Serdar Ceylan

Teknolojiyi yakalama kılavuzu!

Evet. Sonunda internet kullanımımız, Türkiye genelinde % 49.9 oldu. Yani nüfusumuzun %50 si internet kullanıyor.
 
Düşünün, bu sayı daha 2000 yılında %3.76 idi. Aradan 13 sene geçti ve durum ortada. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre; bilgisayar ve internet kullanım oranları, 16-74 yaş grubundaki erkeklerde %60,2 ve %59,3 iken, kadınlarda %39,8 ve %38,7’dir. Bilgisayar ve internet kullanımı kentsel yerlerde %59 ve %58, kırsal yerlerde ise %29,5 ve %28,6’dır. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) Düzey-1’e göre bilgisayar ve internet kullanımının en yüksek olduğu bölge, %62,1 ve %61,4 ile TR1-İstanbul bölgesidir. Bunu %59,8 bilgisayar ve %58,5 İnternet kullanım oranı ile TR5-Batı Anadolu bölgesi takip etmektedir.
 
Bilgisayar ve internet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubu 16-24’tür. Bilgisayar ve internet kullanımı, tüm yaş gruplarında erkeklerde daha yüksektir.
 
İnternet hayatımızı kurtaran en temel ihtiyaç haline geldi. Artık evimizdeki temizlik hizmetini dahi internetten bulabilecek durumdayız. Bu durumda sadece Google'ı iyi kullanmak en önemlisi. 
 
Google kullanımından biraz bahsetmek istiyorum. Bilindiği üzere, Google ciddi bir kütüphane ve veri tabanı. Google bizim davranışlarımıza göre hareket eden bir ortam. Sizin aradığınız kelimeleri tam eşleme veya geniş eşleme olarak algılamaktadır. Diyelim ki, siz siyah futbol topu arıyorsunuz. Google'da Futbol Topu yazarsanız karşınıza birden fazla futbol topları çıkacaktır. Fakat siz tırnak içerisine alıp "Siyah Futbol Topu" yazarsanız, tam aradığınız şekilde siyah futbol topunu ayrılmadan yazan bir arama sonucuna ulaşabilirsiniz. Google eşsiz bir matematik üzerine kurulu bir algoritmadır. Bu şekilde aramalar sizi zamanınızdan kurtaracaktır. 
 
Yukarıdaki kısa bilgiden sonra yeniden internet kullanımına dikkat çekmek istiyorum. Türkiye’de yeni yapılacak alt yapı çalışmalarından sonra, yakında mobil telefonlarımızda artık 4G kullanımına başlayabileceğiz. 3G'den sonra daha fazla hızlı internet sloganı olarak hayatımıza girmeye hazırlanan 4G sayesinde, videolarımızı daha hızlı izleme şansımız olacaktır. Burada şunu unutmamak lazım. Pil ömrümüzde bir o kadar azalacaktır. Şu anki pil kullanımımızın yaklaşık olarak % 30 daha fazla kullanımından söz ediyorum. Uzmanlar uzun yolculuklarda mutlaka 4G 'yi kapalı kullanmamızı tavsiye ediyorlar. 
 
Bu kadar güzel gelişmelerden sonra internetin aklımızdan çıkmasının imkânsız olduğunu sizin de söylediğinizi duyar gibiyim. 
 
2014 yılında interneti farklı durumlarda kullanmak üzere Apple ve Google firmalarının uzun zamanlardan beri üzerinde çalıştıkları Google Glass ve İwatch’ın satışa sunulması bekleniyor. Aldığımız son duyumlara göre Apple kendi store'unda satışına başladı bile: 34 $’dan satışa sunulan iwatch ile maillerinizi rahatlıkla okuyabilecek ve telefonunuz ile entegre kullanabileceksiniz. 
 
Google Glass hakında henüz bir satış gerçekleşmedi. İnternet kullanımında ciddi bir boyut kazandıracak olan Google Glass, siz yürürken bile maillerinizi okumanıza imkan tanıyacak. Bundan 5 sene sonra yüzlerinde Google Glass olan insanları sokaklarda görmeye başlarsanız sakın şaşırmayın. Hatta kendi kendine ellerini oynatarak veya havada klavye kullanan insanları da gördüğünüzde artık akıl sağlığının yerinde olmadığını düşünmeyeceksiniz.
 
 
Bu haftalık benden bu kadar. Umarım sizlere buradan internet ve bilişim hakkında faydalı bilgiler sunabileceğim bir alan yaratabilirim. İleriki zamanlarda internetin ve bilişim dünyasının özelikle üzerinde durmanız gereken noktalarından da söz edeceğim. 
 

Bu Makale 11.12.2013 - 10:36:02 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • faydalı 27.09.2016 - 03:49

    Faydalı bir yazı olmuş. Gerçkten kullanımlar çok ciddi şekilde arttı.

  • Bekir Demir 23.04.2015 - 12:26

    Yazıyı okuyunca önüne gelen uzman olmuş güzel memleketimde diyesim geldi. Yazı tamamen boş. Beyfeniyi tanımam bilmem ama bence başka alanlara yönelmeli.

  • Appleı hiç tanımayan bilişim uzmanı 05.02.2014 - 03:11

    Beyefeni Apple firmasının. hadi bırakın Appleı herhangi bir teknoloji şirketinin lansman yapmadan ürün satışına başladığı nerede görülmüş. iWatch diye bir ürünü yok Appleın. Belki 2014te olabilir. Ama araştırmadan bilmeden yazmayınız.

  • Anonymous 16.12.2013 - 02:41

    Keninizi bilişim uzmanı olarak mı görüyorsunuz ?

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.