Melik Yetim-Sherwood Breezes Resort Mali İşler Direktörü

Turizmde değişim

2012 yılı öngörülerinin şekillendiği bugünlerde, ITB Fuarı'nın arifesinde, elimdeki sayılara, verilere de dayanarak ve bir süredir basında çıkan yeni turizm bakanımız ve ilk icraatları ile ilgili haberleri de göz önüne alarak bazı görüşlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
 
Öncelikle gelen bazı yorumlar başlangıçta hep kötümser bir tablo çizdiğim üzerineydi. Ancak son zamanlarda öngörülerimde ne kadar isabetli olduğum konusunda yorumlar gelmeye başladı. Şunu söylemem lazım ki dört yıldır içerisinde bulunduğum turizm sektöründe elbette ki hala öğreneceğim çok şey vardır. Ancak önemli olan verilere dayalı yorumlar yapmak ve gelişmeleri sürekli takip ederek gündemin içerisinde olmaktır. Görevim gereği sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip etmemin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Çünkü her şeyin sonu dönüyor dolaşıyor paraya geliyor.
 
Öncelikle Sayın Ömer Çelik’e yeni görevinde başarılar diliyorum ve turizme yeni bir bakış açısı getireceğine inancımı belirtmek istiyorum.  Birinci naçizane  tavsiyem yenilikçi, gelişmelere açık, gündemi takip eden, turizm sektör temsilcileri ile birebir temas halinde bulunan bir kadro oluşturması ve hali hazırda bu özelliklere sahip kadroları elinde tutarak daha aktif görevlere getirmesi olacaktır. Sayın Bakan bunun ilk işaretlerini verdi ancak kadrolaşmayı yaparken siyasi kadrolaşmadan ziyade konusunda uzman turizm sektöründe tecrübeli kadroları göreve getirmesinden bahsettiğimi belirtmek isterim. 
 
İkinci naçizane tavsiyem ise her zaman her durumda belirttiğim üzere, yurtdışında kurulu Türk tur operatörleri ile sürekli temas halinde bulunacak bir koordinasyon ekibinin oluşturulması ve bu tur operatörlerinden içinde bulundukları pazarlardaki gelişmeler ile ilgili sürekli veri akışının sağlanması yönünde olacaktır. Bununla birlikte bu tur operatörlerinin ortak reklam bütçeleri ile desteklenmesi en önemli konudur ki, her yıl tanıtımda boşa harcanan milyonlarca doların daha efektif ve sonuca dayalı şekilde kullanılması ancak bu sayede sağlanır. 
 
Bir diğer konu ise turizmde sürdürülebilirlik ve 12 ay turizm için atılması gerekli adımlardır. Bunun için olmazsa olmaz olan şey ise kış dönemine yönelik teşvik yapılandırılmalarının oluşturulmasıdır. Çeşitli ülkelerin uyguladığı boş koltuk desteği, pax başı destek gibi tacrübelerimi bakanlık yetkilileri ile paylaşmaya hazırım. Bunun yanı sıra kışın özellikle Kültür ağırlıklı turizmin , sağlık turizminin ve kayak geliştirilmesi yönünde de önemli adımlar atılmalıdır.  
 
2013 yılı öngörülerimi daha önce sizlerle paylaşmıştım ve ne yazık ki görüşlerim halen devam etmekle birlikte sektör temsilcilerinin hiçbirisinin bu konuda henüz net bir adım atmadığını belirtmek isterim. Yine her sene olduğu gibi son dakika bekleniyor ve bu içeride otelciye ve incominglere, dışarıda ise tur operatörlerine çok büyük zarar veriyor. Doğru fiyat politikaları oluşturulana kadar da bu kayıplar devam edecektir. 
 
EUR/USD paritesindeki düşüş ve buna bağlı olarak EUR/TL ve USD/TL kurlarındaki aşağı yönlü hareket yaşanmaktadır. Paritenin 1,32 direnç seviyesinin üzerinde kalması ve buralarda yerini sağlamlaştırması ilerleyen günlerde daha da yükselebileceğinin sinyallerini verir, takip etmek gerekir ki buna bağlı olarak EUR/TRY kurunun da 2,42 seviyelerini test ettikten sonra yukarı yönlü harekete geçebileceği beklentisinde olmak gerçekçilikten uzak olmayacaktır.  
 
Saygılarımla katılacak olanlar ile ITB Turizm Fuarı'nda görüşmek dileği ile.
 
Not: Çalışmış olduğunuz bankaların yöneticilerini ve sektör uzmanlarını fuara davet etmeyi unutmayınız.
 

Bu Makale 26.03.2013 - 11:14:56 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Oguz 06.03.2013 - 01:37

    Yaziniz, ve sanirim, bu portalin ana konusu daha cok tatilci turisti nasil cekeriz. Cunku gordugum yazilar ve yorumlar hep bu dogrultuda. Her ne kadar bu yazida kis turizmi, kultur turizmi ve saglik turizminden bahseldilmissede, saglik turizmi haricindeki sektor tekrar donup dolasip tatilci turist pesine dusmekte. Ulkemizin cesitli koselerinde acilan onca yeni ve guzel otele ragmen, FUAR ve TOPLANTI turizmi gibi getirisi cok yuksek olan sektorlerin uzerinde hic dururlmamasi cok buyuk bir firsat kaybi. Su an icin sadece Istanbul a konsantre olan bu sektor, gayet rahatlikla diger sehirlerimizede yayilabilir. Ama tabii, her zamanki gibi isin kolayina kacip butun eforumuzu ve zamanimizi tatilci turist yakalamk icin harcarsak, yuksek getirisi olan sektoru yakalayamayiz ve kaybederiz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.