Sabahattin Duman

Sahte dünyalar

Son yılların yükselen yıldızları Alaçatı,Yalıkavak,Cunda,Bozcaada gibi bir elin parmaklarını geçmeyen destinasyon... Bunların yanında çizgisinden ödün vermeyen Türkbükü, Şirince, Göcek gibi tatil yöreleri ..

Sahtecilerin işgal ettiği bir çok eskinin yıldız destinasyonları inişte, her şeyin orijinalinin sunulduğu yukarıdaki yerler yükselişte. Değerlerini koruyan destinasyonlar yükselirken, korumayan destinasyonlar rekabetin gerisinde kalmaya mahkum. Bu geriye düşüş ülke içinde bölgesel olarak görünüyor fakat yurt dışından bakıldığında Türkiye markasına zarar vermeye başlıyor.

Konaklama tesis yığınlarının etrafını kene gibi sahte çanta,t-shirt,parfüm satıcıları sarıyor. Dükkan sahibi için kiracının ne iş yaptığı,ne sattığı,turisti nasıl kazıkladığının önemi yok. Bunu kiranın sıcaklığını seven turistik tesis içi veya dışındaki dükkan sahipleri görmezden geliyor. Ne de olsa para sıcak, Bu sahteciler zamanla etraflarındaki cafe,bar,restaurant benzeri işletmeleri yok ederek yayılmaya devam ediyorlar.

Bodrum'da Merkez, Gümbet ve barlar sokağı yerlerde. Her sokağı sahteci dolu, Bodrum merkezi ve Gümbet'te son 10-15 senedir yeni otel yatırımı yok gibi. Turistik bölge dışında biraz para biriktirenin ilk aklına Bodrum'da,Kuşadası'nda,Marmaris'te bir otel kiralayıp köşeyi dönmek geliyor. Mülk sahipleri genelde bu hesap bilmezlerin ödediği yüksek kiralara bayılır yıllardır,aslında bindikleri dalı kestiklerinin farkında değillerdir. Her bilgisiz işletmecinin bu bölgelerdeki turizmden alıp götürdüklerinin yanında bu fazla kiralar devede kulak gibidir. 

Bodrum ve Gümbet'de Eskiden Barlar sokağı olan caddelerin adının "Sahte markalar sokağı" olarak değiştirilmesi daha doğru olur.İnternete girip "Kuşadası sahte çanta"(kuşadası fake bag) araması yapınca forumlarda sohbet konusu olduğunu gördüğünüzde Marmaris için arama yapmanıza gerek olmadığı fikrine sahip olursunuz.

Marmaris,Kuşadası, Bodrum,Ayvalık gibi geçmişin yıldızları sürecin hep böyle devam edeceğini, ellerindeki mirasın tükenmeyeceğini zannederek "ticarette her yol mubah" yolunu seçerek kendilerini zirveye taşıyan değerleri yok saymaya başladı. Doğanın,yerel değerlerinin, denizin, ormanın,insani değerlerinin birer birer yok olduğunu fark edemediler. Aymazlık halen devam ediyor. Bir yandan belediyeler,olmadı diğer yerel idareler,olmadı bakanlıklar düzeyinde özel izinlerle istikrarlı bir biçimde yok ediş devam ediyor. En can alıcı yerlere halkın gözüne sokarcasına binalar dikiliyor,herkes sadece izliyor.

Kuşadası'nda turistik tesislerden daha hızlı büyüyen ikinci konut betonlaşmasının önüne geçilemedi,ucuz konut göç kapısını açtı ve Kuşadası turistik bir beldeden çok deniz kenarı bir metropole dönüştü. Son yıllarda yeni turistik tesis inşaatı neredeyse yok denecek kadar azaldı ve eski tesisler el değiştirmeye devam ediyor. Fakat hemen yanı başındaki Şirince tüm dünyadan milyonları çekmeye devam ediyor. Çünkü orijinal.

Betonun tahribatıyla ilgili kısa süre önce kaybettiğimiz ünlü denizci Sadun Boro'nun Inaf Gari filminde dostum Yapımcı ve Yönetmen Harun Özakıncı'ya dediği "çöpü her zaman toplarsınız, önemli olan beton. Gökova'da betonlaşmaya izin vermeyin Harun..Gökova sana emanet.." cümlesi her şeyi özetliyor. Günlük konularla uğraşırken resmin bütününü kaçırmamak geriye dönülmez hale gelmemek lazım.

Ayvalık neredeyse son 15 yıldır yeni otel inşaatı yapılmıyor. Eski otellere biraz makyaj biraz tadilat bir de isim değişikliğiyle müşteri çekmeye çalışıyor. Ayvalık merkezi ve Sarımsaklı da durum böyleyken yine Ayvalık Cunda değerlerine sahip çıktığı için yükselişte. Çünkü olduğu gibi.

Her şeyin olduğu gibi sunulduğu ve değerlerin korunduğu bölgeler çıkışta, bir yerlere gelmesine sebep olan değerlerine sahip çıkmayan,her şeyi kısa vadeli maddi çıkarlara bağlayan  destinasyonlar inişte.

Evet çıkışta olan yerlerde çanta pahalı ama orijinal, kabak çiçeği dolması pahalı ama doğal, otel pahalı ama her şeyi yerli yerinde, katakulli yok, çakma marka yok, alış veriş yaparken aşağılanma yok,denizlerinde çöp yok. 

Dürüstlük var,Tatilin var, sevgi var.

Tatilsiz,sevgisiz kalmayın.






Bu Makale 02.07.2015 - 09:11:55 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Melih Yetis 15.07.2015 - 12:36

    Sabahattin Kardeşim, Turizm de kişisel,kısa vadeli, günlük hesaplarla bindiğimiz dalı nasıl kestiğimizi ve geleceğimize günlük kısa vadeli çıkarlara heba ettiğimizi güzel özetlemişsin, kıssadan hisse, eline sağlık.

  • ziya altınay 02.07.2015 - 12:14

    haklısın kardeşim, ve ayrıca turizm kontrolsüz bir güç durmuna sokuldu kimin ne yaptıgı ve imarsız belli başlı kişilerin tekelinde dönüyor

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.