Prof. Dr. Tuncay Neyişçi

Turizm, kriz, EXPO 2016

Türk turizminin kriz ile gerçek anlamda ilk tanışması 1990’lı yılların başına, Körfez Savaşı yıllarına rastlar.

Aslında Türkiye, ya da daha doğru bir ifadeyle Anadolu tarihin hemen her döneminde farklı kökenlerden krizlerle içlidışlı olmuş bir krizler coğrafyasıdır. Expo2016 Botanik ile tanışmamızın yaklaşık 6-7 yıllık bir geçmişi var.

On beş yıl önce, 6-7 Aralık 2001 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenmiş olan “2. Ulusal Türkiye Turizmi Sempozyumu” bildirilerinden birinin başlığı “Krize Dayanıklı Turizm” idi ve tarafımdan kaleme alınmıştı. Krize dayanıklı turizm olur mu? Olur, bal gibi olur! 1970’li yılları sonunda hit olmuş bir şarkıyı anımsatıyor olsa da olur! İlgi duyanlara bildiri metnini elektronik ortamda gönderebilirim.

Yerli, yabancı 8 milyon ziyaretçiyi hedefleyen Antalya EXPO2016 açılışına on gün kaldı.

Felsefesi “Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya”, teması “Çiçek ve Çocuk”, sloganı “Geleceği Yeşertmek”, alt temaları “Tarih, Biyo-çeşitlilik, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Şehirler” olan EXPO2016 kapsamında ülke günleri, yerel sergiler, uluslararası sempozyumlar, Dünya Çevre Sempozyumu, paneller, toplantı ve seminerler, çocuk kongreleri, sahne sanatları ve konserler ön görülüyor. Bunların hemen hepsi turizm sektörü için önemli temalar ve araçlar. Ancak turizm sektörü ile EXPO2016 arasında etkin bir dayanışma ve işbirliği kurulamamış görünüyor. Oysa EXPO2016 en azından yaşanan krizi hafifletebilmenin bir aracı olarak değerlendirilebilirdi. Sektör kanaat önderleri bu önemli fırsatı kaçırmış, ya da avantaja dönüştürmede etkili olamamış gibi görünüyor. EXPO krizle çakıştı bir özür olarak görülemez, gösterilemez. Yaşanmakta olan kriz konjonktürel  nitelikli, EXPO2016 isteğe bağlı ve planlı. Gerçekleşeceği, teması , vb. ayrıntıları yıllar öncesinden biliniyor.

Ülkemizin ilk EXPO’su, botanik EXPO’su, Ülkemizin turizm başkenti olarak kabul edilen, yarım milyonun üzerinde yatak kapasitesine sahip Antalya’da gerçekleştiriliyor. Bu kent aynı zamanda ülkemizin  5 milli parkı olan, endemik tür, biyolojik çeşitlilik, ormanlık alan bakımından en zengin kenti.  Dünyanın en iyi korunmuş sedir ormanları, anıt sedir ağaçları, ünlü Kleopatra’nın “Aşk İksiri” ve parfümünün  üretildiği sığla ağaçları, Kraliyet Bahçecilik Derneği Başarı  ödülüne sahip sığırkuyruğu çiçeği bu kentte. Dünyanın en geniş saf servi ormanı bu kentin sınırları içinde. Liste uzatılabilir ve bu değerlerden sayısız turistik ürün yaratılabilir.

Turizm anlayışı otel, yatak ve turist sayısı ile sınırlı bir sektörün EXPO2016’yı bir fırsat, otelleri dolduracak bir araç olarak görmesi, kentin ve ülkenin sunduğu doğal ve kültürel değerleri çekici turistik ürünlere dönüştürebilecek yaratıcılık ve dinamizmi göstermesini beklemek hayalperestlik gibi görünüyor.  Sektör EXPO2016’ya ilgisiz ve soğuk kalmıştır. Aslında uzunca bir zamandan beri yaşanmakta olan gerçek kriz budur ve yaşanması olası krizlerin (EXPO2016 gibi) de anası olacaktır.  Bu kriz destek paketleriyle çözülemeyecek kadar ciddi ve yapısal bir krizdir.

Bu Makale 07.05.2016 - 11:46:38 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Celal 20.04.2016 - 11:28

    Expo 2016 da yapılan hataları, programsızlık ve hesapsızlıkları içeren bir kitap hazırlanıp turizm okullarında okutulmalı okutulmalı ki gençlerin kulaklarında küpe olsun gerçi iş siyasette bittiği için muhtemelen bu gençler otelde çalışıyor olacaklar, bu tarz kurum ve organizasyonların başına daha çok imam hatipliler tercih ediliyor!!! Expo da ciddi bir muhattap yok maalesef. Bitmeyen yol çalışmaları ve tema parkı... Taşıma suyla değirmeni döndürmeye devam.

  • Sayın Hocam Kutlarım 13.04.2016 - 09:49

    Ülke Olarak yeteri Kadar Bu Expo ya onem vermedık, Acentelere Oteller Çekimser Kaldı , Gerekli çalışmalar yapılmadı, Şehir merkezlerinde Büyük Büyük reklam verene kadar Bence, Merkezi Konumdaki Yerlere Expo ile Özdeşik Bitkilerden Oluşmuş Görsel Şölenler Yapılmalıydı, Donercıler Carsısı Karşı Kosesıne, Cumhurıyet Meydanına Selekler Çarşısına, Akdenız Unıversıte Gırısıne, Onemlı Kavsak Ortalarına Haber sıtelerınde yeterı kadar Expo 2016 Tanıtılmılyor Gazetecı Yazarlarımız o Alana gıdıp ıncelemelı Gorsel foto vıdeolar elde etmelı ve bunları haber yapmalıdır Ancak Bunlarda Ajanslardan gelen haberlerı dırek sundugu ıcın bu tarz bır gırısımlerı yok ! Unıversıte olarak http://www.akdeniz.edu.tr/ bile siemizde Expo ile ilgili bir logo lınk bıle yok !!! Ne Acayıp

  • Kadir Ugur 13.04.2016 - 05:24

    Sayin Prof.Neyisci, Biz expo ya soguk kalmadik, expo bize soguk kaldi.Bati Avrupanin 4 Ülkesinden Antalya ya turist getiren Bentour un yönetim kurulu baskaniyim.2 aydir Expo yönetimi ile temas kurmaya calisiyoruz. Yönetim diye bir sey olmadigi icin simdiye kadar kuramadik. Turizm Bakanimiza mektub verdik, görüstük.Antalya Valimiz ile görüstük 30 kisiden olusan Almanya daki Konsul leri ve gazetecileri Acilisa davet etmek istedik. Ama bugüne kadar bir cevap alamadik. Ziraat Bakanliginin yapacagi organizasyon veya iletisimbu kadar oluyor herhalde. Bunlari yasadiktan sonra sizin yazinizi okuyunca düzeltme yapma geregi duydum. Sevgi ve saygilarimla Kadir Ugur Bentour Reisen

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.