Can Pulak

Turizm bölgelerinde vali değişiklikleri

Devletin düzeni, gelenekleri, memur profili hayli değişti.

Oysa turizm bölgeleri için yapılmış ve başarıyla uygulanmış bir plan vardı. Özal döneminde hazırlanan bu plana göre, turizm bölgelerinde görev yapacak Vali ve Kaymakamlar önce yurtdışına lisan kursuna gönderilecek, sonra da turizm bilgileriyle donatılarak, ihtiyaç bölgelerine tayin edileceklerdi.

Sadece onlar değil, turizm il ve ilçelerinde görev yapacak polis ve jandarmalarla, sahil güvenlik personeli de lisan bilenler arasından seçilecek, böylece idarede çağdaş bir bütünlük sağlanacaktı. Hatta sahillerde çalışacak jandarmalar için özel kıyafetler bile diktirilmişti. Bordo berelikler deniyordu onlara.

Türkiye’nin yıllarca sürdürdüğü bu başarılı uygulaması, dünyanın ciddi yayın organlarında övülerek yer almış, televizyon röportajlarına konu olmuş, ileri ülkelerde örnek olarak gösterilmişti.

Şimdi nereden nereye geldik? Turizm için yetişmiş bir valimiz kalmadı. Yetişenlerin hepsi ya emekli edildi ya da merkeze çekildi. Görev yerlerinde turizmi öğrenenler de, ilgisiz yerlere atandı. Muğla’dan örnek vereyim. Türk turizmine yılda 2 milyar dolardan fazla döviz kazandıran bu ilimize, tam sezonun başında Bingöl’den bir Vali atandı. Bu Vali turizmi ne zaman öğrenecek de, ihtiyaçları karşılayacak ve problemleri çözecek? Bundan önceki Vali Fatih Şahin, tam işi öğrenmişti ki merkeze çektiler.Niye çektiler,sezon başında neden görevden aldılar bilemiyoruz..

Bir Ahmet Altıparmak vardı. Turizmi Muğla’da öğreniyordu ki, onu da Antalya Valisi yaptılar. Neden yaptılar, başarısı neydi, bu soruların cevabını meslektaşları bile veremiyorlar. Ya peki ondan önceki çok başarılı Vali Temel Koçaklar’ı neden bir başka turizm bölgesinde görevlendirmediler? Böyle bir kıymeti İçişleri Bakanlığı kaçırdı, Koçaklar şimdi Danıştay üyeliği yapıyor. Yazık, bu insanlara… Valiler kolay yetişmiyor, hele de turizm valileri…

Muğla Valisi daha Bodrum’u yeni ziyaret etti. Sezonun ortasına geldik, yeni valimiz ancak teşrif edebildi. Gerçi Turizm Bakanını da henüz doğru dürüst göremedi Bodrum’umuz. Bir otel açılışı için gelmiş ve hemen dönmüş. Bodrum Bodrum olalı kendisine bu kadar ilgisiz kalan bir bakanı ilk defa görüyor.

Turizmin sorunları giderek büyüyor. Kim ilgilenecek bunlarla? Neden dünyanın övgüsünü kazanmış olan kararlar değişiyor? Niçin turizm bölgelerine iyi yetişmiş, turizmi bilen, sektörü de kucaklayacak idareciler gönderilmiyor? Neden polis, jandarma ve sahil güvenliğe lisan bilen personel verilmiyor? İleriye gideceğimize geriye gidiyoruz. Farkında değil miyiz acaba?
 

Bu Makale 27.08.2013 - 10:57:33 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • görengöz 26.10.2013 - 10:05

    Can bey görüşlerinize kısmen katılıyorum. Turizm hassas dengeler üzerinde faaliyet gösteren bir hizmet sektörü. Dinamikleri her an değişebiliyor. İhtiyaçlar turist profiline göre farklılıklar gösterilebiliyor. Sizinde sıralamış olduğunuz üzere turizm bölgelerinde görev alacak olan en üstten en alt seviyesindeki tüm devlet memurlarının turizmin ne olduğun bilmesi, en az bir yabancı dil konuşması gereklidir. Bunlara evet. Ancak başarılı Vali profili çizdiğiniz zaman kocaman bir hata yapıyorsunuz. Bazı Valilere kem söz söylerken Sayın Hüseyin AKSOY gibi üstün başarılı, yaptığı tüm hizmetlerde Muğlayı adeta çağ atlatan, gerek sahil kesiminde ve gerekse iç kesimde olsun tüm Muğla yaşayanıyla, çalışanıyla, üreteniye bütünleşen, projeler üretip hayata geçiren süper bir Validen sonra Muğlaya atanan ama Muğlanın koskoca 2 yılını boşa geçiren, Muğla için hiçbir şey üretmeyen, havanda su döven bu nedenle birçok Muğla yaşayanı tarafından da alenen başarısız olarak ifade edilen Temel Koçakları başarılı diye lanse etmeniz çok çok yanlış. Sizi doğruyu, güzeli bilen ve kişilerle bilgisini paylaşan birisi olarak tanıyoruz. Böyle yanlışlarınız size olan kanaatleri zedeler haberiniz olsun. Saygılarımla.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.