Emir Hepoğlu

Ne yapmalı? Ne yapmamalı?

Örneğin Jet Fadıl'ı turizm bakanı yapmalı. Sonra bankalar kriz zamanı turizmci müşterilerine rampa yapmamalı. Daha çok Rus ile evlenmeli, çok çocuk yapmalı. Cem Yılmaz'ı yurt dışı fuarlara götürmeli, turisti güldürerek kandırmalı. Yeni otel yapmamalı.

Jet Fadıl'ı turizm bakanı yapmalı.


Faydasını çok kısa sürede göreceğimiz bu şık hareket vesilesi ile, büyük oranda inanç turizmini de bünyesinde barındıran milyonların 2016'da ülkemize gelmesini sağlamak işten bile değil.

Jet abinin bizler için hayata geçireceği inovatif bir çalışma ile hemen tüm dinler için Anadolu coğrafyasında yeni Hac ve ibadet alanları projelendirebilir!

Öte yandan bu güzel hamlenin hemen ardından oluşacak dolandırılma, kandırılma, ve keklenme şikayetleri için sağlam bir avukat kadrosunuda ivedi olarak istihdam etmek de çok akıllıca ve öngörülü bir hareket olur.

Hatta ve hatta bu çalışma projelendirilirken dünya devi Motorola'ya bile ufaktan UZANan ve madik atan nevi şahsına münhasır aileye de danışmakta fayda var.

Bankalar kredi verdikleri gruplara şimdilerde rampa yapmamalı.

İşler iyi giderken, çatır çatır kredi anlaşmaları imzalanırken, 'biz falanca bankadan daha az faiz alacağız, kurban olayım bizi seçin' şeklinde çığıran, kapı aşındıran banka müdürleri, CEO'ları ve bilimum 'taytılı' yüksek abi ve ablalar şimdilerde telefona bile çıkmaz oldular.

Minimum iki senecik yatırımcıyı kolladığınız vakit, ileride ülke kuracak kadar büyük kredi anlaşmaları yapmanız gayet olası. Dost kötü günde belli olur hanımlar beyler, şimdi olaya el attığınız vakit ileride kredi vermek için misafirliğe gittiğinizde bir bardak çay içmeye yüzünüz olur, sakın unutmayın!

Daha çok RUS'la evlenmeli.

Rusya'yı kalbinden vurmanın, dize getirmenin tek bir yolu var, o da daha fazla Rus eş edinmek. Ne kadar çok Rus hanımımız ve beyimiz olursa o kadar karlıyız.

Nacizene önerim MİT'in bu konuda acilen çalışma yapıp, istihdama gitmesi. İşe alacağı gelin ve damat adaylarını kısa ancak teferruatlı bir eğitimden geçirip gizli göreve yollaması.

Sosyal medya üzerinden başlatılacak bir siber propaganda kampanyası ile de bu çalışma desteklenmeli. Deniz, kum, güneş, temalı poster kıvamında boydan mayolu seksi fotoğraflar bolca paylaşılmalı. O kadar güzel ve çok resim paylaşılmalıki Rus gençlerin ağzının suyu akmalı ve sırf bu ülkede yaşamak için bizim kuzucuklarla evlenme isteği hissetmeli. Bir nevi psikolocik savaş yani.

Ve elbette ilk dokuz ay içinde onbinlerce yeni bebek dünyaya gelmeli, çalışmalar buna göre planlanmalı. Zora koşan Rus'lar, "kızım bak kaç yüz yıllık hayaliniz gerçek oldu, sıcak denizlere indiniz bebeğim" şeklinde telkin edilmeli.

Cem Yılmaz turizm fuarlarına, workshop'lara gitmeli.

Neden olmasın ?.

Yurt dışı fuarlarındaki yerli yabancı herkese, her yıl aynı tarihlerde, aynı yerlerde birbirini görmekten gına geldi. Aynı yalancı tebessümler, aynı soğuk diyaloglar, sahte samimiyet gösterileri...

Katalog, broşür, çanta, bilimum gereksiz promosyon olayı. Tek kelime ile banal. Eğer yenilikçi bir çıkış yapmak istiyorsak bu proje tam bizlik, kısa sürede pozitif dönüş almamız da mümkün.

Bakanlık her fuarın tam göbeğinde yer tutsun. Stand falan yapmaya gerek yok, tiyatro düzeni olsa kafi. Çıkarın sahneye Cem Yılmaz'ı patlatsın espriyi, versin kahkahayı, yıksın ortalığı, bakın sonrasında "Oh my God, demek ki tüm Turkış piypıl boyle, o zaman biz var bu yaz Turkiya'ya gitmek" cümleleri kuruluyor mu, kurulmuyor mu?

Yemin billah fuar yıkılmazsa, 2016 turizminde patlama yaşanmazsa ne olayım. Hoş Cem beyin canavar gibi İngilizcesi de var, eee daha ne duruyoruz o vakit ?

Yeni otel yapmamalı mı?

Zaten güney sahillerimizde otel yapacak doğru dürüst yer kalmadı, ona rağmen hala tıkış pıkış araları doldurma derdindeyiz. İstanbul ve Bursa'da da durum farksız, nerede ise her mahallede otel var, hala da yenileri yapılmaya devam ediyor.

Oda sayısı, kelle hesabı derken geldiğimiz durum malumunuz. Koskoca ülke turizmini bir gemi varsayıp bu koca gemiyi sadece iki iskele babasına bağlamanın ne kadar hatalı bir durum olduğuna, limanlardan birisi kapanınca en acısından kanaat getirdik. Getirdik ama hala aramızda anlamamakta direnenler var.

'Alternafif pazar' tanımına kendini fazlaca kaptıran GURU'lardan rica ediyorum, az biraz da kafayı alternatif turizm modellerine yorun. Elin oğlu aldığı yürüdü, biz hala mavi bayrak sevdasındayız. Çinli Antalya'ya gelmez, deniz ve güneşle işleri olmaz diyen çok bilmişlere bu şehirde 20 dakika içinde 3 bin sene geriye gidilebildiğini hatırlatmak isterim. 
Neymiş; neyi nasıl pazarladığınla alakalıymış!

Bu aralar genel müdür olmamalı! (ayrı yazı konusu )
Ruslar gelmeyecek diye enseyi karartmamalı! (NŞ)
Ne boş umuda, ne de umutsuzluğa kapılmamalı!
Azıcık kendimize güvenmeyi öğrenmeli!
Rakı masasında turizm kurtulmaz. Masadan kalkıp fellik fellik dünya turlanmalı! (HB)
Çok bilmişlik yapmamalı!
Yeteri kadar otel var. Yeni yatırım yapmamalı!
İnovatif çalışmalara önem ve ağırlık verilmeli!
HD sisteminin bir yere gideceği yok. Geliştirme ve çeşitlendirmenin yolları aranmalı!
AR-GE'ye önem verilmeli. Bu işin birebir bilimi, matematiği var. Allah'a emanet gitmemeli!
Incredible India ve benzeri çok başarılı olmuş tanıtım kampanyaları iyice araştırılmalı!
Repeat Guest misafirlerimize her zamankinden çok daha iyi davranmalı, küstürülmemeli!
Dernekler, kurumlar, kuruluşlar ve benzeri,tTurizmle alakalı ne kadar oluşum varsa birleşmeli!
Bol bol yeni sezon için dua etmeli!
Cumaları hiç kaçırmamalı!



Bu Makale 15.01.2016 - 12:28:09 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • HÜSNÜ YILDIZ 13.01.2016 - 02:02

    Kriz döneminde oluşacak fiyat rekabetinde ayakta durabilmek için kalite ve hizmetten ödün vermeksizin maliyetleri düşürecek yollar aramalıdır. Bunlardan birisi, tesiste önemli tasarruflar sağlayan çevreci bir otele dönüşmektir. Çevre sertifikası(Yeşil yıldız) olamayan tesisler, bu sertifikayı almak için çalışmaya bir an önce başlamalılar diye düşünüyorum. saygılarımla.

  • Zafer Cengiz 28.12.2015 - 06:25

    Tamamlayıcı Destekler: Kendimize güvenebilmek için ayağımız Stratejik Planlama ile yere basmalı- Turizmde bozulan tüm dengeler tamir edilerek Geminin seyir güvenliği sağlanmalı- Tüm Destinasyon Gemileri bütünleşerek Ulusal ve Çağdaş Filomuz oluşturulmalı- Modernize edilen Yeni Turizm yapısıyla Dünya turizminde yenilikçi ve atılımcı sinerjilerle Anadolu değerleri tüm insanlığın hizmetlerine sunularak HAKEDİLEN Performanslara erişilmeli- Dünya İnsanlarının özgün Anadolu değerlerinden mahrum bırakılmasına bir son verilmeli ve kış ayları bile yok satmalı!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.