Melik Yetim-Sherwood Breezes Resort Mali İşler Direktörü

Kur savaşları

Çeşitli zamanlarda yazılarımda kur ve parite üzerinde tahminlerde bulundum. Aslına bakarsanız ne kadar makro ve mikro ekonomik veriyi değerlendirirsek değerlendirelim tam olarak doğru tahminlerde bulunmak imkansız gibi birşey. Ancak genel manada trendlere bakarak orta ve uzun vadede tahminlerde bulunmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

2013 yılı başından başlayarak EUR/USD paritesinin aldığı yol, gerek pariteye bağlı olarak gerekse ekonomik verilere ve dünyadaki gelişmelere bağlı olarak TL nin EUR ve USD karşısındaki değer kaybı biz turizmcilere doğrudan etkileyen faktörler olmaya devam etti ve bundan sonra da devam edecek.



EUR/USD paritesinin bir yıllık hareketlerine baktığımızda, EURO bölgesindeki ekonomik zayıflama ve deflasyon risklerinin ve tüm bu olumsuzluklar karşısında ECB nin almış olduğu kararların yetersiz ve geç olması nedeni ile yıl içerisinde 1,41’e kadar yükselen paritenin son dönemde 1,24’leri test ettigini gözlemliyoruz. 1,24’un altında kalınan her gün kapanışı ise paritenin hızlı bir şekilde 1,20 seviyelerini test edeceği sonucunu ortaya çıkarıyor.

Burası parite için dip seviye gibi görünmekte olup bu noktada yaşanacak kırılma ile paritenin tekrar yukarı yönlü hareketlerini görebiliriz. Yukarıda ise 1,28 – 1,30 seviyesi tepe nokta olacaktır.

Bu noktada TL nin EUR ve USD karşısındaki kaderini ise USD’deki gelişmelerin belirleyeceğini söylemek yanıltıcı olmayacaktır. FED’in faiz artışı kararı halihazırda piyasalarda fiyatlandı. Yine de fiili olarak böyle bir kararın alınması ile USD’nin tüm para birimleri karşısında bir miktar daha deger kazanacağını öngörüyorum.

ECB’de halen bankaların piyasalara para sürmesindeki sıkıntı çözülebilmiş değil. Avrupa’nın büyük bankaları ellerindeki parayı reel sektöre kredi olarak vermek yerine gelişmekte olan piyasaların ve AB deki ülkelerin bonolarında değerlendirilmesinin önüne geçebilmiş değil. Bu da piyasalarda üretim ve işsizlik alanlarında düzelmelerin önüne geçiyor. Aynı şekilde kişisel harcamalarda beklenen istikrar kriz nedeni ile işkaybı korkusu yaşayan AB üyesi ülkelerin vatandaslarının EUR üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır.Fiyatların aşağı yönlü hareketlerinin devam etmesine karşın ekonomik kriz söylemlerine karşı insanların harcamalarında tasarrufa gitmeleri ve bunun yanısıra gayrimenkul fiyatlarinin dip seviyelerde olmasına karşın mortgage sisteminde beklenen kredilerin oluşmaması ise göstergeleri etkileyen diğer faktörler olarak önümüze çıkmaktadır.

Buradan yola çıkarsa makro ekonomik verilerin ışığı altında Avrupa’daki durgunluğun önümüzdeki 5-6 yıl daha çözüme kavuşmayacağını söyleyebiliriz.



Ancak USD’nin güçlü kalacağı gerçeğiyle paritiye bağlı EURO’un TL karşısında çok da fazla değer kaybına uğramayacağını söylemek yerinde olacaktır. Bir yıllık süreçte 2,75’lik seviyelerden başlayan EUR/TL hareketi 3,20 ile tavan seviyesini gördükten sonra bugün 2,81 seviyelerinde 0,10 pip’lik bir arada hareketini sürdürmektedir.

Faizlerde sert düşüş yaşanmadıkça, siyasi ve jeopolitik riskler oluşmadığı sürece bugünkü şartlar altında USD/TL paritesi 2014 yıl sonunda 2,25 ve buna bağlı olarak EUR/TL ise 2,75 seviyelerinde olacağı kanısındayım.

2015 Türkiye’de secim yılı olması dolayısıyla türlü sürprizlere gebe olabilir. Faizlerin seçimlere bağlı olarak aşağı çekilmek istenmesi, TL’nin değer kaybına neden olacaktır. Yılsonu enflasyon beklentisi % 9,16 iken faizlerin bunun altında kalması, hatta reel enflasyonun % 9,16’ nın da üzerinde gerçekleşecek olması ise ekonomideki belirsizlikleri artıracaktır.

Tüm bu verilerin ışığı altında TL nin EUR karşısında 2.70 ile 3.00 gibi bir geniş bantta hareketlerine seyirci olacağız. USD karşısında ise 2.15 ile 2.4 arası hareketler bekliyorum. Her zaman olduğu gibi farklı para birimlerinde gelir ve gideri olan firmaların fatura karşılığı giderlerini hedge etmesi gerektiğini belirtmeden geçemeyeceğim.


Bu Makale 11.11.2014 - 15:47:12 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.