Berkun Meral

Otellere yönelik online pazarlama önerileri

Rusya krizinden sonra bir çok otel, acente online pazara saldırmış durumda. Çünkü, marka tanıtma konusunda geleneksel yöntemlerden çok daha ulaşılabilir olduğunun farkında varıldı. Biraz geç mi oldu sanki?

Geç olsun, güç olmasın diye bir laf vardır bilirsiniz. Her iş için geçerli olduğunu sanmıyorum. Bu sene turizm tarafında çok zorlu, çok yıpratıcı bir sene geçireceğiz. Belki, izlerini yıllarca unutmayacağımız bir yıl olacak. Aynı Körfez Savaşı yıllarındaki gibi, 20 sene sonra bu günkü kriz için “Hatırlar mısınız, bir Rusya krizi geçirmiştik” diye bahsedeceğiz.

Neyse, biz şu an bahsedilenler üzerinden gidelim… Bence tüm otellerin online pazarlara yönelik ciddi stratejiler geliştirmesi gerekiyor, bunları ufak başlıklar altında sizin için toparlamak istedim.

Online reklamcılığa olan inancınızı kaybetmeyin

Bir çok otelin panik halde olduğunu gözlemliyorum. Çünkü, bel bağladıkları acenteleri kriz dolayısı ile otellerini dolduramayacaklar. Bu yüzden, imkanı olan otel bütçesi el verdiğince reklam çalışmaları yapıp, online pazarda yerini alma telaşı içerisine girmiş durumda.

Online reklamcılıkta çıtalar oldukça yükseldi. Zamanında bu tarafa yatırım yapan tesisler bir reklam çalışması için 1 lira verirken, şimdi bu pazarı fark eden tesisler 5 lira vermek zorunda kalıyor. Tabi böyle bir tabloda online pazara olan inançta azalıyor.

Küçük istatistikler ile biraz netleştirelim bu durumu. Yeni başlanılan bir e-ticaret pazarlamasında, web sitenize giren kullanıcıların en fazla %10’u sattığınız ürün ile ilgilenir. Bu %10’luk rakamında anca %30’una ürününüzü satabilirsiniz. Özetle, sitenize 100 kişi girdi ise, bu kullanıcıların 10 tanesi ürününüz ile ilgilenir, en fazla 3 tanesine satış yapabilirsiniz. Rakamlar düşük bile görünse, bu bir başarıdır. Elbette çok ciddi yatırımlar yaparak bu rakamları üst seviyelere çekmeniz mümkün.

%10’luk hedef otel sahiplerini tatmin edici bir rakam olmuyor. Bu yüzden online reklamcılığa yatırım yapmayı tercih etmiyorlar. Zaten sıkıntımız da hep bu yönde. Fakat, verdiğim rakamlar minimum rakamlar, bu rakamları arttırmak sizin elinizde. Satışını yaptığınız 3 kişiden dönen miktarı yine online reklama yönlendirerek dönüşümlerinizi arttırabilirsiniz. Ama unutmayın, online pazarda her şey toz pembe değil. Eskiden 100 liranız bile varsa, online pazarlarda reklam yapabilirsiniz derdik. Artık öyle bir dünya yok bu yüzden doğru zamanda doğru hedefe doğru bütçe ile yatırım yapmalısınız.

Arama motorlarını önemseyin

Hedef kitlenize direkt olarak ulaşabilmenizin yolu arama motorlarından geçer. Çünkü arama motorları sizi arayan müşterileri direkt olarak sizinle buluşturur. Nasıl mı? Çok basit olarak anlatayım; tatil planı yapan bir Alman turist, Google arama motoruna “antalyadaki en iyi oteller” aramasını yaptığında, üst sıralarsa sizin reklamınızı görürse direk olarak nokta vuruş yaparsınız. Arama motorlarından doğru yönlendirilen kullanıcıların alışveriş yapma olasılığı %10 barajını da aşmakta.

Görsel reklamcılık fonksiyonlarını kullanın

Beni nasıl olsa acente pazarlıyor diyen oteller buraya bakın. Görsel reklamcılık faaliyetleriniz ile sizi pazarlayan acentenin web sayfasında direk olarak sizin otelinizin aranmasını sağlayabilirsiniz.

Acenteler otelleri online pazarlarda oldukça başarılı pazarlıyor. Bu konuda hiçbirine laf söyleyemeyiz. Ancak, 2000-3000 oteli aynı anda pazarlamak ile, kendi otelinizi direkt olarak pazarlamanın arasında dağlar kadar fark var. Hedef kitlenizin yoğun olarak ziyaret ettiği sitelerde otelinizin reklamlarını göstermek marka bilinirliğinizi arttıracaktır. Bu bilinirlikte size rezervasyon olarak geri döner.

Web sitenize online rezervasyon sistemi ekleyin

Ne gerek var demeyin. Direk olarak dönüşüm almak istiyor iseniz, acente aracılığı ile rezervasyon yapmak istemeyen kullanıcıları da hedeflemelisiniz.

Güncel olun

Arama motorlarının en sevdiği konu güncelliktir. Otelinizin web sitesine bir blog veya sürekli güncellenen bir haber alanı ekleyerek organik aramalarda üst sıralara çıkabilirsiniz. Böylece reklam maliyetlerinizi de azaltabilirsiniz.

Sosyal medyayı kullanın

Şimdi ufak tefek istatistikler ile devam edelim. Türkiye pazarını hedefleyen bir oteliniz var. Online pazarlama faaliyeti yapmak istiyorsunuz. Nereden başlayacağınızı bilemediniz.

Nereden başlamanız gerektiğini açıklayan basit bir veri;

Aralık 2015 verilerine göre Türkiye’de en çok ziyaret edilen web siteleri (Gerçek Kullanıcı)

1- Facebook.com 16.676.462 ziyaret
2- Youtube.com 15.405.999 ziyaret
3- Twitter.com 4.591.488 ziyaret

Alın size başlama noktaları. Bu 3 site de aslında bir sosyal medya mecrası. Yaklaşık 17 milyon Türk kullanıcının ziyaret ettiği mecralar. Bu rakamları görüp yatırım yapmamak anlamsız diye düşünüyorum. Yatırım yaparken rakiplerin yaptıklarını kopyalamayın, kendi stratejinizi belirleyin. Sosyal medya reklamcılığında yapılan en büyük hata, otel sahiplerinin rakiplerin sayfalarına bakıp aynı fonksiyonları kendilerinde de istemesi. Birbiri ile kopya paylaşımlar yapmak size bir şey kazandırmaz. Sosyal medya çok kaygan bir zemindir. En ufak bir hatanız kullanıcı kaybetmenize neden olur. Bu yüzden, doğru stratejiler ile kopya paylaşımlar yapmadan ilerlemeniz gerekiyor. 

Kullanıcılar eskiden eposta gibi araçları kullanarak iletişim kurarken, şimdi ise sosyal medya aracılığı ile markanıza ulaşmayı tercih ediyor. Şu hatayı yapmayın, size sosyal medyadan ulaşan bir kullanıcıya “lütfen iletişim bilgilerinizi bırakın”, “şu adresimize eposta atarak derdinizi anlatın” tarzında geri dönüşlerde bulunmayın. Bir kullanıcı, size telefon ile ulaşmak istiyor ise zaten direkt olarak telefon açar. Kendisi için en kolay iletişim yolu olarak sosyal medyayı tercih etti ise, sizde kendisine bu yolla yanıt verin. Madem samimi olmak istiyorsunuz, o halde iletişim kurma yöntemini bırakın müşteriniz belirlesin.

Özetlemek gerekirse, online pazarda var iseniz önümüzdeki yıllarda kazançlı çıkacaksınız. Yatırım yapmak için çok geç değil.

Bu Makale 13.05.2016 - 16:18:56 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.