Eda Özsoy

Tayvan’dan bir milyon turist hayal değil!

Geçtiğimiz hafta, TÜRSAB, THY ve Ankara Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu iş birliğinde organize edilen bir inceleme gezisi çerçevesinde Tayvan’daydım.

Turizmci bir grupla Tayvan’a giderken ülke hakkında bildiklerim Google arama motoruna yazdığım bilgilerden ibaretti. Ancak Tayvan’a gidince Türkiye için alternatif bir turist potansiyeli olan çok farklı bir ülkeyle karşılaştım.
 
Kişi başı yıllık gelir 28 bin dolar
 
Sizlere de kısa bilgiler vermek istiyorum Tayvan hakkında...
 
Resmi adıyla Çin Cumhuriyeti olarak anılan Tayvan, bir ada ülkesi olarak biliniyor. Pasifik Okyanusu’nun hemen kıyısında yer alıyor. Yüzölçümü Konya kadar ancak kişi başına yıllık gelir 28 bin dolar civarında…


 
Uyumlu ve misafirperver insanlar
 
Toplam 24 milyonluk nüfus 1990’lı yıllardan bu yana hiç değişmemiş. Tayvanlılar Çinlilerin davranış örüntülerinden çok Japonlara daha çok benziyorlar. Halk uyumlu, kibar ve çok daha misafirperver. Yani; sorun çıkarmayacak, her türlü koşula uyum sağlayacak lokum kıvamında turist tadında Tayvan halkı.


 
Türkiye resmen tanımıyor
 
Çin Halk Cumhuriyeti ile Tayvan arasında yıllardır süre gelen bir kavga var. Her iki ülke de asıl Çin’in kendileri olduğunu iddia ediyor. Bu nedenle Çin, Tayvan’ı ülke olarak tanıyan ülkelere ambargo uyguluyor. Türkiye de Tayvan’ı resmen tanımayan ülkeler arasında yer alıyor, ancak bir ticaret ofisi bulunuyor.
 
Türkiye’nin Tayvan temsilcisi anlatıyor
 
Tayvan’ı Türkiye’de Tayvan Türk Ticaret Ofisi Temsilcisi İsmet Erikan temsil ediyor. İsmet Erikan’ı Türk turizmcilerle birlikte ziyaret ettiğimizde Tayvan’daki turizm potansiyeli hakkında ayrıntılı bilgiler öğrendik.



14 milyon turist yurt dışına çıkıyor

Tayvan’ın yıllık 300 milyar doların üzerinde bir ihracatı bulunduğunu belirten Erikan, Asus ve Acer gibi markaların tüm dünyaya bu ülke üzerinden yayıldığını, telefon ve bilgisayar çiplerinin de aynı şekilde bu ülkede üretildiğini anlattı.

Tayvanlı turist potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu kaydeden Erikan’ın verdiği bilgilere göre, yurt dışına her yıl 14 milyon turist gidiyor. Bunların çoğu Japonya ve Çin’i tercih ediyor. Buna karşılık Tayvan’dan geçen yıl Türkiye’ye sadece 70 bin turist gelmiş.   


 
“Potansiyelin farkında değilsiniz!”
 
İsmet Erikan gerekli ortamlar sağlanırsa Tayvan’dan Türkiye’ye bir milyon turistin gelebileceğini düşünüyor. Erikan, “Tayvanlılar; İstanbul, Kapadokya, Safranbolu ve Pamukkale’ye daha çok gidiyorlar. Sırt çantalı gezginlere de büyük görev düşüyor. Bir ülkeyi gidip tanıtanlar onlar oluyor. Bence onları kazanmak,  yönlendirmek lazım. Aynı zamanda eğitim amaçlı gezenler de önemli. Asıl sorun Tayvan’daki potansiyelin farkına varılmamış olması. Diğer ülkeler için yapılan tanıtım çalışmalarının yüzde 10’u Tayvan için yapılsa burası uçar” diyor.


 
Bu geziden sonra gördüm ki, Türk turizminin zor dönemden geçtiği şu günlerde alternatif pazarları araştıran sektörün uzaklarda bile olsa Asya’da farklı bir seçeneği var. Türkleri tam olarak tanımıyorlar ama çok meraklılar ve farklı yerlere seyahat etmek istiyorlar. Tayvanlı turistler arasında Türkiye neden yükselen yıldız olmasın?






Bu Makale 03.05.2017 - 10:22:29 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.