Zeynep Nili Bozatlı Bakır

Turizm sektör temsilcileri buluşması

Geçtiğimiz gün, Ankara’da Cumhurbaşkanı’nın daveti ile turizm sektörüne gönül veren turizmciler olarak Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaydık...

Ankara’ya davet edilmemizin gündem konusunu bilmeyerek, elimizde sorunlarımızı anlatan notlarımızla yola çıktık. Hepimizde bir heyecan vardı, 'acaba hükümet dertlerimize verimli ve reel çözümler mi üretecek' diye. Ben büyük bir heyecanla çıkardım defterimi kalemimi, bize sunulacak olan teşvikleri not almak için. Sessizce bekledik. Önce Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı konuşmasında 2016’da yürürlüğe giren 'Acil Eylem Paketi'nde neler yapıldığının üzerinden geçti. Akabinde, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına başladı. İstatistiksel bilgiler paylaştıktan sonra 'Büyük Turizm Kampanyası' olan 'Komşunu Al Gel' kampanyasını açıkladı.

Şu anda notlarıma dönüp baktığımda Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarından elimde kalanlar şunlar:

- Büyük Turizm Kampanyası açılışını yapmak için toplandık.

- Krizi fırsata çevirmek için atılım zamanı.

- Yeni ve güçlü olacağız.

- Yurt dışında yaşayan 5 milyon Türk vatandaşı var.

- 'Komşunu Al Gel'

- Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının izinlerinden en az 1 haftalarını Türkiye’de geçirmelerini ve komşularını, dostlarını ülkeye davet etmelerini istiyorum.

- Dalga dalga büyümeliyiz.

- Düğün vatanda olur. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız yılda 50 bin adet düğün yapıyor, bunları kendi memleketlerinde yapmalarını istiyorum.

- İngiltere, Almanya, Fransa ve daha bir çok ülkede yaşayan vatandaşlarımıza sesleniyorum.

- 'İşin de burada, tatilin de burada'. Türkiye’de yaşayan ve yabancı sermayeli şirketlerde çalışan 50 bin yabancıya ve bu şirketlerin yurt dışındaki merkezlerine sesleniyorum. Tatilinizin en az 1 haftasını Türkiye’de yapın.

Konuşmalardan çıkıp da resepsiyon alanına geçtiğimizde hepimizde ufak bir şaşkınlık vardı, tam da anlayamadık ne olduğunu. Çünkü herhangi bir kampanya detayı açıklanmadı, konuşmalar daha çok yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza bir 'çağrı' niteliğindeydi. Önümüzdeki günlerde hep birlikte kampanyanın neyi kapsadığını öğreneceğiz. Kampanyayı olumlu karşıladık ve eminim tüm acenteler ve otelciler en güzel yaratıcılıklarıyla bu kampanya dahilinde tanıtım yapmak için adımlar atmaya başlamıştır bile.



Konuşma sonrası yapılan resepsiyonda Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile konuşma fırsatı yakaladım ve 'Sayın Bakanım, emin olun hepimiz maksimum yaratıcılığımızı kullanıp kampanyaya destek vermek için çalışacağız, bundan şüpheniz olmasın. Ama bizim yatırımcı olarak, özellikle otelciler olarak çok büyük dertlerimiz var. Bizi yaşatın ki biz de bildiğimiz işi yapalım, hizmet sunalım ve yerli/yabancı misafirlerimizi ağırlayalım. Hepimizin bildiği sebeplerden dolayı dolmayan tesislerimizin vergi, SGK, banka ve personel yükleriyle boğuşurken inanın ki elimiz kolumuz bağlı.' dedim.

Kendisi bana şu cevabı verdi, “Dertlerinizi biliyorum, maliye bakanımızdan somut çözümler alabilmem için bu kampanyayı alıp götürmemiz yükseltmemiz lazım.”

Çoğu turizmci ile dün yaptığım sohbetlerde, dertlerin kemiğe dayandığını gördüm.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı’ya tekrar kendi mesajimi iletmek istiyorum:

“Ben sektörün genç kuşak temsilcilerindenim, ülkemizde turizm sektörüne gönül vermiş bir ailede yetiştim. Biz turizmcileri yaşatın ki, en iyi bildiğimiz işi yapalım. Ülkemizin güzel insanlarına istihdam sağlayalım, ülkemizin tanıtımını tüm dünyada yapalım ve hem kendi vatandaşlarımıza hem de yabancı turistlere en iyi bildiğimiz misafirperverliğimizi ve güler yüzümüzü hizmetimize yansıtalım. Sektörümüzü tekrar hak ettiği yerlere taşıyalım.”

15 maddede turizm sektörünün ihtiyaçları için somut önerilerim:

1. İki yıllık süre için sektör çalışanlarının SGK’sının yarısına devlet desteği verilmeli.

2. Turizm sektöründe faaliyet gösteren en az 5 yıldır turizm faaliyeti süren şirketlerin vergi ödemeleri 2 yıl ertelenmeli.

3. Banka kredileri için turizm sektörüne kolaylıklar sağlanmalı ve sektörün yaşadığı sorunlar çözümlenmeli.

4. Mevcut otellerin sürdürülebilir ticaret yapması için Istanbul’da otel yatırımlarına kısıtlama getirilmeli.

5. Tüm şehirlerde günübirlik kiralamaların önüne geçilmeli. Büyük yatırım yapan otel sahiplerine haksız rekabet yaratan günlük kiralanan dairelerin çoğu vergi ödemiyor ve minimumda can güvenliği sağlıyor.

6. Çıkan 'Torba Yasa'da borcunu yapılandırıp ödeyemeyenler için Mayıs 2017’ye kadar süre verildi. 6736 sayılı yasa gereği, 30.06.2016 tarihine kadar SGK borcunu yapılandıranlar faydalanıyor. Özellikle turizm sektörü için bu tarih kısıtlaması 31.12.2016 tarihine kadar değiştirilmeli. Böylelikle krizden dolayı SGK primini ödeyemeyen turizm sektörüne kolaylık sağlanmış olur.

7. Ülkemizdeki genel ekonomik krizin ve turizm sektöründeki krizin derinlemesine yaşanmasına rağmen kamu idarelerine yapılan müracaatlardan (örneğin kısa çalışma ödeneği) için bir çok şirket red cevabı aldı.

8. 2017 yılında turizm sektörü için etkili ve reel kabul edilebilir teşvikler oluşturulmalı.

9. Sahil bölgelerindeki ecrimisil tutarları makul hale getirilmeli.
 
10. Yeni yatırım teşviklerinin verilmesi yerine, varolan tesislerin renovasyonuna teşvik verilmeli.

11. Özellikle kış dönemlerinde Bodrum, Marmaris, Antalya, ve benzeri sahil beldelerinde, kış aylarında işletmelerin istihdam maliyetleri indirilmeli. 

12. Yerli tur operatörlerine ve hava yolu firmalarına destek verilmeli.

13. Ülkenin ve destinasyon markalarının dünyada lobi ve tanıtım çalışmaları yapılarak, imaj ve itibar tanıtımlarının yapılmasl.

14. Turizm destinasyonlarının kendi karakterlerine göre farklı tanıtımlar yapılmalı. Tanıtımlar yapılırken Turizm Bakanlığı bölgelerdeki yatırımcılardan da fikir almalı.

15. Destinasyon tanıtımlarının sosyal ağlar tarafından yapılması için devlet desteği sağlanmalı.

Şunu da belirtmeliyim ki; 'Turizm Sektör Temsilcileri Buluşması' programının başlangıcında, Türkiye’yi ve tüm turizm destinasyonlarımızı çok detaylı olarak tanıtan muhteşem bir film hazırlanmış. Bu filmde emeği geçen herkesi kutluyorum, bugüne kadar yapılmış en güzel ülke destinasyon tanıtım filmiydi.


Bu Makale 04.02.2017 - 11:15:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Turist 06.02.2017 - 10:22

    Çok meşhur yerli bir filmden o bilindik sahne aklıma geldi ^^Zeki Müren de bizi görecek mi ?^^

  • SABAN OKSUZ 06.02.2017 - 02:58

    Sn BOZATLI, Intiba ve goruslerinizi burada cesurca paylasmissiniz...Tebrik ve tesekkur ederim... Ama GONUL ISTERKI...orada davetli olan sektor UZMANLARI ayni CESARETI gosterip yuzlerine soyleselerdi...Bu sektorden palazlanmis DISISLERI BAKANI da bizlerin soylemlerini destekleyip dogrulasalardi...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.