 200 küsüre ulaşmış durumda, reputasyon sıfıra yakın sadık müşteri kitlesi elde edilemiyor. Bir kere bedava olarak nitelenirilebilecek rakamlarla satış yapılan müşteri sizin gerçek fiyatlarınıza asla tur satın almıyor, ,işin gerçeği müşteri hiçbir zaman acentenin değil fırsat sitesinin sadık müşterisi oluyor. Türsab ve Bakanlığın bu konuda ki çalışmasını tamamlamasını ve neticelerini merakla bekliyorum.

  • Cem Polatoğlu 16.01.2012 - 12:42

    Sayın Canan Naime KERİMOĞLU (EKONOMİST ) Size cevap yazmak için kim olduğunuzu, mesleki kariyerinizi googledan araştırmak istedim. Bu eleştiri haricinde sizin hakkınızda HİÇ BİRŞEY ÇIKMADI. Ne kariyeri, ne makalesi, ne yazısı.. Sadece koskoca bir HİÇ. Zaten yazının eden komik olduğunu söylemicem. kenisi araştırsın bulsun cümlesi ile siz komik değil rezil bir yorum yapmışsınız. Sizin adınızı kim kullanıp bu yorumu yaptı ise kenisine korkak, cahil tavuk ödülünü layık görüyorum.

  • Recep Arısoy 10.01.2012 - 11:22

    Cem Abi Önce Sevgilerimi sunayım. Ben burada parantez içerisinden bir konuyu belirteyim. Bu fırsat siteleri hakkın şahsen bana mailler ile inanılmaz şikayetler geldi. Özellikle bir mail gönderen acenteci arkadaşımız öyle bir araştırma yapmış ki bu fırsat siteleri hakkında, onun araştırmasına göre bu siteler suç işliyor. Aslında haksız da değil bu acenteci arkadaşımız. Şöyle bir soru soralım kenimize ( Türsab ) belgesi olmayan bir firma otel odası satabilir mi? Bu fırsat siteleri otel odası sattığına göre, bunlarında Türsab belgesi alması gerekmez mi?

  • AHMET PARK 10.01.2012 - 11:17

    BU SİTELERİN ÇALIŞMA PRENSİBİ HAKKINDA YAZARIN YETERLİ BİLGİSİ OLMADIĞI KESİN.KEZA 50 İNDİRİM ALMADAN NEREDEYSE HİÇ BİR ŞEKİLDE SİZLERLE ANLAŞMA YAPMIYORLAR.İTİRAZ ETMENİZ FAYDA ETMİYOR.YAPILAN ÇALIŞMAYI REKLAMTANITIM BÜTÇESİ OLARAK DEĞERLENDİRMENİZ GEREKTİĞİNİ SİZLERE ANLATARAK BİR ŞEKİLDE İKNA EDİYORLAR.KISMEN DOĞRU OLABİLİR.BİZ BU SİTELER İLE ÇALIŞTIK.OTEL CHECKIN SIRASINDA ANKET YAPTIK.BU SİTELERDEN ODA SATIN ALANLARIN YAKLAŞIK 80 İ 40 YILLIK ŞEHİR OTELİNDEN İLK DEFA HABERLERİ OLDUĞUNU İFADE ETTİLER.VERİMLİ OLDU DİYE DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ.ANCAK BU SİTELERİ TAKİP EDENLERİN İKİNCİ KEZ NORMAL FİYATLAR İLE SİZE GERİ DÖNMESİNİ PEK BEKLEMEYİN.KEZA BU DURUMU DA ÖLÇMEYE ÇALIŞTIK.PEK KOLAY OLMADI AMA SONUÇ KÖTÜ.ÇÜNKÜ BU TÜR PAZARLAMA FAALİYETLERİ O KADAR ÇEŞİTLENDİ VE SİSTEME GİREN TESİS SAYISI O KADAR ARTTI Kİ , HAFTADA 23 KEZ CAZİP FİYATLAR İLE HER HANGİ BİR OTELDEN ODA SATIN ALABİLİRSİNİZ.YANİ MÜŞTERİ SADAKATİ BU TÜR SİTELERDE YOK DENECEK KADAR AZ.

  • Canan Naime KERİMOĞLU EKONOMİST 09.01.2012 - 10:16

    Bu yazı baştan sona yanlışlarla dolu komik bir yazıdır.Herşeyi bildiğini zanneden arkadaşımız maalesef hiçbirşey bilmediğini göstermiştir. Konu tamamen yanlış aktarılmıştır. Yazara tavsiyem en azından bundan sonra konuyu yazmadan önce doğru insanlarla konuşarak ve araştırarak yazması.yoksa böyle komik duruma düşer.Neden komik olduğunu söylemicem. kenisi araştırsın bulsun.

  • Zafer Cengiz 09.01.2012 - 04:38

    iyi.ama.cem.bey... anırım.biz.bu.teknoloji.nimetleriboyutlarını hala tam.olarak.anlamış.değiliz... bir.de idrak ederek.kullansak bakın.neler.olacak...? alın.size.canlı.örnek: 1)ekranını (15dk.önce) açınca: edanın uçak.kokpit.mesjını.gördüm: 34 kişi hemen tepki.vermişti.bile... 5dk.içinde.ben.de esprili.katkı koyarakekranımda.sizin.bu.yazınızla.karşılaştım (kusura.bakmayın.ama) hemen çağ.dışı geldi... bu.durumda.da yorum (toplam.15dkda) bu.düşünceler.katkı.olarak.sizin.yazınıza yorum.yapıverdi ne.dersiniz.bu.işe...??? benim.aklıma.düşünce.hızında.yaşamak ifadesi.geliyor siz.ise bürokratik.işemleri.aktarıyorsunuz.? gerisi.de.yorumsuz.kalsın.baari...:))) sevgilerle...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.