Feti Kuyucu

Rusya pazarında oyunun yeni kuralları ve yeni düzen

Yeni düzende ve kurallarda ülkeler, toplumlar, kurallar, yasalar, doğa, çevre, iklim, salgın hastalıklar, yaşamsal-kültürel davranışlar, içsel / bölgesel siyası istikrarsızlar, etnik hareketler ve sosyal medya yönlendirmeleri tüm tüketici davranışlarını çok hızlı değiştirmektedir.

Bahsetmiş olduğum ve birçok ilaveler yapabileceğimiz  olası yaşanabilecek sosyo-ekonomik olaylar özelikle Turizm sektörü için önümüzdeki süreçte ve gelecekte yönetilmesi gereken en önemli riskler olacaktır. Global arenada bu riskler ve fırsatlar devamlı olarak var olmaya devam edecektir.

Bu yaşanan ve özellikle Rusya pazarındaki gelişmelerin ticari tarafını da çok iyi görmek gerekmektedir. Bu son ticari davranışlar da bir mesaj olarak algılanmalıdır. Kriz sonraki ilk uçuş/paket tur izinleri Rus sermayeli uçak şirketi ve  tur operatörüne verilen izinlerdir. Aslında kriz öncesi değil son birkaç yıldır olgunlaşmaya başlayan ve yerel tur operatörlerinin seslendirmeye başladığı rekabet döngüsünün bir yansımasıdır bu yaşananlar . Kısacası aysbergin su yüzüne çıkmamış yüzünü yaşamaya başladık aslında bu davranışlar bugünlerde de başlamadı bahsettiğim gibi son birkaç yılın birikimi  bu krizle uygun ortam buldu. Bu piyasada dengeler artık değişmeye başlayacak, pazar payları, ticari dengeler ve volümlerde kaymalar yaşanacaktır.

Buna paralel olası etkilerden söz edersek, tur operatörü pazarında konsolidasyonlar ve regülâsyonlar yaşanabilecektir. Küçük tur operatörlerin piyasadan çekilebileceği, online satış kanallarında artış eğiliminin devam edeceği vb. gelişmelerin yaşanacağı olağan beklentiler arasındadır.

Kapasite büyüklükleri değişecek, Rusya ve BDT pazarında yerel oyunculara rağmen Türk sermayeli tur operatörleri pazarı geliştirmiş, pazar yapıcısı ve düzenleyicisi olmuş, yönlendirmiş, hakim olmuş ve çok emek vererek pazarın büyümesinde etkin rol oynamışlardır. Ancak Rus pazarında yeni düzen ve kurallar başlayacaktır.Artık eski iş yapma şekilleri geçerli olmayacak ve pazar düzenleyiciliği , yapıcılığı yerel sermayeli şirketler lehine ve/veya Rus-Türk ortaklı şirketler lehine değişim göstermeye başlayacaktır. Ayrıca  bu piyasada uluslararası etkinliği yüksek olan TUI ve Tomas Cook vb. oyuncuların davranışlarını da çok iyi takip etmek lazım.

Artık proaktif olma zamanı Türk orijinli tur operatörlerinin Rus sermayeli tur operatörleri ile ortaklıklarına gitmeleri, ortak çalışma alanları yaratmaları devamlılıkları , pazar payları açısından önemli, stratejik karar ve adım olacaktır. Hem Rus sermayeli ortaklar için Hem Türk sermayeli ortaklar için son derece rasyonel ve uzun soluklu stratejik bir karar olacaktır.

Kısacası; Win Win. Bu adımı atabilenler, kurallı yönetime inananlar yeni düzende bir çok avantajlara sahip olacaklardır.

“Başarının sırrı, amacın sürekliliğidir.”
(İngiltere Eski Başbakanı Bemjamin Disraeli)

Bu Makale 01.08.2016 - 17:09:27 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.