Berkun Meral

Ne bekliyorsun, anlat bilelim

Tanıtımdan sorumlu vakıflar, kuruluşlar adeta kıvranıyor. Ülkemizin imajı kötüye gidiyor, bir aktivite yapalım, ülkemizdeki güzelliklerden bahsedelim diye… Yok, gerçekten ülkemiz ile ilgili hiçbir şey yapılmıyor. Destek yok, teşvik yok, umursama yok…

Yoo!… Ülke imajında sorun yok diyenler olabilir. Patronsanız, akan bir musluğa sahipseniz size öyle geliyor muhtemelen. Gidin bir misafir ilişkileri departmanınıza sorun, akşam saatlerinde kendilerine “dışarı çıkmak güvenli mi?” sorusu sorulmuş mu sorulmamış mı bir araştırın. Pardon, sen zaten müşterin otelinden dışarı çıksın istemiyordun, esnafı boşver gitsin.

Fuarlarda standınıza gelip “Türkiye’de alkol yasakmış, bu yüzden tercih etmiyoruz” diyen ve görmezden geldiğiniz o 2-3 kişilik gruptan bahsediyorum.

Hani önemsemiyorsunuz ya,  “amaan 2-3 kişi gelmese de olur” diyorsunuz, işte onlara muhtaç kalacağız. 

Kur farkı yüzünden tatili pahalı bulmaya başlayan o Rus turistlerden bahsediyorum. Hani ekonomik kriz var diye azalan, fakat bu konuda hiç bir adım atılmayan o turistlerden bahsediyorum. Gel demeden gelen, hazır müşterileriniz var ya, işte onlardan bahsediyorum.

Oteller fiyatlarını indirsin diyip, çözümü otellerde arayan acentelerden bahsediyorum. Hani zamanında otellere muhtaç olup, şimdi  ise otellere kafa tutan ve fiyat belirleyen acenteler var ya! 2015 çok kötü geçecek diye ortamı bulandıran tek çözümün ise fiyatları düşürmek olduğu izlenimini yaratan acenteler işte onlarında payı var bu kötü gidişte. Herkes üstüne alınmasın tabi.

300 küsür gün kalmış Expo 2016’ya. Unuttuk mu? Unuttuk tabi. Kim takar Expo’yu. Çünkü önümüz seçim. Seçimden sonra hükümet telaşı, bakanlıkları kim alacak, Turizm Bakanlığında yeni hükümetten dolayı olan değişiklikler derken tanıtıma kalacak son 1 ay. Onda da artık otobüslere doldurur getiririz birilerini gelir geçer. Ülke insanına para kazandıracak, tanıtımı tavan yapacak bir organizasyon yerine Arda Turan’ın “faizler düşmeli” mesajını konuşuyoruz. Aklımız fikrimiz magazin. Televizyonlarda birbirlerinin parasını yatıştıranları izleyen kitle senden bahsediyorum. Ay sonunu nasıl getireceğim diye düşünürken, çocuğuna ayakkabı alabilecek durumda değilken, “al sana şu kadar para git istediğini al harca sonra gel bir de kavga et milletin beyni sulansın” isimli programları izlemekten ülkeyi unutan arkadaş senden bahsediyorum.

Elin adamı One Direction diye bir grup kuruyor, bu grubu tüm dünyanın tanımasını sağlıyor, sonra tam yeni albüm çıkmak üzereyken grup elemanlarından biri ayrılıyor ve tüm dünya unuttuğu o grubu tekrar konuşmaya başlıyor. Marka bilinirliği artıyor, yeni albüm için reklam anlamında çok fazla emek harcanmasına gerek kalmıyor. Al sana magazin. Bu magazini tüm dünya izliyor, okuyor, dinliyor. Her gün acaba bu adam nereli diye araştıran binlerce hayran, İngiltere Başbakanı ile yapılan videoyu izleyen milyonlar, al sana tanıtım! Çevir sokaktan 10-18 yaş aralığında bir genç, One Direction üyelerini babasının oğlu gibi anlatır. Expo 2016’yı biliyor musun? de bir de. Cevap yok değil mi? Hani tema çiçek ve çocuktu? Çiçek tamamda, çocukların haberi yok durumdan.

Tamam Expo’dan bahsetmiyorum artık, o zaman diğer pazarlama faaliyetlerimize dönelim.

Aspendos Tiyatrosu’nu pazarladık bitti, Topkapı Sarayı’nı pazarladık o da bitti, Efes, Selçuk bunları zaten tüm dünyaya öğrettik artık. Ölü deniz, Uludağ, Saklıkent gibi yerleri pazarlamasak da olur herkes bildiği için kendilerinden gelirler. Adam anlatıyor, 3 kere İtalya’ya gittim, doymadım bir daha gideceğim diye, ilk gidişinde anlatamamışlar demek ki, genelde biz tek seferde anlatıyoruz gelenlere bir daha gelmelerine gerek kalmıyor. Disneyland yapacaktık değil mi, 10 sene oldu mu? E yapalım hadi? Herkes önce ben kazanacağım derdinde olduğundan yürütemiyoruz değil mi işleri. Hep ben kazanayım diye çırpınan işletme sahibi, senden bahsediyorum. Türkiye logosunun yanına kendi işletmesinin logosu koyulmazsa tanıtıma destek vermem diyen arkadaş, senden bahsediyorum.

Elin Amerikalısının filminde 0.5 saniye Türk Bayrağı gördüğünde heyecanlanıyorsun ya, işte senden bahsediyorum. Bekliyorsun ki tanıtımını bile Amerikalı yapsın. Daha ne bekliyorsun, anlat da bilelim. Seçim geliyor zaten, çabuk anlat.


Bu Makale 26.04.2015 - 13:00:19 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Seden Algür 03.04.2015 - 04:42

    Efes deyince aklıma geldi. Kuşadasına gelen kruvaziyer gemilerinin programında Kuşadası kelimesi geçmiyor. Rotada Ephesus yazıyor. Turistler Kuşadasında gemiden inip Efesi gezip gemiye dönüyorlar. Turizm Kuşadasında başladı ve Kuşadasında bitti diyorum ben. Bir şeyler yapılacaksa, bir an önce yapılsa iyi olur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.